Skocz do zawartości

RIS 28,5 BLG - dofermentowanie ....


tomi1982

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszyskim!

 

mam pytanie co do RISa.

dokladnie 10 dni temu robilem RISa wyszlo 28,5 BLG i 17L.

Dodalem US-05 die paczki. Wczoraj zlalem na cicha i piwko zeszlo na 12BLG.

 

A teraz pytanie. nie mam drozdzy winnych albo do champagne.

Czy waszym zdaniem warto dodac jeszcze jedna paczke US-05 albo US-04 zeby to piwko troche bardziej odfermentowalo?

 

Dziekuje z gory za porady.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, tomi1982 napisał:

dokladnie 10 dni temu robilem RISa wyszlo 28,5 BLG i 17L.

Dodalem US-05 die paczki. Wczoraj zlalem na cicha

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

Czym mierzyłeś blg?

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Just now, Jancewicz said:

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

 

1. Brak doswiadczenie ;)

 

2. wszyskie drozdze opadly i od paru dni byl spokuj w fermentorze.

 

teraz Piwo z 15 - 16C w piwnicy przynioslem na gore do mieszkania gdzie jest jakies 22C

 

dzis widze ze mimo zlania jest osad da dnie fermentora z drozdy okolo 7 do 10mm

 

to moj pierwszy RIS wiec z innymi daje sobie rady ale z RISem to moja pierwsza warka.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To spokojnie może też już być dofermentowane piwo.

 

edit:

Chcesz żeby mocniej odfermentowało, bo jest za pełne, słodkie, mulące, czy po prostu cyferki Ci się nie podobają? ;)

 

Dodawanie tych samych drożdży, czy drożdży o tendencji do słabszego odfermentowania (np. winnych), nie spowoduje dalszej fermentacji piwa już odfermentowanego, jeśli chcesz żeby zeszło głębiej musisz dodać szczep o dużej żarłoczności (np. Bretty, belgijskie).

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Czołem :) chciałbym odświeżyć temat. 16 dni temu uwarzyłem pierwszego RIS-a 27,1 BLG, drożdże suche M42 dwie paczki po 10g, jedna paczka uwodniona druga rozsypana na brzeczkę. Brzeczka napowietrzona wkrętarką z mieszadłem do kleju, zapraw... :)  Dzisiaj zlewałem na cichą.... mierze BLG na refraktometrze a tu zeszło tylko do 16,9  blg, oczywiście wszystko przeliczone na kalkulatorze refraktometru. Czy nie powinno głębiej odfermentować ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest duża szansa, że jeszcze zostało sporo do odfermentowania. Jeśli masz jeszcze gęstwę po piwie, to dodaj ją (przynajmniej kilka łyżek) do tego piwa i pozwól, żeby drożdże popracowały jeszcze ze 2 tygodnie.

Przy piwach, których ekstrakt przekracza 20 blg, warto dać przynajmniej 3 tygodnie na "burzliwą".

BTW: Przy tego typu pytaniach warto podawać również zasyp oraz sposób zacierania.

Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DZIĘKI ZA SZYBKĄ ODPOWIEDŹ !!  Gęstwę zebrałem, także wrzucę ją do wiadra. 

 

Skład: 

Ziarno Viking Pale Ale malt 3 kg 37.3%    
Ziarno Strzegom Monachijski typ II 2 kg 24.8%    
Ziarno słód diastyczny 0.7 kg 8.7%    
Ziarno Fawcett - Pale Chocolate 0.45 kg 5.6%    
Ziarno Strzegom Karmel 600 0.4 kg 5%    
Ziarno Strzegom Czekoladowy 400 0.4 kg 5%    
Ziarno Special B Malt 0.3 kg 3.7%    
Ziarno Strzegom pszenica prażona 0.3 kg 3.7%

 

Zacieranie:

Temp Czas
51 C 10 min
65 C 60 min
72 C 30 min
79 C 15 min

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak "na oko" to spodziewałbym się, że zejdzie co najmniej w okolice 10 blg, ale to zgadywanie. Postaraj się utrzymać temperaturę fermentacji do max 18 st. C przez pierwszy tydzień (czyli otoczenie pewnie z 14 - 15). W kolejnym podbij o 2 stopnie i dopiero wtedy myśl o "cichej"/przelewaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.