Andrzej Gablota Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami? Edytowane 14 Listopada 2018 przez Andrzej Gablota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 37 minut temu, Andrzej Gablota napisał: Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami? Ostatnio trafiła się trefna partia us05. Objawy to długi start i ślimacząca się fermentacja. Dotyczyło to opakowań z datą do 02.2020. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gablota Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Wystartowało po 3 godzinach. A fermentacja raczej nie szla wolno. Tak czy inaczej zlałem na cichą, nachmieliłem na chłodno i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje?Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gablota Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) A Edytowane 14 Listopada 2018 przez Andrzej Gablota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gablota Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 2 godziny temu, Wuuu napisał: Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje? Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ? Lepszym pomysłem było zostawienie tego na dwa tygodnie w spokoju,niż przelanie na cichą fermentującego piwa. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Adam Pawlicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 5 godzin temu, Andrzej Gablota napisał: Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ? Dlaczego nie mogłeś zostawić na dwa tygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 11 godzin temu, Andrzej Gablota napisał: zlałem na cichą, nachmieliłem na chłodno 7 godzin temu, Andrzej Gablota napisał: w dwa tygodnie na cichej 2 tygodnie z chmielem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju! Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gablota Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 11 godzin temu, Gawron napisał: Dlaczego nie mogłeś zostawić na dwa tygodnie? Kiedyś zostawiłem to dość mocny zapach drożdży miałem w pilsie. Wiec pomyślałem że teraz też może tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gablota Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 9 godzin temu, Wuuu napisał: Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju! Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli Dzieki za wszystkie uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli Dzieki za wszystkie uwagi Już nie przelewajcie trzeci raz, bo tylko prosicie się o infekcję. Niech sypnie chmielu pod koniec tej "pierwszej cichej". I tak trzeba będzie przed butelkowaniem jeszcze zdekantować.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gablota Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Godzinę temu, Wuuu napisał: Już nie przelewajcie trzeci raz, bo tylko prosicie się o infekcję. Niech sypnie chmielu pod koniec tej "pierwszej cichej". I tak trzeba będzie przed butelkowaniem jeszcze zdekantować. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Tak też uczyni Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się