Mały człowieczek Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Wlasnie przymierzam sie do robienia piwka z zacieraniem z gotowego zestawu na 20 litrów. Jezeli mam w instrukcji napisane ze zacierac wszystko w 13 litrach wody a następnie wysładzać w 14 litrach wody 78 stopni. To rozumiem ze po przefiltrowaniu ma mi wyjsc 14 litrow brzeczki a nastepnie mam dolac do garnka te 6 litrow wody zeby wyszlo 20 litrow? Czy mam wlewać do pojemnika wodę w którym zachodzi filtracja tak aby brzeczka doszła do 2 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Polecam na Wiki zapoznać się z terminem wysładzanie jak również z innymi. Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) masz zacierać w 13l wysłodzić a następnie dolać wody do zacieru i ponownie wysłodzić. Najlepiej utrzymuj stale wodę ponad złożem obejrzyj sobie jakiś filmik na youtubie polecam któregoś z Tomków Edytowane 15 Listopada 2018 przez Szakal75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 3 minuty temu, Szakal75 napisał: masz zacierać w 13l wysłodzić a następnie dolać wody do zacieru i ponownie wysłodzić. Najlepiej utrzymuj stale wodę ponad złożem Wtedy wyjdzie mi 27 litrow to pewnie podczas gotowania cos mi wyparuje plus straty jakies to wyjdzie te 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 ja wysładzam do 30l ale ja mam duże odparowanie i celuje w 22-23 l gotowego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 1 minutę temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Wtedy wyjdzie mi 27 litrow to pewnie podczas gotowania cos mi wyparuje plus straty jakies to wyjdzie te 20 Az tyle Ci nie wyjdzie, slod wiaze wode, mniej wiecej litr na kilogram. Wiec pewnie bedziesz mial 22-23 litry przed gotowaniem i jakies 10% powinienes odparowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Mam pytanie jeszcze co do chmielenia podczas gotowania. Po gotowaniu chmiel mam oddzielic od brzeczki czy zostawic? Edytowane 16 Listopada 2018 przez Piotr Krzysztof Podlodowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Oddzielić. Tzn. brzeczkę zlewasz, a chmiel zostaje w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) można też zostawić (będzie najwyżej nieco bardziej mętne) i też nic się nie stanie ale dobrą praktyką jest oddzielanie osadów od brzeczki . To jest pierwsze piwo albo jedno z pierwszych więc na konkurs to je raczej nie wyślesz A na początku im prościej tym lepiej. Przyłóż się tylko do dbałości o czystość i zdezynfekuj wszystko co ma styczność z zimną brzeczką (Oxi, starsan ) Edytowane 16 Listopada 2018 przez Szakal75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 3 godziny temu, Szakal75 napisał: można też zostawić (będzie najwyżej nieco bardziej mętne) i też nic się nie stanie ale dobrą praktyką jest oddzielanie osadów od brzeczki . To jest pierwsze piwo albo jedno z pierwszych więc na konkurs to je raczej nie wyślesz A na początku im prościej tym lepiej. Przyłóż się tylko do dbałości o czystość i zdezynfekuj wszystko co ma styczność z zimną brzeczką (Oxi, starsan ) to bedzie moja trzecia warka ,dwie robilem z brewkitu .Robie witbiera ktory ma byc metny ale i tak oddziele wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 2 godziny temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: to bedzie moja trzecia warka ,dwie robilem z brewkitu .Robie witbiera ktory ma byc metny ale i tak oddziele wszystko Część osadów zostaw, pomogą mętności a piwu nie zaszkodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Może wleje brzeczke spowrotem do wyczyszczonego juz wiadra z oplotem i ja przefiltruje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 2 minuty temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Może wleje brzeczke spowrotem do wyczyszczonego juz wiadra z oplotem i ja przefiltruje? nie kombinuj, Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 12 minut temu, dziedzicpruski napisał: nie kombinuj, Jak usuwacie chmiel ? Sitkiem? Czy opada na dno poprostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Ja po po chłodzeniu zlewam wszystko z gara do pojemnika filtracyjnego przez pończoche założoną na koniec rurki i chmieliny się nie przedostają. Wcześniej możesz jeszcze zastosować "whirpool" Edytowane 16 Listopada 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Do witbiera mam troche przypraw rozumiem ze je tez musze usunac Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Do brzeczki dodajemy rowniez ekstrakt slodowy niechmielony? Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Czy zgodnie z radą z pierwszego posta przeczytałeś cokolwiek o warzeniu piwa? Ekstrakt słodowy niechmielony dodajesz żeby podnieść ekstrakt/ gęstość początkową i możliwy poziom alkoholu w gotowym piwie. Jeśli warzysz z zestawu z zacieraniem, nie powinno to być potrzebne. Daj link do zestawu. Dobrego piwa i dobrego czasu przy uczeniu się warzenia i samym warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 1 godzinę temu, zasada napisał: Czy zgodnie z radą z pierwszego posta przeczytałeś cokolwiek o warzeniu piwa? Ekstrakt słodowy niechmielony dodajesz żeby podnieść ekstrakt/ gęstość początkową i możliwy poziom alkoholu w gotowym piwie. Jeśli warzysz z zestawu z zacieraniem, nie powinno to być potrzebne. Daj link do zestawu. Dobrego piwa i dobrego czasu przy uczeniu się warzenia i samym warzeniu. Tak właśnie poczytalem i faktycznie link https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/721-witbier-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 15.11.2018 o 10:57, Lasek napisał: Az tyle Ci nie wyjdzie, slod wiaze wode, mniej wiecej litr na kilogram. Wiec pewnie bedziesz mial 22-23 litry przed gotowaniem i jakies 10% powinienes odparowac. Wyszlo mi 16 litrow xD Nie wiem gdzie sie podzialy te 11 litrow czesc w słodzie pewnie reszta odparowala ale poziom blg wyszedl mi taki sam jak w instrukcji Edytowane 19 Listopada 2018 przez Piotr Krzysztof Podlodowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 W dniu 19.11.2018 o 13:08, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Wyszlo mi 16 litrow xD Nie wiem gdzie sie podzialy te 11 litrow czesc w słodzie pewnie reszta odparowala ale poziom blg wyszedl mi taki sam jak w instrukcji Czyli z malo wysladzales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noekke Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Również jestem początkującym piwowarem i z własnych obserwacji wiem że przy pierwszych kilku zacieraniach człowiek się gubi i zapomina o kluczowych rzeczach. Doczytaj, pooglądaj, zapamiętaj a wydajność wzrośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam, Do tego momentu zrobilem 2 warki wiec tak naprawde nic nie wiem o warzeniu ale, z tego co zauwazylem to niestety po gotowaniu zawsze cos gdzies jeszcze ci ucieknie na fermentacji i chmieleniu. Polecal bym mierzyc w litr llub dwa wiecej po gotowaniu zeby na koniec bylo to co zakladales. Pozdrawiam. Tomasz P.S. Brak polskich znakow spowodowany brakiem polskich ustawien w pracy. Nie bijcie prosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Powiem wam ze probowalem mojego witbiera z zacierania i mimo ze do rozlania zostal mi jeszcze okolo tydzien to piwo wyszlo pyszne.Brewkity się chowają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 20.11.2018 o 16:18, Lasek napisał: Czyli z malo wysladzales. Wszystki wdg instrukcji Edytowane 26 Listopada 2018 przez Piotr Krzysztof Podlodowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się