Kacper Fryń Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Czy dobrym pomysłem jest dodanie laktozy do brown ale'a? Myślę tutaj o 20l warce i 0,5kg surowca. Jakie są wasze doświadczenia i czy to w ogóle ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Jeśli chcesz zrobić stylowe piwo to nie. Rzuć okiem na opis stylu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Pytam po prostu czy dodanie laktozy ma sens i czy ktoś z was próbował tej magii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 15 minut temu, Kacper Fryń napisał: Pytam po prostu czy dodanie laktozy ma sens i czy ktoś z was próbował tej magii Jeszcze raz powtórzę. Jeśli chcesz zrobić stylowe piwo to w mojej opinii nie ma to sensu. Opis stylu ma Ci pomóc stwierdzić to samemu. Skoro piwo ma mieć ciało średnio niskie do umiarkowanego - to laktoza je podniesie. Skoro słodkość jest słodowa delikatna do umiarkowanej, z charakterem karmelowych od lekkiego do mocnego i z finiszem od umiarkowanego do wytrawnego to na słodycz laktozową nie ma miejsca. Skoro aromat ma być delikatny, słodki słodowy to też nie ma miejsca na laktozę. Ja nie dodawałem laktozy do żadnego swojego piwa. Jednocześnie, jeśli masz taki kaprys, żeby zrobić na bazie brown ale, milk ale to czemu nie. Ty jesteś kierownikiem tego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Ja nie jestem fanem laktozy.... Moja rada więc - nie dodawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 do brown ale niespecjalnie, to ma być lekkie i orzeźwiające piwko. do brown portera - myślę że jak najbardziej, ten styl jest lepszy do eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Jak receptura jest przemyślana to wszystko ma sens. Nie widzę przeszkód, żeby użyć laktozę w brown ale. Oczywiście pod warunkiem, że ma być to jakaś wariacja na temat brown ale, a nie ściśle stylowy reprezentant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się