Tommi Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Witam. Uwarzyłem warkę ze strony sprawdzone receptury na piwo.org według przepisu Sławomira Franaszka (hefewiezen). Wydaje się, ze wszystko wykonałem jak nalezy. Od tygodnia piwo leżakuje, dzis otworzyłem butelkę i okazało się, że jest bardzo malo gazu. Gdzie moglem popelnic błąd? Na 21l dalem 175 gr glukozy tak żeby mieć vol. 2.8. Temperatura leżakowania 13 stopni. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 W 13 stopniach piwo będzie się nagazowywało trochę dłużej. Sprawdź za kilka dni powinno być lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Przenieś piwo do cieplejszego pomieszczenia. Temperatura refermentacji jest trochę za niska. Hefeweizen nie powinien być leżakowany tylko wypity w miarę szybko, na świeżo. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 5 godzin temu, DonBeer napisał: przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 U mnie po tygodniu chyba nigdy nie było w pełni nagazowane. Szczególnie kiedy trzymasz w 13 stopniach nie ma co liczyć na gaz po tygodniu. Przenieś do wyższej temperatury i bez stresu zaczekaj kolejny tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 2 godziny temu, Tommi napisał: Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 12 minut temu, DonBeer napisał: jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 2 minuty temu, Tommi napisał: Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. w takim razie powinno być bez niespodzianek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi