Tommi Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Witam. Uwarzyłem warkę ze strony sprawdzone receptury na piwo.org według przepisu Sławomira Franaszka (hefewiezen). Wydaje się, ze wszystko wykonałem jak nalezy. Od tygodnia piwo leżakuje, dzis otworzyłem butelkę i okazało się, że jest bardzo malo gazu. Gdzie moglem popelnic błąd? Na 21l dalem 175 gr glukozy tak żeby mieć vol. 2.8. Temperatura leżakowania 13 stopni. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 W 13 stopniach piwo będzie się nagazowywało trochę dłużej. Sprawdź za kilka dni powinno być lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Przenieś piwo do cieplejszego pomieszczenia. Temperatura refermentacji jest trochę za niska. Hefeweizen nie powinien być leżakowany tylko wypity w miarę szybko, na świeżo. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 5 godzin temu, DonBeer napisał: przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 U mnie po tygodniu chyba nigdy nie było w pełni nagazowane. Szczególnie kiedy trzymasz w 13 stopniach nie ma co liczyć na gaz po tygodniu. Przenieś do wyższej temperatury i bez stresu zaczekaj kolejny tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 2 godziny temu, Tommi napisał: Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 12 minut temu, DonBeer napisał: jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 2 minuty temu, Tommi napisał: Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. w takim razie powinno być bez niespodzianek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się