apiotlis Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witam, poszukuje książki o warzeniu piwa dla taty na prezent świąteczny. Nigdy nie miał styczności z piwowarstwem, jednak zawsze chciał zrobić własne piwo. Chciałbym aby w książce znalazł się poradnik budowy sprzętu tanio, domowym sposobem (najważniejsze). Oprócz tego wszystkie najpotrzebniejsze informacje. Znalazłem kilka książek, które wpadły mi w oko: https://www.empik.com/domowe-piwo-podrecznik-poczatkujacego-piwowara-banachowicz-adrian,p1114329449,ksiazka-p https://www.empik.com/domowe-warzenie-piwa-lehrl-richard,p1137855350,ksiazka-p https://www.empik.com/domowe-piwo-opracowanie-zbiorowe,p1114004212,ksiazka-p Proszę o radę, która książka będzie najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Pierwsza i trzecia to to samo tylko inne wydanie. Mam pierwszą, ładne wydanie, zdjęcia, ale wiedzy niewiele. Takie podstawy podstaw. Druga to już bardziej techniczne podejście do tematu i można dowiedzieć się więcej o samym procesie warzenia, fermentacji itp, jest też trochę o sprzęcie. Chociaż dla zupełnego lajka polecałbym może najpierw te Domowe Piwo, bo bardziej przystępna i taka prezentowa właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apiotlis Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Chyba nie to samo, bo autorzy się nie zgadzają :/ Czy pierwsza zawiera informację o budowie aparatury? Będzie po jej przeczytaniu w stanie zbudować prowizoryczny sprzęt, zakupić skadniki i uwarzyć pierwsze piwo? Dziękuję za pomoc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Ja widziałem/czytałem pierwszą i drugą, trzeciej nie znam. Na prezent dla laika polecałbym jednak tę pierwszą. Książka Lehra jest niemiecka i z tego co pamiętam to sporo metod, sprzętów jest rzadko, albo wcale nie spotykana w polsce (np tu na forum). Choćby to, że nie ma tam (chyba) nic o fermentacji w wiadrach, nic o tzw sraczwężyku itp. Trochę inne realia. Rozważyłbym na Twoim miejscu jeszcze książkę Kopyra. Co prawda nie jest tylko o warzeniu, ale zawiera podstawy i ma odnośniki do filmów z jego kanału. Przy użyciu apki tap2c robisz zdjęcie obrazowi na danej stronie i odnosi Cię do filmiku na dany temat. Wiem, że Kopyr niektórych odstrasza, ale dla mnie przy pierwszym warzeniu najważniejsze były jego filmiki na yt, bo żadna książka wg mnie nie da więcej niż zobaczenie tego procesu na filmie. A co do pytań: Czy pierwsza zawiera informację o budowie aparatury? - Jest trochę o sprzęcie, ale tylko podstawy, które w zasadzie możesz przeczytać na stronach sklepów piwowarskich. Będzie po jej przeczytaniu w stanie zbudować prowizoryczny sprzęt - ciężko będzie, ale chyba tak. 100x więcej jest na forum. , zakupić skadniki i uwarzyć pierwsze piwo? - jest tam kilka gotowych receptur, więc chyba tak. Ta książka Banachowicza to w sumie taka wiki.pwo.org w formie drukowanej trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, apiotlis napisał: Witam, poszukuje książki o warzeniu piwa dla taty na prezent świąteczny. Nigdy nie miał styczności z piwowarstwem, jednak zawsze chciał zrobić własne piwo. Chciałbym aby w książce znalazł się poradnik budowy sprzętu tanio, domowym sposobem (najważniejsze). Oprócz tego wszystkie najpotrzebniejsze informacje. Znalazłem kilka książek, które wpadły mi w oko: https://www.empik.com/domowe-piwo-podrecznik-poczatkujacego-piwowara-banachowicz-adrian,p1114329449,ksiazka-p https://www.empik.com/domowe-warzenie-piwa-lehrl-richard,p1137855350,ksiazka-p https://www.empik.com/domowe-piwo-opracowanie-zbiorowe,p1114004212,ksiazka-p Proszę o radę, która książka będzie najlepsza Czytałem "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehra i "Domowe piwo". Merytorycznie lepsze jest "Domowe warzenie piwa", nie jest to również jakaś trudna pozycja, chociaż bardziej zaawansowane rozdziały mogą wydawać się trudniejsze. Za "Domowym piwem" przemawia jakość wydania. Książka wygląda świetnie, można powiedzieć, że jest bardziej prezentowe. Ale duża ilość ładnych zdjęć ogranicza miejsce treści, której jest tam minimum. Jeżeli nie jest to za duży wydatek, to możesz sprezentować te dwie książki. Jeżeli chcesz pozostać przy jednej pozycji, to wybrałbym Richarda Lechra. Mimo, że "Domowe warzenie piwa" (mam wydanie wydanie drugie) jest trochę leciwe jeżeli chodzi o niektóre zagadnienia to nadal można z niej dużo się dowiedzieć. Niestety nie znajdziesz też w niej 'nowej fali' (dla mnie to również rewelacyjny filtrator z oplotu, Pan Lehr zapewne nie znał tego urządzenia jak pisał książkę). Za to nauczysz się jakie są etapy warzenia piwa. Dowiesz się co to jest słód, jak enzymy rozkładają skrobię, jak odzyskać gęstwę a nawet znajdziesz postawy modyfikacji wody. Przedstawiony szablon warzenia pomoże prowadzić zapiski. Są omówione podstawowe błędy i jak im zapobiegać. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Daniel() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 22 minuty temu, Daniel() napisał: Jeżeli nie jest to za duży wydatek, to możesz sprezentować te dwie książki. Jeżeli chcesz pozostać przy jednej pozycji, to wybrałbym Richarda Lechra. Mimo, że "Domowe warzenie piwa" (mam wydanie wydanie drugie) jest trochę leciwe jeżeli chodzi o niektóre zagadnienia to nadal można z niej dużo się dowiedzieć. Niestety nie znajdziesz też w niej 'nowej fali' (dla mnie to również rewelacyjny filtrator z oplotu, Pan Lehr zapewne nie znał tego urządzenia jak pisał książkę). Za to nauczysz się jakie są etapy warzenia piwa. Dowiesz się co to jest słód, jak enzymy rozkładają skrobię, jak odzyskać gęstwę a nawet znajdziesz postawy modyfikacji wody. Przedstawiony szablon warzenia pomoże prowadzić zapiski. Są omówione podstawowe błędy i jak im zapobiegać. Witam, a możesz polecić coś dla sredniozaawansowanych ? Nie musi (ale może) byc np tylko z jednego zagadnienia na drożdże. PL lub EN dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) 47 minut temu, leonzn napisał: Witam, a możesz polecić coś dla sredniozaawansowanych ? Nie musi (ale może) byc np tylko z jednego zagadnienia na drożdże. PL lub EN dzieki Dużo też masz na podcastach i blogu: http://beersmith.com Morebeer też oferuje sporą bazę wiedzy: https://www.morebeer.com/articles Za około 30 USD masz też dostęp do BYO Kilka fajnych artykułów trafiło się w Piwowarze. Książki do których wracam: Designing Great Beers : The Ultimate Guide to Brewing Classic Beer Styles, analiza statystyczna i historyczna klasycznych piw. Wniosek który się nasuwa: mniej znaczy więcej. A przynajmniej więcej nie oznacza lepiej. Jeżeli jesteś leniwy to możesz rozważyć zakup tej książki Radical Brewing: Recipes, Tales and World-Altering Meditations in a Glass, rzecz o warzeniu ale i również o dodatkach. Wiele smaczków i porad. Przykładowo ile jagód dodać. Seria Yeast : The Practical Guide to Beer Fermentation, Malt : A Practical Guide from Field to Brewhouse, For the Love of Hops : The Practical Guide to Aroma, Bitterness & the Culture of Hops, Water : A Comprehensive Guide for Brewers. Przez Water przebijałem się dwa razy aby zrozumieć 'co ja pacze'. Książka o drożdżach była tak ciekawa, że kupiłem mikroskop ;). Nie może też zabraknąć: How To Brew: Everything You Need To Know To Brew Beer Right The First Time. (http://www.howtobrew.com/) Fajne też jest Principles of Brewing Science : A Study of Serious Brewing, piwowarstwo od strony chemii i fizyki. Dowiesz się czemu w kegu daje się mniej surowca do refermentacji w porównaniu do butelek i tej samej objętości piwa. Linkuję powyższe tytuły do https://www.bookdepository.com/, bo mają w zasadzie wiekszość co mnie interesuje. Dodatkowo dostawa jest darmowa. Minus to trzeba długo czekać na książki (3-4 tygodnie). Książki przychodzą najczęściej oddzielnie z różnych magazynów europy. Wszystko powyżej to oczywiście subtelna lista w kontekście procesów zachodzących podczas warzenia i fermentacji. Jest jeszcze jedna pozycja bardzo trudno dostępna (chociaż w czytelni zawsze możesz posiedzieć): Wolfgang Kunze, Technologia piwa i słodu. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Daniel() MistrzSuspensu i leonzn 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Żadnego sprzętu nie trzeba budować. Kupujesz dwa wiadra, w tym jedno z kranikiem, gar 30L (albo jak masz mniejszy to wystarczy do warzenia z ekstraktów), starsan do dezynfekcji, rurkę do rozlewu, kapsle, kapslownicę, termometr, areometr i jakiś zestaw do warzenia. Najlepiej z ekstraktów, żeby nie rzucać się na głęboką wodę i ogarnąć sprawę z czystością oraz dezynfekcją sprzętu. Później trzeba obejrzeć jakiś filmik na youtubie, żeby się oswoić z robotą. Książki to kupuje się jak człowiek chce mocniej zagłębić się w temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się