Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam, Może trochę głupi temat, ale jestem na etapie planowania rozbudowy swojej warzelni i nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy można "przedobrzyć" z mieszaniem zacieru. Czy jeśli zacier będzie się mieszać w takim tempie jak płynne drożdże w kolbie na mieszadle magnetycznym, to czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na efekt warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Ci, którzy sobie zrobili mieszalnik "turbo", kombinują potem jak mieszać wolniej, bo się zacier napowietrza i to ma wpływ na smaki. Oprócz prędkości, ważna jest konstrukcja mieszadła. Sporo do poczytania w dziale Sprzęt->Projekty Zrób To Sam Wybrałem od razu typową konfigurację czyli dwubiegowy silnik od wycieraczek, mieszadło kotwicowe/ramowe i napięciowe sterowanie silnikiem. Niektórzy robią to przez podpinanie do wyjść 5V/12V w zasilaczu od PC, inni przez PWM, można tez zbudować zasilacz o nastawianym lub nawet regulowanym napięciu wyjściowym. Każde z tych rozwiązań działa i daje dobre piwa. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez c64club Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Generalnie powinno się mieszać tak, żeby nie napowietrzać zacieru/brzeczki. 1 obrót mieszadła na sekundę to za szybko moim zdaniem. Ja ustawiam mieszadło tak żeby tylko się stabilizowała temperatura, czyli jakieś 0.5 obrotu na sekunde. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Panowie, chodziło mi o wiele szybsze mieszanie niż 1obrot/sekunde. Testy z użyciem samej wody przypomina mieszadło do propagacji drożdży. Faktycznie nigdzie nie natrafiłem na informację żeby natleniać piwo na jakimkoliwek etapie oprócz brzeczki nastawnej, ale z drugiej strony nie znalazłem nigdzie informacji żeby mieszanie samo w sobie powodowało jakieś niepożądane efekty. Z tego co rozumiem, to podczas mieszania "zaciąga" się powietrze z zewnątrz, a tego chcemy uniknąć; jednak gdybyśmy mieszali zacier w zamkniętym pojemniku, to nie nastąpi napowietrzenie (a przynajmniej nie w takim stopniu którym trzeba by się było martwić). Myślę o intensywnym mieszaniu zacieru w szczelnie zamknietym "garnku" w trakcie podnoszenia temperatury zacieru - w ten sposób równomiernie podgrzałbym i (chyba) nie natlenił zacieru, a na czas przerwy białkowej usuwałbym pokrywe żeby nie nabawić się DMS itp. Czy ktoś może zweryfikować czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Hmm... Jak będziesz kręcił 10obr/s to wylejesz zacier z gara. Co z tego że kadź będzie zamknięta, nie ma tam próżni i powietrze wciągnie w zacier i tak... Nie rozumiem po co chcesz instalować tam wirnik helikoptera... Nic dobrego z tego nie wyniknie a mieszanie ma być po to żeby się nie przypalil zacier. Nawet jak risa 22blg zacieram to nic się nie przypala Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Nie tyle co mam potrzebę instalacji śmigła od helikoptera - po prostu śmigło jest już zainstalowane i właśnie dlatego chciałbym wiedzieć czy mogę je wykorzystać. Pomysł mam ciut szalony i na pierwszy rzut oka może się wydawać że to żart, ale gdzieś w czeluściach piwnicy znalazłem nieużywaną, pralkę ze stali inox i zauważyłem w niej potencjał? Stan idealny, pochyłe dno i wbudowany system fo cyrkulacji - wystarczy ocieplić i zastosować system recyrkulacji brzeczki do podgrzewania lub zamontować grzałkę... Póki zaczniecie wyśmiewać warzenie piwa w pralce (co przyznaję że jest śmiesznym pomysłem), proszę o opinie czy taki system cyrkulacji sprawdzi się do tego o czym wspomniałem. Podkreślam, że na czas mieszania, zacier byłby szczelnie zamknięty. 20181209_124635.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 2 minuty temu, Dobry1986 napisał: Póki zaczniecie wyśmiewać warzenie piwa w pralce Warzenia bym nie uskuteczniał ze względu na plastikowe mieszadło właśnie, ale do zacierania bardziej mnie zastanawia z czego są ścianki tej Frani. Blacha, rdzewka/ nierdzewka, emaliowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Teraz, zasada napisał: Warzenia bym nie uskuteczniał ze względu na plastikowe mieszadło właśnie, ale do zacierania bardziej mnie zastanawia z czego są ścianki tej Frani. Blacha, rdzewka/ nierdzewka, emaliowane? Całość z nierdzewki (oprócz mieszadła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) A pompa z czego jest zbudowana? Plastik? Generalnie pomysł jest dobry, bardzo dobry... O ile technicznie sprzęt nadaje się do wyższych temperatur to zacierać w tym można jak najbardziej. To brązowe na dnie to co to? Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Robert87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 33 minuty temu, Dobry1986 napisał: a na czas przerwy białkowej usuwałbym pokrywe żeby nie nabawić się DMS DMS w znacznej częsci odparowuje podczas wrzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zastanów się nad montażem grzałek. Franie zazwyczaj ich nie miały. Jeśli planujesz montaż grzałek w dolnej części zbiornika tak jak w większości konstrukcji to raczej słabo to widzę. Wirnik płaski na dnie będzie tylko powodował 'obracanie' sie zacieru, a nie przemieszczanie sie jego w pionie co jest w tym właśnie przypadku istotne. Chyba ze planujesz montaż grzałki/grzalek w pionie to wtedy inna dyskusja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 3 minuty temu, Robert87 napisał: A pompa z czego jest zbudowana? Plastik? Generalnie pomysł jest dobry, bardzo dobry... O ile technicznie sprzęt nadaje się do wyższych temperatur to zacierać w tym można jak najbardziej. To brązowe na dnie to co to? To brązowe na dnie to właśnie ten wirnik aka śmigło helikoptera :-) to jedyny element wykonany z jakiegoś tworzywa, jednak z pewnością jest on przystosowany do wyższych temperatur bo to w końcu pralka. Generalnie myślałem o wykorzystaniu tej rosyjskiej maszyny wyłącznie do zacierania i wysładzania, więc temperatura nie przekraczałaby 80°C. Żadnej grzałki ani pompy w środku żadnej nie ma - ta palka ma wyłącznie silnik to kręcenia śmigłem i zawór do spuszczania wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 No tak ale to było z przeznaczeniem do prania a nie do celów produkcji artykułów spożywczych. Ciekawe jak to będzie się zachowywało ze słodem:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 5 minut temu, quadi napisał: Zastanów się nad montażem grzałek. Franie zazwyczaj ich nie miały. Jeśli planujesz montaż grzałek w dolnej części zbiornika tak jak w większości konstrukcji to raczej słabo to widzę. Wirnik płaski na dnie będzie tylko powodował 'obracanie' sie zacieru, a nie przemieszczanie sie jego w pionie co jest w tym właśnie przypadku istotne. Chyba ze planujesz montaż grzałki/grzalek w pionie to wtedy inna dyskusja. Szczerze mówiąc to chciałem zacier przepuszczać przez kadź z wodą do wysładzania (HERMS). Musiałbym tylko 1 zawór w pralce wstawić żeby ogrzany zacier miał którędy wracać (mimo szczenie zamkniętej pokrywie pralki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Skoro tak chcesz zrobic to po co mieszać jeszcze dodatkowo w pralce? Pompa którą będziesz wymuszał przepływ zacieru przez kadź z wodą będzie powodowała cyrkulację zacieru i jego mieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 2 minuty temu, Robert87 napisał: No tak ale to było z przeznaczeniem do prania a nie do celów produkcji artykułów spożywczych. Ciekawe jak to będzie się zachowywało ze słodem:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka No fakt. Ale pralka i tak stoi nie używana, a pompę, zawory i inne węże już posiadam, więc nie ryzykuję nic oprócz czasu i ewentualnie zmarnowanych surowców. Póki co próbuję rozwiać swoje wątpliwości na temat natlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 3 minuty temu, quadi napisał: Skoro tak chcesz zrobic to po co mieszać jeszcze dodatkowo w pralce? Pompa którą będziesz wymuszał przepływ zacieru przez kadź z wodą będzie powodowała cyrkulację zacieru i jego mieszanie. Kontrola temperatury. Lepsza cyrkulacja to pewność osiągnięcia równomiernej temperatury w całym kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Ja zdemontowalbym ten wirnik i zalozyl klasyczne mieszadlo. Jakiej pojemnosci jest ta pralka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 6 minut temu, Robert87 napisał: Ja zdemontowalbym ten wirnik i zalozyl klasyczne mieszadlo. Jakiej pojemnosci jest ta pralka? jeszcze nie sprawdzałem, ale między 35-45l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Wracając do głównego wątku tego tematu, to temat natleniania został opisany w "Czernecki T.: Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa, Journal of NutriLife, 2012, 06, ISSN:2300-8938 ". Niestety dostęp do tego artykułu jest płatny, a przyznam że szukam raczej darmowej pomocy merytorycznej. Ale może ktoś z Was ma do tego dostęp, lub do którejś z poniższych publikacji? : 1. Antkiewicz Piotr, Tuszyński Tadeusz, Kuchciak Tadeusz: Stabilizacja piwa – zalety i wady. II Szkoła Technologii i Fermentacji: „Fizyko‑chemiczna i biologiczna stabilność piwa i napojów fermentowanych”, Olsztyn 7-11 kwietnia 1997, Red. Andrzej Babuchowski, Jan Tomasik, Phare-Tempus-S-JEP-09770-95 UNICOF 2. Brudzyński Andrzej: Ochrona piwa przed tlenem. Warszawa: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego, wykład: 12 stycznia 1999r. 3. Huige Nick J.: Progress in Beer Oxidation Control. Beer and Wine Production, ASC Symposium series 536 B.H. Gump. Ed. Americal Washington, DC 1993, p. 64-93. 4. Kuchciak Tadeusz, Krajniak Daniel: Tlen i powietrze w wybranych piwach krajowych. (Cz. I) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny, 1994, Nr 11, s. 15‑16. 5. Kuchciak Tadeusz, Krajniak Daniel: Tlen i powietrze w wybranych piwach krajowych. (Cz. II) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny, 1994, Nr 12, s. 5‑7. 6. Lewis Michael J., Young Tom W.: Brewing. Chapman & Hall,Reprinted 1996r. 7. Pazera Tadeusz, Rzemieniuk Tadeusz: Browarnictwo. Warszawa: Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, 1998. 8. Sieliwanowicz Bogdan: Przeciwutleniające właściwości fenoli piwa i ich potencjalne konsekwencje żywieniowe. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny, 1998, Nr 4, s. 9-11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 1 godzinę temu, Robert87 napisał: Ja zdemontowalbym ten wirnik i zalozyl klasyczne mieszadlo I to jest słuszna koncepcja , Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Nawet jeśli ten wirnik wytrzyma 80°C, to nie wiadomo jakie "aromaty" puści do brzeczki przy takiej temperaturze. Puści na pewno, możemy się jedynie zakładc czy to będzie radziecki proszek do prania czy rozpuszczalniki melaminy (na 90% jest z melaminy). Wytnij kółko z nierdzewnej blachy i osadź na uszczelce silkonowej w tym wgłębieniu gdzie wirnik pracuje. Albo zaspawaj. Z pralki nie ma śmiania. Po prostu nierdzewny zbiornik ze spustem w dnie. Lepsze od kega o tyle, że już to masz i nie musisz płacić. Problem możesz mieć z osadzeniem/uszczelnieniem krawędzi fałszywego dna, jeśli pełne dno jest płaskie. Ktoś z forowiczów zacierał nawet w wannie nad ogniskiem, bo robili jakąś hurtową ilość na działce bez prądu, także da się. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez c64club Dobry1986 i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się