Roy_Batty Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Witam Od momentu dodania chmielu na zimno rurka zaczęła się odzywać, tak co godzinę lub dwie. Przed tym zabiegiem była kompletna cisza. Drożdże to suche US05. Początkowe blg było 17, cztery dni temu przy zlewaniu z filtrowaniem pomiar blg wskazał wartość 4,2 ( próbkę wyssałem "to the last drop", jest dobrze :) ). Za dwa dni będzie miesiąc fermentacji. Rzecz w tym, że jutro chciałem butelkować, ale rurka nadal odzywa się sporadycznie co 2-3 godziny, czyli coś się jeszcze dzieje?. Nie chcę debiutować z granatami. Czy czekać czy butelkować?. Niby dla AIPA 2,4 vol nasycenie i z kalkulatorów wyszło 2.6g cukru na pół litra piwa. Czy to zadziała?. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Odfermentowanie jest OK. Jeśli nie złapałeś "dzikich" przyjaciół, to BLG nie powinno się już zmienić - zawsze możesz sprawdzić dziś, czy nadal jest 4.2 Edytowane 14 Grudnia 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 skoro jeszcze bulga to cos sie dzieje, jaka temp. fermentacji? może przenieś do cieplejszego pomieszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 CO2 się uwalnia z piwa po dodaniu chmielu na zimno, to normalne. Butelkuj o ile blg się nie zmieniloWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roy_Batty Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Temperatura fermentacji na początku była w okolicach 17C-19C. Teraz mam fermentor u siebie w pokoju 20C-21C max. Widzę, że "życie" raczej szybko zamiera w fermentorze, ok. cztery godziny i cisza... , ale to rurka. Balingometr prawdę Ci powie :). Nie chcę za bardzo grzebać przy piwie, ale jutro sprawdzę blg. Jak blg trochę spadło to jeszcze poczekam, a jak blg będzie takie jak było cztery dni temu to do butelek? czy dobrze kombinuję?. Jak tam kolega napisał może to faktycznie tylko CO2 uwalnia się z piwa po dodaniu chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Dobrze kombinujeszWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 14 minut temu, Roy_Batty napisał: Temperatura fermentacji na początku była w okolicach 17C-19C. Teraz mam fermentor u siebie w pokoju 20C-21C max. Przeniosłeś do cieplejszego, więc zaczęło się uwalniać CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się