Jump to content

Pierwszy (nie)problem, potrzebna rada!


Recommended Posts

Witam,

od razu napiszę, że to mój pierwszy post tutaj i pierwsza warka w życiu, stąd pewne zmieszanie wynikające pewnie z braku doświadczenia.

W piątek (14.12.2018r.) wieczorem postanowiłem że zrobię swoje pierwsze piwo, użyłem w tym celu Brewferm® PILS brew-kit 1,5 kg.

Ekstrakt początkowy wynosił 10 blg, drożdże zadałem po rehydratyzacji w 30 stopniach celsjusza. Fermentacja ruszyła po około 6 godzinach, dzisiaj (16.12.2018r) z czystej ciekawości rano zmierzyłem ekstrakt, który wyniósł ku mojemu zdziwieniu tylko 4.5 blg, a wieczorem, gdy rurka fermentacyjna przestała bulkać ekstrakt spadł już do 2 blg. Jestem zdziwiony tak szybko przeprowadzoną fermentacją stąd moje pytanie: CO DALEJ?

Myślałem o zlaniu piwa na cichą i słodzeniu go w celu szybszego sklarowania.

 

Dodam tylko, że oprócz diacetylu, który wydaje mi się na normalnym poziomie w 3 dniowym piwie nie ma żadnych smakowych dowodów zakażenia.

 

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki :)    

 

Link to comment
Share on other sites

Jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze fermentowałeś? Teraz to przez tydzień nie zaglądaj do wiadra. Nic tam nie znajdziesz. Drożdże muszą po sobie posprzątać. 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Gawron napisał:

Jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze fermentowałeś? Teraz to przez tydzień nie zaglądaj do wiadra. Nic tam nie znajdziesz. Drożdże muszą po sobie posprzątać. 

 

Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24

 

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Kacper Kawiecki napisał:

fermentowało się w 23-24

To zdecydowanie za dużo dla w miarę sensownego smaku. Jak jest zaecane 18-25 to trzymaj się lepiej tej dolnej granicy.  Poczekaj ze 2 tygodnie i butelkuj. Jak chcesz to zlej na cichą, ale nie teraz, tylko za jakiś tydzień. Ja zazwyczaj nie zlewam. Chyba, że drożdży potrzebuję. 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Gawron napisał:

To zdecydowanie za dużo dla w miarę sensownego smaku. Jak jest zaecane 18-25 to trzymaj się lepiej tej dolnej granicy.  Poczekaj ze 2 tygodnie i butelkuj. Jak chcesz to zlej na cichą, ale nie teraz, tylko za jakiś tydzień. Ja zazwyczaj nie zlewam. Chyba, że drożdży potrzebuję. 

temp fermentacji jak w African Pombe :) 

 

Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Kacper Kawiecki napisał:

Witam,

o Brewferm® PILS brew-kit 1,5 kg.

 

 

Dodam tylko, że oprócz diacetylu, który wydaje mi się na normalnym poziomie w 3 dniowym piwie nie ma żadnych smakowych dowodów zakażenia.

 

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki :)    

 

 

48 minut temu, Kacper Kawiecki napisał:

 

Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24

 

Tak, pils w tych temp.

ps o diacetylu poczytał i wyczuł, a o temp fermentacji nie ?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Kacper Kawiecki napisał:

 

Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24

 

Przed świętami butelkuj, przed nowym rokiem wypij i zacznij 2019 rok od obniżenia temperatury fermentacji.

Edited by drakon
Link to comment
Share on other sites

Nie oszukujmy się. Lepiej producentowi takiego brewkita napisać wielkimi literami "PIWO GOTOWE W 7 DNI !!!" i zasugerować fermentacje w 25C niż już na wstępie komplikować potencjalnemu nabywcy że fermentacja w 16C/ w przypadku lagerów 8C, a najlepiej to już w lodówce ze sterownikiem temp i podnosić po tygodniu o 0,5C/dziennie, czas fermentacji 18 dni, leżakowanie 18dni bo odstraszało to będzie klientów. 
Stąd producent woli instrukcje 7 dniową czy tam nie wiem jaką one mają bo nigdy nie miałem
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 17.12.2018 o 00:04, Adam Pawlicki napisał:

I kacem. Po jednym. Ale pierwsze koty za ploty.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

Kaca nie ma, więc wyższych alkoholi na szczęście za dużo widać nie powstało, nie jest idealne, ale jest dobre. Leżakuje teraz w chłodnym miejscu, a do fermentora przed drugą warką zbuduje styropianową lodówkę. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za rady i informacje :) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.