Jump to content

Butelkowanie


EU8N

Recommended Posts

Mam pytanie.Mam nastawione 2 piwa po 20 l.Pierwszy lager burzliwa już 3 tydzień, dwa razy sprawdzałem blg (początkowe 14),obecnie 2.5(dwukrotnie sprawdzane).Drugie takie samo, ale burzliwa 8 dni i górna fermentacja ( drożdże Nottingham). Blg obecne również 2.5.(początkowe takie samo jak pierwsze).Smak obu wyśmienity?.Czy mogę oba butelkować?Lagera raczej bez skrupułów, ale górnika? Niby blg się nie zmienia i jest takie samo jak przy Lagera.

Link to comment
Share on other sites

Pewnie będą głosy, żeby lagera jeszcze lagerować koło 0 stopni.

Co do Ale, daj mu jeszcze kilka dni na redukcję pozostałości po fermentacji. Wydaje mi się, że im dłużej w fermentora jest piwo to później szybciej w butelce jest dobre.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, PiotrM napisał:

Pewnie będą głosy, żeby lagera jeszcze lagerować koło 0 stopni.

Co do Ale, daj mu jeszcze kilka dni na redukcję pozostałości po fermentacji. Wydaje mi się, że im dłużej w fermentora jest piwo to później szybciej w butelce jest dobre.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
 

Laserem jest ładnie klarowny,jak dla mnie. Po za tym dla mnie liczy się smak.Lagerka butelkuje, Ale zostawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje.

Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. 

Link to comment
Share on other sites

Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje.
Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. 
Czyli lagerujesz w niskich temperaturach...

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, nike21 napisał:

Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje.

Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. 

 

8-dniowe ale chcesz wystawiac na balkon (5C), zeby dofermentowalo ?

To przeciez jest czas, kiedy warto podniesc temperature o stopień, dwa, poczekać kilka dni i ewetualnie wtedy CC i do butelek

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jak przez kilka dni w temp pokojowej nie zmienia się blg to już raczej nie dofermentuje. Z mojego doświadczenia po przelaniu piwa jeszcze jakieś CO2 się wydobywa bo pokrywa puchnie. No chyba że podczas przelania piwo się odgazowuje i dlatego pokrywa puchnie. Ja tak robię z każdym piwem i nigdy nie miałem nic przegazowane. 

Link to comment
Share on other sites

Nie doczytałem tych 8 dni burzliwej w przypadku górniaka. Oczywiście 8 dni może być za mało. Autor też nic nie pisze o temp fermentacji. Jeśli ten Ales stał w temp 20stopni to po 8 dniach pewnie skończył fermentować ale i tak potrzymałbym jeszcze z tydzień. Ja w sumie swoje piwa wszystkie trzymam na burzliwej 2 tyg (lagery nawet i 3 tyg), bo tak mi pasuje żeby warzyć co 2-3 tygodnie, i dopiero jak jestem pewien że skończyły fermentacje to przelewam i na balkon. Zawsze mi się ładnie klaruje. Nawet to co ma być mętne mi wychodzi klarowne ;)

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, nike21 napisał:

Nie doczytałem tych 8 dni burzliwej w przypadku górniaka. Oczywiście 8 dni może być za mało. Autor też nic nie pisze o temp fermentacji. Jeśli ten Ales stał w temp 20stopni to po 8 dniach pewnie skończył fermentować ale i tak potrzymałbym jeszcze z tydzień. Ja w sumie swoje piwa wszystkie trzymam na burzliwej 2 tyg (lagery nawet i 3 tyg), bo tak mi pasuje żeby warzyć co 2-3 tygodnie, i dopiero jak jestem pewien że skończyły fermentacje to przelewam i na balkon. Zawsze mi się ładnie klaruje. Nawet to co ma być mętne mi wychodzi klarowne ;)

Nie pisałem o temperaturze,bo wydało mi się to oczywiste.Ale było w 20 stopniach,po trzech dniach blg 2.5 po 8 dniach dalej 2.5.Dodam ,że zrobione na gestwie s-04 trzecie "pokolenie"

Link to comment
Share on other sites

23 godziny temu, heniek08 napisał:

Przelej Kolego na  cichą i potrzymaj jeszcze tydzień. Drożdże sobie dojedzą co muszą. To nie koncerniak nie śpiesz się ?

Po co ma przelewać?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.