EU8N Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Mam pytanie.Mam nastawione 2 piwa po 20 l.Pierwszy lager burzliwa już 3 tydzień, dwa razy sprawdzałem blg (początkowe 14),obecnie 2.5(dwukrotnie sprawdzane).Drugie takie samo, ale burzliwa 8 dni i górna fermentacja ( drożdże Nottingham). Blg obecne również 2.5.(początkowe takie samo jak pierwsze).Smak obu wyśmienity?.Czy mogę oba butelkować?Lagera raczej bez skrupułów, ale górnika? Niby blg się nie zmienia i jest takie samo jak przy Lagera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrM Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Pewnie będą głosy, żeby lagera jeszcze lagerować koło 0 stopni.Co do Ale, daj mu jeszcze kilka dni na redukcję pozostałości po fermentacji. Wydaje mi się, że im dłużej w fermentora jest piwo to później szybciej w butelce jest dobre.Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EU8N Posted December 29, 2018 Author Share Posted December 29, 2018 12 minut temu, PiotrM napisał: Pewnie będą głosy, żeby lagera jeszcze lagerować koło 0 stopni. Co do Ale, daj mu jeszcze kilka dni na redukcję pozostałości po fermentacji. Wydaje mi się, że im dłużej w fermentora jest piwo to później szybciej w butelce jest dobre. Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Laserem jest ładnie klarowny,jak dla mnie. Po za tym dla mnie liczy się smak.Lagerka butelkuje, Ale zostawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Ale nie przelewasz na cichą, u Mnie z reguły po przelaniu na cichą jeszcze trochę zejdzie z blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Po co przelewać ? Z BLG 14 zeszło do 2.5 i stoi. Jakby miało zejść niżej, to by zeszło. Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Prędzej ale bym butelkowal niż lagera... Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje. Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje. Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. Czyli lagerujesz w niskich temperaturach... Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Lagerowaniem bym tego nie nazwał. Prędzej coldcrash. Lagerowanie dla 14BLG powinno trwać 14 tygodni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 29 minut temu, nike21 napisał: Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje. Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. 8-dniowe ale chcesz wystawiac na balkon (5C), zeby dofermentowalo ? To przeciez jest czas, kiedy warto podniesc temperature o stopień, dwa, poczekać kilka dni i ewetualnie wtedy CC i do butelek Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Jak przez kilka dni w temp pokojowej nie zmienia się blg to już raczej nie dofermentuje. Z mojego doświadczenia po przelaniu piwa jeszcze jakieś CO2 się wydobywa bo pokrywa puchnie. No chyba że podczas przelania piwo się odgazowuje i dlatego pokrywa puchnie. Ja tak robię z każdym piwem i nigdy nie miałem nic przegazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Po prostu uważam, że 8-dniowe piwo o początkowym BLG=14 powinno jeszcze się zostawić na kilka dni, pozwolić drożdżom posprzątać, a nie "usypiać je niską tempetaturą. Wbrew pozorom lepiej się wtedy klaruje, niż przy szybkim CC Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Nie doczytałem tych 8 dni burzliwej w przypadku górniaka. Oczywiście 8 dni może być za mało. Autor też nic nie pisze o temp fermentacji. Jeśli ten Ales stał w temp 20stopni to po 8 dniach pewnie skończył fermentować ale i tak potrzymałbym jeszcze z tydzień. Ja w sumie swoje piwa wszystkie trzymam na burzliwej 2 tyg (lagery nawet i 3 tyg), bo tak mi pasuje żeby warzyć co 2-3 tygodnie, i dopiero jak jestem pewien że skończyły fermentacje to przelewam i na balkon. Zawsze mi się ładnie klaruje. Nawet to co ma być mętne mi wychodzi klarowne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Tego górniaka przetrzymaj jeszcze co najmniej tydzień. Możesz wstawić do ciplejszego pomieszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EU8N Posted December 29, 2018 Author Share Posted December 29, 2018 1 godzinę temu, nike21 napisał: Nie doczytałem tych 8 dni burzliwej w przypadku górniaka. Oczywiście 8 dni może być za mało. Autor też nic nie pisze o temp fermentacji. Jeśli ten Ales stał w temp 20stopni to po 8 dniach pewnie skończył fermentować ale i tak potrzymałbym jeszcze z tydzień. Ja w sumie swoje piwa wszystkie trzymam na burzliwej 2 tyg (lagery nawet i 3 tyg), bo tak mi pasuje żeby warzyć co 2-3 tygodnie, i dopiero jak jestem pewien że skończyły fermentacje to przelewam i na balkon. Zawsze mi się ładnie klaruje. Nawet to co ma być mętne mi wychodzi klarowne Nie pisałem o temperaturze,bo wydało mi się to oczywiste.Ale było w 20 stopniach,po trzech dniach blg 2.5 po 8 dniach dalej 2.5.Dodam ,że zrobione na gestwie s-04 trzecie "pokolenie" Link to comment Share on other sites More sharing options...
heniek08 Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Przelej Kolego na cichą i potrzymaj jeszcze tydzień. Drożdże sobie dojedzą co muszą. To nie koncerniak nie śpiesz się ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 23 godziny temu, heniek08 napisał: Przelej Kolego na cichą i potrzymaj jeszcze tydzień. Drożdże sobie dojedzą co muszą. To nie koncerniak nie śpiesz się ? Po co ma przelewać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now