eMMM Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć! Na początku grudnia stwierdziłem, że to dobry moment na pierwszego pilsa. W piwnicy temperatura 11-13 stopni, więc akurat. 8 grudnia uwarzyłem 20 litrów pilsa i zadałem uwodnione wcześniej drożdże W-34/70. Na następny dzień ruszyła fermentacja, spokojnie bulkało aż do 30 grudnia, a więc 3 tygodnie. Wczoraj zajrzałem znów i dalej drożdże pływają po powierzchni (tak jak na zdjęciu), a BLG zmierzyłem i wyszło 4. BLG początkowe wynosiło 11. Czy tak długi czas fermentacji i małe odfermentowanie to coś czym powinienem się martwić? Zlewać już piwo na cichą mimo unoszących się drożdży czy czekać dalej? Edytowane 4 Stycznia 2019 przez eMMM dodanie zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 ten pomiar blg to po korekcie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Brakuje zdjecia. Blg po korekcie? Jak zacierales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMMM Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Pomiar bez korekty, bo pobrałem próbkę zaniosłem do pokoju gdzie jest 20 stopni i wtedy zmierzyłem. Mam nadzieję, że to nie błąd Zacieranie: 20 min 62 stopni 40 min 72 stopni Mash out Edytowałem pierwszy post i powinno być już zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Normalne. Zlałbym na lagerowanie, może podczas owego się delikatnie napowietrzy i jeszcze z 0,5-1bx spadnie. Jeśli nie to i tak butelki. A gęstwa gotowa na coś mocniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jak najbardziej mierzenie w 20 stopniach jest poprawne. Chodzilo bardziej o to czy mierzyles refraktometrem bo jesli tak to wtedy trzeba przeliczyc koncowe blg za pomoca kalkulatora bo alkohol zaburza odczyt. Jesli mierzyles refraktometrem i nie obliczyles korekty a pokazal 4 blg to tez sie zgadza. 3 tygodnie burzliwej jest wystarczajace. Na zdjeciu wszystko wyglada dobrze. Zlej na przerwe diacytelowa tj. ok. 20 stopni na tydzien a nastepnie lagerowanie przynajmniej z 2-3 tygodnie na balkonie przy obecnych temperaturach, a nastepnie butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Po pierwsze, 11-13 stopni temperatury otoczenia to przynajmniej ze 3 stopnie za dużo na fermentacje lagera. Po drugie, jedna paczka W-34/70 to a połowę za mało na fermentację lagera o takim balingu, z czego zapewne wynika niedofermentowanie (chyba, że dałeś dwie?). Po trzecie, generalnie fermentacja lagerów o takim ballingu w większości przypadków jest po 3 tygodniach skończona, ale spotykałem się z sytuacjami, gdzie trwała 4-5 tygodni, co jest tym bardziej prawdopodobne, jeśli zadałeś tylko jedną paczkę drożdży. Na Twoim miejscu przeniósłbym do cieplejszego miejsca a cichą już sobie odpuścił. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Jak najbardziej 11-13 stopni jest nieco za duzo jak na lagera, ale raczej nie jest przyczyna slabego odfermentowania bo drozdzaki mialy w tej temperaturze zdecydowanie raj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się