BrowarJakośĆidzie Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Witajcie! Uwarzyłem w poprzedni piątek Amerykańska Pszenice 13,6 BLG, na burzliwej 9 dni jak łatwo policzyć. Pomiar z dzisiaj za pomocą balingometru pokazuje 6 BLG. Przelewać na cicha czy podnieść temperaturę z 18’ na 20’ i jeszcze poczekać? Proszę o pomoc! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 4 minuty temu, BrowarJakośĆidzie napisał: podnieść temperaturę z 18’ na 20’ i jeszcze poczekać BrowarJakośĆidzie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Nieistotne ile pokazuje. Ważne czy spada w przeciągu paru dni.Daj jej trochę czasu. A nie ma potrzeby robienia cichej jak nie zbierasz gestwy.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 2 godziny temu, BrowarJakośĆidzie napisał: Przelewać na cicha czy podnieść temperaturę z 18’ na 20’ i jeszcze poczekać? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Amerykańska pszenica czyli American Wheat. Osobiście jedynym powodem który widzę jeśli chodzi o przelanie na cichą jest zbieranie gęstwy. Jeśli chcesz ją wykorzystać jak najbardziej, jeśli nie, to widzę powodu. Z jakiego względu chcesz przelać to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Nie ma sensu przelewania pszenicy na cichą. To piwo z założenia jest mętne. Jeżeli nie zbierasz gęstwy, to nie ryzykuj potencjalnej infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Chmielisz na zimno? Jak nie to nie przelewaj. Ja fermentowałem AW 11 dni, potem 3 dni cichej (od razu po przelaniu dałem chmiel na zimno) i do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Nie wiem skąd się wzięło, że żeby chmielić na zimno trzeba zlać znad drożdży. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Jasiu dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiaczek Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Stąd, żeby móc pozyskać gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Nie wiem skąd się wzięło, że żeby chmielić na zimno trzeba zlać znad drożdży.Żeby chmiel się nie zmieszal z gęstwą na dnie i oddał to, co ma oddać. Chociaż to taki szlagier powtarzany a zapewne nie wypróbowany. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarJakośĆidzie Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Amerykańska pszenica czyli American Wheat. Osobiście jedynym powodem który widzę jeśli chodzi o przelanie na cichą jest zbieranie gęstwy. Jeśli chcesz ją wykorzystać jak najbardziej, jeśli nie, to widzę powodu. Z jakiego względu chcesz przelać to piwo?[/quotBędę chmieliłem na zimno, stąd przelewanie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 6 godzin temu, krzysiaczek napisał: Stąd, żeby móc pozyskać gęstwę. Ani trochę to w tym nie przeszkadza. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Stosuję cichą i ma to sens. Po pierwsze to zawsze coś tam dofermentuje gdy ruszysz drożdże i tlenu przy przelewaniu nie unikniesz. Zawsze cichą robię w wiadrze z kranikiem uprzednio okręcając kran szczelnie folią i dając jakiegoś odkażacza do środka. Plusy takiego rozwiązania są taki że ładnie piwo się klaruje i robisz szybki rozlew podłączając zaworek grawitacyjny prosto do kranu ( łączka z 3 cm węża niezbędna). Oczywiście żeby to miało sens to surowiec do refermentacji trzeba dawać do butelek bo nie ma sensu mieszać to co się odstało ani tym bardziej przelewać do kolejnego wiadra. Minus rozwiązania może być taki że w przypadku piw dolnej fermentacji będzie za mało drożdży żeby zrobić refermentacji. Ale niech się bardziej doświadczeni wypowiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 10 godzin temu, Adam Pawlicki napisał: Żeby chmiel się nie zmieszal z gęstwą na dnie i oddał to, co ma oddać. Chociaż to taki szlagier powtarzany a zapewne nie wypróbowany. Wypróbowany, wypróbowany Mieszanie się gęstwy z chmielem nie przeszkadza mi w najmniejszym stopniu, nawet jeśli potem zbieram gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 (edytowane) 49 minut temu, Lubliniak napisał: Po pierwsze to zawsze coś tam dofermentuje gdy ruszysz drożdże i tlenu przy przelewaniu nie unikniesz Tlenu owszem nie unikniesz,ale jeszcze żadne piwo po przelaniu na cichą, nie zeszło mi niżej po przelaniu. Z tym że nie przelewam w trakcie fermentacji. Spróbuj zostawić bez przelewania i zobaczysz że też się sklaruje. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Tlenu owszem nie unikniesz,ale jeszcze żadne piwo po przelaniu na cichą, nie zeszło mi niżej po przelaniu. Z tym że nie przelewam w trakcie fermentacji Kolego mój ris na którym nie robiłem cichej tylko przez miesiąc na burzliwej pykał dałem do butelek i się drożdże obudziły robiąc granaty. A balingometr stal w miejscu przez tydzień przed butelkowaniem. Może osobliwy przypadek ale wyleczyłem się z nie robienia cichej. Ale u mnie to względy wygody jak wcześnie pisałem przeważyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Odwieczna walka cichej z niecichą. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 18 minut temu, Adam Pawlicki napisał: Odwieczna walka cichej z niecichą. Wolność Tomku w swoim domku. Jeśli ktoś ma swoją metodę i mu się sprawdza, pozostaje się tylko cieszyć. Ja nie jestem ani przeciwnikiem, ani zwolennikiem. Uważam że ma to jak najbardziej sens, kiedy chcemy coś konkretnego osiągnąć. Zdarzyło mi się przelewać piwa które tego nie wymagały, specjalnej różnicy nie widziałem, nie licząc przypadku kiedy po przelaniu pojawiła się piękna infekcja. Zdarzyło mi się również trzymać bez przelewania piwa w których jest to w zwyczaju. To jest chmieliłem na zimno apę, a Ris spędził 2 miesiące na drożdżach i nie było żadnych złych oznak. Więc jak najbardziej warto przelać jeśli mamy w tym konkretny cel, ale w większości wypadków zyskujemy tylko natlenienie i zwiększa się ryzyko. 36 minut temu, Lubliniak napisał: Kolego mój ris na którym nie robiłem cichej tylko przez miesiąc na burzliwej pykał dałem do butelek i się drożdże obudziły robiąc granaty Ciekawe. Jeśli obwiniasz o to brak cichej, zakładam że zapewniłeś na tyle stałą temperaturę by nie było spadku po pierwszej głównej fazie fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Raczej z tego co pamiętam to temperatura się podniosła. Nie obwiniam brak cichej może być że f42 mają tendencję do wznawiania pracy po zaprzestaniu bo o tym na forum czytałem. Nie wykluczam jednak że w tym przypadku cicha fermentacja by pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 To akurat fakt, że drożdże jak dostaną trochę tlenu to potrafią jeszcze coś tam pomamlać trochę, jeśli jest nie dofermentowane. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się