nogmot Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Cześć! Potrzebuję pomocy. W wczoraj zrobiłem starter do AIPA (z Wyeast 1272 American Ale II, w kolbie, 1.8 l płynu, 10 blg, temp otoczenia 21C). Dziś miałem warzyć (wiem, że starter za późno zrobiony), ale nie dam rady. Warzenie ok środy lub za tydzień (kolejna sobota). Co zrobić ze starterem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Po prostu wstaw do lodówki Jak jeszcze nie wstawiłeś to pokręć jeszcze trochę, żeby chociaż łącznie z 24h był na mieszadle, wtedy drożdże się już odpowiednio namnożą. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 1 minutę temu, PawelW napisał: Po prostu wstaw do lodówki Za duże bydle do lodówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 U mnie jak była potrzeba to wyjmowałem półkę i wchodził. Możesz ewentualnie zdezynfekować jakiś słoik czy inne naczynie (szersze a niższe) które się zmieści do lodówki. Kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Teraz, PawelW napisał: U mnie jak była potrzeba to wyjmowałem półkę i wchodził. Możesz ewentualnie zdezynfekować jakiś słoik czy inne naczynie (szersze a niższe) które się zmieści do lodówki. Kombinuj. Z kombinowaniem nie chcę skończyć na infekcji. Ale dzięki za radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Nie byłem w takiej sytuacji, ale po namnożeniu się drożdży zostawiłbym je po prostu w tej kolbie, niech rozpoczną fermentację i w fazie burzliwej fermentacji(środa?) dodałbym ten starter do piwa. Lub jeśli już byłoby po fermentacji(następna sobota?) to zadałbym gęstwę. Ale podkreślam jeszcze raz, że nie byłem w takiej sytuacji. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 8 minut temu, Glowa napisał: Nie byłem w takiej sytuacji, ale po namnożeniu się drożdży zostawiłbym je po prostu w tej kolbie, niech rozpoczną fermentację i w fazie burzliwej fermentacji(środa?) dodałbym ten starter do piwa. Lub jeśli już byłoby po fermentacji(następna sobota?) to zadałbym gęstwę. Ale podkreślam jeszcze raz, że nie byłem w takiej sytuacji. Dzięki za info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Jak się nie mieści do lodówki, to wystaw na balkon. Do środy da radę, tylko przed zadaniem potrzymać w domu, żeby osiągnęły temperaturę pokojową i ruszyły z fermentacją w kolbie Starter nie powinien zamarznąć. Nawet, gdyby jego zmroziło, to po odmrożeniu powinno coś drożdży przeżyć, żeby zrobić nowy starter Inne wyjście, jak masz ekstrakt, to nastaw na szybko niewielką warkę. W tydzień drożdże przefermentują, na gęstwę zapodasz docelowy nastaw Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 35 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Jak się nie mieści do lodówki, to wystaw na balkon. Do środy da radę, tylko przed zadaniem potrzymać w domu, żeby osiągnęły temperaturę pokojową i ruszyły z fermentacją w kolbie Starter nie powinien zamarznąć. Nawet, gdyby jego zmroziło, to po odmrożeniu powinno coś drożdży przeżyć, żeby zrobić nowy starter Inne wyjście, jak masz ekstrakt, to nastaw na szybko niewielką warkę. W tydzień drożdże przefermentują, na gęstwę zapodasz docelowy nastaw Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Taka kolba nie zmiesci Ci sie do lodowki? Nie chcialbys widziec miny mojej Zony jak po otwarciu lodowki, zastala Fast Fermenta w srodku a jedzenie na balkonie Grzegorz Żukowski, ksiegarz5 i Fradio 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 4 godziny temu, Hanys93 napisał: Taka kolba nie zmiesci Ci sie do lodowki? Nie chcialbys widziec miny mojej Zony jak po otwarciu lodowki, zastala Fast Fermenta w srodku a jedzenie na balkonie Wpis dnia!! :-D:-D No właśnie ? mam problem z sucharami w lodówce, a co mówić o starterach! ? Teraz 2 startery stoją na lodówce. Żona Zofia niska, a i tak dostrzegła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Patrząc po moich doświadczeniach, to musisz ją przekonać do swojego piwa. Żona, wtedy jeszcze dziewczyna, też na początku mnie w myślach nie raz mordowała. Dopóki gotowego produktu nie spróbowała Teraz jest dużo bardziej wyrozumiała, tylko planowane style piwa muszę z nią konsultować. Belgijskie style, poza witem i saisonem u mnie odpadają. Chociaż BPA połowę warki do gotowania zużyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Patrząc po moich doświadczeniach, to musisz ją przekonać do swojego piwa. Żona, wtedy jeszcze dziewczyna, też na początku mnie w myślach nie raz mordowała. Dopóki gotowego produktu nie spróbowała Teraz jest dużo bardziej wyrozumiała, tylko planowane style piwa muszę z nią konsultować. Belgijskie style, poza witem i saisonem u mnie odpadają. Chociaż BPA połowę warki do gotowania zużyła Też tak zrobiłem, ale...podszedłem do tematu od złej strony. Spróbowała AIPA 70 IBU i pozamiatane ? Teraz refermentuje się słodki kawowy i czeko staut, więc może tym ją kupię. Ale problem jest natury meta - żona nie lubi alko generalnie. Wypije 100 ml wina i ogląda świat leżąc, więc lekko nie jest. Chociaż z drugiej strony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się