nike21 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zacznij zacierać, to dopiero jest tworzenie piwa w dodatku mnóstwo frajdy i zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 6 minut temu, nike21 napisał: Zacznij zacierać, to dopiero jest tworzenie piwa w dodatku mnóstwo frajdy i zabawy. Powolutku mysle ze do tego dojdę w swoim czasie ? narazie początek i obawy czy wyjdzie hehe ale na pewno zacznę ? A po czym mogę poznać że piwo się zakazilo coś będzie w wiadrze jakiś korzuch brzydki zapach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zazwyczaj na wierzchu tworzy się biofilm. Ogólnie, to z reguły po zakończonej fermentacji będziesz miał biały kożuch i wyczuwalne będą dziwne posmaki/aromaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) 14 godzin temu, szymon396 napisał: Macie poza jakieś pomysły czy receptury nie ma znaczenia czy dolna czy górną fermentacja chciałbym teraz właśnie zrobić samodzielne Chmielnie plus ekstrakty slodowe Hej, możesz też zerknąć w moje notatki, są tam receptury + wrażenia z wyrobu gotowego... Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Godzinę temu, Jancewicz napisał: Hej, możesz też zerknąć w moje notatki, są tam receptury + wrażania z wyrobu gotowego... Super w jaki sposób mogę wejść w Twoje notatki ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 link pod postem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Chłopaki blg sprawdzić dopiero po 3ech tyg. ? Do ilu powinno zejść najlepiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Najgorsze, co możesz zrobić, to zafiksować się na danym blg, do którego "powinno zejść". Drożdże nie czytają naszych instrukcji. Są trochę "zdolnymi nieukami". Jednym ze sposobów sprawdzenia tego, o co pytasz, jest FFT (szybki test fermentacji). Niewielką część brzeczki wlewasz do plastikowej butelki, dajesz stosunkowo dużo drożdży i na kaloryfer lub inne bardzo ciepłe miejsce (odgazowujesz co jakiś czas, żeby sprawdzić jak idzie; jeśli zapomnisz, to nic się nie dzieje - plastikowe butelki wytrzymują ciśnienie 50 10 atmosfer). Po kilku dniach, jak już ustanie fermentacja, sprawdzasz blg. To jest wartość, do której dane drożdże są w stanie odfermentować daną brzeczkę. Jeśli nie robiłeś FFT, nie możesz znać tej wartości. Nie masz konkretnych danych, że ta i ta warka powinna zejść do danego blg. Końcówka fermentacji powinna się odbywać w górnej granicy temperaturowej danych drożdży. Po prostu czytasz opakowanie - jeśli jest napisane (załóżmy) 16-20 stopni, to początek powinien się odbyć w 16 stopniach, a końcówka blisko 20. Po 2-3 tygodniach (dla lagerów może być więcej) sprawdzasz przez 2-3 dni z rzędu. Jeśli nic się nie zmieniło, to możesz butelkować. Orientacyjna gęstość nie powinno przekraczać 4 blg, ale czasem przekracza A czasem 4 blg to piwo niedofermentowane. Wyskaluj sobie jeszcze areometr, bo lubią się te papierki w środku przesuwać. W 20 stopniach Celsjusza na czystej wodzie powinien pokazywać 0 blg. Mi się zdarzają wahania od +1 do -0,5. Musisz zawsze odjąć tę wartość od wyniku aktualnie dokonywanego pomiaru. A refraktometr wydaje się rozsądnym zakupem. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Czeslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 1 godzinę temu, Czeslaw napisał: odgazowujesz co jakiś czas, żeby sprawdzić jak idzie; jeśli zapomnisz, to nic się nie dzieje - plastikowe butelki wytrzymują ciśnienie 50 atmosfer Wybacz off-top, ale muszę poprosić o źródło zanim komuś stanie się krzywda. Butelka PET z 'ekologiczną' nakrętka, taką cienką i krótkim gwintem, posłała mi kapsel na orbitę przy ciśnieniu powyżej 4 bar, ale nie większym jak 5. W warunkach kontrolowanych, więc nikomu nic się nie stało. Większość butelek PET na mój stan wiedzy to 150psi, około 10bar/atm. Na YT masz filmiki, zdają się potwierdzać to co powiedziałem. Te grubsze około 15bar. Mój manometr w butli CO2 pokazuje 54 bar i jest tam skroplony gaz. Jeżeli się nie mylę, to proszę popraw wpis z jakimś komentarzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Masz oczywiście rację, późno w nocy to pisałem i coś przeinaczyłem. Wytrzymują ok. 10 atomsfer, co i tak spokojnie powinno wystarczyć do celów FFT (acz dużo zależy od pobranej objętości brzeczki). Tak czy siak, lepiej odgazować. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Hejka mam pytanko jeżeli po 3ech tyg chce zmierzyc blg to mam poczekać aby piwo w menzurce nabrało odpowiedniej temp? Jak tak to jakiej ( obecnie fermentowalo w lodowce 8-10 stopni) Oraz jak wlewam do menzurki to się pieni i są widoczne bąbelki gazu hmm jak zrobić aby był wiarygodny pomiar wygazowac ? A skad ten gaz swiadczy to przebiegu jeszcze fermentacji? 2 dni temu sprawdzałem było 4blg odgazowalem teraz tobie tak samo również jest 4 blg czy dobrze to robię o jest gotowe na butelkowanie? Boje się ongranaty Pozdrawiam Cytuj Edytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Wszystko jest wyskalowane na temperaturę 20* C, co do gazu to jest on rozpuszczony w cieczy i nie ma nic wspólnego z końcem lub nie fermentacji. Próbkę powinieneś odgazować bo bąbelki CO2 „przylepiają” się do spławika i mogą go delikatnie unieść zabirzając pomiar. Jeżeli po 3 tygodniach nic się nie zmienia to możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Dzięki, tak właśnie zrobiłem wynik bez zmian więc czas na butelkowanie, nawet się wyklarowalo jest jakiś sens wystawiać na noc na balkon jak niektórzy piszą? Wynik blg końcowy 4 trochę dużo czy mogła być to przyczyna drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Czekaj, zajrzę do szklanej kuli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 6 godzin temu, Henx napisał: Wszystko jest wyskalowane na temperaturę 20* No nie wszystko, taki jak w linku poniżej jest w 60*F czyli ~15,6°C https://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/sterylizacja-i-pomiary/areometr-uniwersalny-0-35o-blg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się