Michal1985 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Na początek witam wszystkich serdecznie, pierwsza moja warka a razem z nią pierwszy post na forum, które od jakiegoś czasu śledzę. Za mną pierwsza warka - nachmieliłem 10 litrów brzeczki na ekstrakcie płynnym niechmielonym (1,7) kg. Następnie przelałem do fermentatora, uzupełniłem chłodną woda do 20 litrów, dodałem zakupiony w necie polepszacz do piwa 500g suchego ekstraktu + 500g glukozy. Po osiągnięciu temperatury 22 stopni, a przed dodaniem drożdży zmierzyłem BLG - na balingometrze wyszło troszkę ponad 9. Następnie dodałem uwodnione wcześniej drożdże i zostawiłem w spokoju. Drożdże były dołączone do zestawu, nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć o typie. Fermentacja przebiegała w temperaturze pokojowej, między 19 a 21 stopni. Po 8 dniach kontrolny pomiar BLG - balingometr wskazuje 1. Czy to możliwe, żeby odfermentowało do tego stopnia? Szukałem na forum, ale wszyscy mają raczej problem ze zbyt niskim stopniem odfermentowania. Czy coś zepsułem na którymś z etapów, czy może balingometr mam jakiś trefny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Siemka To górna czy dolna fermentacja? Po temperaturach mam nadzieję, że górna Jak zapach i smak? Jest kwaśne czy raczej młodym fermentującym piwem smakuje? Jakby Ci się z powietrza dzikus dostał to do zera mógłby wszamać. Do 1 blg (1-1.5) może zejść, jak nie ma kwacha to myślę, że nie masz czym się martwić. Przede wszystkim zostaw je w spokoju na razie by drożdże po sobie posprzątały. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 4.2% alkoholu masz. Odfermentowało ci 89%Powinieneś to wyczuć w smaku czy jest wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal1985 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 6 minut temu, kaingorn napisał: To górna czy dolna fermentacja? Po temperaturach mam nadzieję, że górna Jak zapach i smak? Górna, oczywiście No właśnie zapach i smak w porządku, także dam im jeszcze kilka dni i do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Nie ma co panikować w takim razie, zrobiły swoją robotę. Z butelkowaniem poczekaj, z tym się nie ma co śpieszyć przesadnie. Lepiej dać więcej czasu i mieć pewność, że piwo się nie przegazuje w butelkach, albo że drożdże po sobie nie posprzątają jak należy i z butli będziesz miał nieprzyjemne aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal1985 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 3 minuty temu, kaingorn napisał: Lepiej dać więcej czasu i mieć pewność, że piwo się nie przegazuje w butelkach, albo że drożdże po sobie nie posprzątają jak należy i z butli będziesz miał nieprzyjemne aromaty. Tak też zrobię, choć lekko nie będzie, przy pierwszym piwku korci chyba szczególnie mocno 11 minut temu, INTseed napisał: Powinieneś to wyczuć w smaku czy jest wytrawne. Jakimś wielkim znawcą nie jestem, na razie mogę powiedzieć jedynie, że nie jest kwaśne a ze smaku jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Z wytrawnością chodzi o to, że nie czujesz słodyczy, głębiej odfermentowane, więcej procent. A korci korci wiadomo Mnie też tak korciło i druga warka poszła przez to w kanał Edytowane 23 Stycznia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal1985 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 5 minut temu, kaingorn napisał: Z wytrawnością chodzi o to, że nie czujesz żadnej słodyczy, głębiej odfermentowane, więcej procent. W takim razie jest wytrawne, słodyczy brak. Ale co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Zbyt wysoka temperatura? Za niskie BLG początkowe? Czy po prostu tak powinno być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Dobrze jest, głęboko odfermentowalo, pewnie taki szczep, o szczepie nic nie powiesz bo nie dodają info zazwyczaj. Następnym razem dla pewności kup oddzielnie drożdże dla danego stylu to będzie lepszy stan wiedzy na temat końcowego wyniku. Te z puszek często są w słabej kondycji. Zobacz na puszce ile miało być %: https://brewness.com/calculator/pl/abv Jak mniej więcej 4,2% to jak najbardziej cool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal1985 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 6 minut temu, kaingorn napisał: Jak mniej więcej 4,2% to jak najbardziej cool. Czyli jest dobrze. Dzięki wielkie za pomoc. Niech piwo sobie w spokoju dojrzewa, a ja w tym czasie pomyślę o drugiej warce. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Kalibrowałeś cukromierz? Z tego, co odpisujesz nie ma szans wyjść 20l brzeczki 9 Blg. Jak dodałeś w sumie 2700g, to przy 20l na mój rozum powinieneś otrzymać brzeczkę o gęstości 13,5 Blg. Gęstość 9Blg przy takim wsadzie mogłeś otrzymać przy 30l. Niech ktoś jeszcze sprawdzi, bo dzisiaj za swoje kalkulacje nie ręczę. Jest to znaczna różnica. Sprawdź kalibrację cukromierza. Wlej wody o temperaturze 20 stopni i sprawdź, czy spławik wskazuje 0. Możliwe, że masz, walnięty spławik i przekłamuje o 4. Wtedy zamiast odfermentowania 1, byś miał około 5-5,5, co by się mogło zgadzać po takim czasie fermentacji Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal1985 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Nie kalibrowałem. Jak tylko dotrę do domu, to sprawdzę wskazanie. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Może się przyda w razie co Edytowane 23 Stycznia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal1985 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Z tą kalibracją to cenna uwaga, wątek sobie poczytam. Póki co na czystej wodzie pokazał 0, więc jest OK. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Jeżeli cukromierz jest ok i wskazuje prawidłowo zero, to znaczy że przy tym wsadzie musiałeś wlać w sumie jakieś 27 litrów wody. Innego wytłumaczenia na to nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Mnie brewtarget dla takiego "zasypu" i 20l podaje BLG11 Edytowane 23 Stycznia 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 8 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Z tego, co odpisujesz nie ma szans wyjść 20l brzeczki 9 Blg. Jak dodałeś w sumie 2700g, to przy 20l na mój rozum powinieneś otrzymać brzeczkę o gęstości 13,5 Blg Trzeba wziąć poprawkę. Większość to ekstrakty więc nie możesz ich brać do kalkulacji jako "100%". Moim zdaniem jak najbardziej możliwe. Pytanie co to za ekstrakty czyli przysłowiowa zawartość cukru w cukrze. Przy tej ilości ekstraktów na 20l bardziej obstawiał bym 10-11blg. A jeśli to była jakaś Gozdawa czy też inny Profirmator to te 9blg jes jak najbardziej prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Tak, płynny ekstrakt, to nie to samo, co cukier, BT liczy ekstraktywność na 78%. A faktycznie, są ekstrakty lepsze i gorsze, jeśli chodzi o tę wartość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Glukoza którą dodałeś przefermentowała w 100%, stąd niskie FG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się