wielkiwykop Posted January 24, 2019 Share Posted January 24, 2019 (edited) Witam wszystkich, mam prośbę o weryfikację receptury na nieco zmodyfikowane piwo w stylu american wheat. Ostatnio warzyłem 50/ 50 słód pszeniczny jasny i pilzeński + niewielki dodatek płatków pszenicznych i jęczmiennych. Piwo wyszło niezłe, aczkolwiek nieco "przepszeniczone" i zbyt mało treściwe jak na mój gust. Chciałbym tym razem zachować pszeniczną kremową "teksturę piwa", ale dodać trochę słodowości i głębi smaku, dlatego postanowiłem zrezygnować z cześci pszenicznego na rzecz pale ale, którego aktualnie trochę mam. Poniższy przepis nie jest skomplikowany i nie trzyma się ściśle konwencji stylu american wheat jednak prośba o opinie co sądzicie, wszelkie uwagi mile widziane, dzięki.słody pilzeński 2 kg pale ale 1 kg pszeniczny 1,5 kg drożdze us-05chmiele citra 15 g 60 min na goryczkę ( odpowiada mi ) ahtanum 10 g + cascade 10 g 15 min ahtanum 15 g + cascade 15 g 0 min dodatki płatki jęczmienne i owsiane po 200 gzacieranie 66-68 stopni - 60 min fermentacja 18 stopni Edited January 24, 2019 by wielkiwykop Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Ja bym poszedł w inną stronę i zastosował trochę słodu karmelowego, na przykład Carapils, jakieś 150-200g. Możesz też spróbować zmienić sposób zacierania, 20 min 64°C, i 40 min 72°C. Sama zmiana z pilzneńskiego na pale ale niewiele wniesie o ile cokolwiek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkiwykop Posted January 25, 2019 Author Share Posted January 25, 2019 Warzenie planuje jutro wiec nie dam rady już z innymi slodami. Ale spróbuje modyfikacji w sposobie zacierania, warte sprawdzenia. Dzięki za odpowiedź. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 (edited) Podczepię się pod przepis, myślicie że 55% slodu pszenicznego w stosunku do 33% pilzneńskiego i 11% płatków owsianych da nieprzyjemny posmak? Nie wiem ile można max pszenicznego dac. Chciałem zacierać głównie na słodko 20/60min Chmiel mosaic tylko na aromat i na zimną, w sumie 100g z czego 60g do gotowania. Gęstwa fm52 amerykański sen. Dzięki z góry za konstruktywną krytykę Edited February 10, 2019 by goldi_WRO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Też się podłącze i swój przepis wrzucę American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen" Zasyp 64% - Pszenica 28% - Pils 8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils) Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno) 30' - Chinook 30g 30' - Cenntenial 30g Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni. IBU około 23 EDIT: Warka 50l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 4 hours ago, Hobbysta said: Też się podłącze i swój przepis wrzucę American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen" Zasyp 64% - Pszenica 28% - Pils 8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils) Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno) 30' - Chinook 30g 30' - Cenntenial 30g Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni. IBU około 23 EDIT: Warka 50l ja bym zmienił część pszenicy na płatki owsiane. ta gładkość w tym piwie jest pożądana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 ja bym zmienił część pszenicy na płatki owsiane. ta gładkość w tym piwie jest pożądana. Da się zrobić 5%? 10%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 1 minute ago, Hobbysta said: Da się zrobić 5%? 10%? 5% - zacieranie na słodko 10% na wytrawnie. generalnie sa w paczkach po 400g, więc 1 albo 2 paczki poprostu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 5% - zacieranie na słodko 10% na wytrawnie. generalnie sa w paczkach po 400g, więc 1 albo 2 paczki poprostu.Dobra, a powiedz mi jeszcze, zostawić carahell, czy zmienić na tego carapilsa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 15 minutes ago, Hobbysta said: Dobra, a powiedz mi jeszcze, zostawić carahell, czy zmienić na tego carapilsa? bez różnicy. piwo będzie bardziej chmielowe niż słodowe. oba podbudują słodycz dekstrynami. z carapils wyjdzie nieco jaśniejsze, co się może bardziej wizualnie komponuje. Hobbysta 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Hej, jak ci poszła filtracja? Warzyłeś już to? U mnie tragedia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Nie warzylem jeszcze, narazie APA musi przefermentowac do końca i gęstwę zbiorę dopiero na wheata. Napisze jak juz uwarzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Poczytaj coś jak poprawić filtrację bo ja miałem 55% pszenicy i tragedia była. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Prawdopodobnie będę miał już fałszywe dno i pompę do recyrkulacji więc powinno pójść gładko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 2 godziny temu, goldi_WRO napisał: Poczytaj coś jak poprawić filtrację bo ja miałem 55% pszenicy i tragedia była. Płatki pszenne czy słód pszeniczny? Na pewno dobrze wszystko zrobiłeś z filtracją? Ja w niedzielę warzyłem weizena 3kg słodu pszenicznego 2kg pilzneńskiego + 50g łuski ryżowej i szło gładko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Ja miałem słód pszeniczny. 5kg pszenicznego 3kg pilznenskiego Pół kilo płatków owsianych. Miałem mieć 35l chyba 12blg. Po odfiltrowaniu chyba 5l brzeczki wszystko się zatykało, złoże było tak ubite że czułem opór przed wbijaniu łygi. Tragedia. Po 2h kombinowania wkurwiłem się, przesypalem wszystko do worka nylonowego i odcedzilem ile się dało. Wyszło tyle że wstyd pisać Pamietam że coś można dodać do slodu żeby się lepiej filtrowało, ale nie pamiętam co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Łuskę, ryżową, czy jakąkolwiek inną. Aczkolwiek dziwne, że aż tak na takim zasypie się zabetonowało. Może nie utrzymywałeś warstwy wody ponad złożem? Albo bardzo drobno ześrutowany słód? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 20, 2019 Share Posted February 20, 2019 Przy tych ilościach pszenicy kluczowy jest dobry wygrzew. Złoże nie może też wystygnac. Wodę do wysladzania warto podgrzać do 85C. Jak ktoś narzeka na pszenicę, niech spróbuje z kaszą gryczaną:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted February 26, 2019 Share Posted February 26, 2019 Cenne informacje, na pewno się przydadzą na następny raz, dzięki. Wygrzew robiłem raczej normalny, przeważnie robię 10min. Co do śrutowania to faktycznie miałem niecodzienna sytuację bo słód nie był śrutowany w sklepie tylko u kolegi w domu, może trochę za mocno. Co do temperatury wysładzania to akurat przed tą warką przeczytałem w Wiki że temperatura wysładzania nie musi być 80' i wysladzalem chłodniejszą może 60-70'. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli97 Posted April 2, 2019 Share Posted April 2, 2019 W dniu 10.02.2019 o 13:42, goldi_WRO napisał: Podczepię się pod przepis, myślicie że 55% slodu pszenicznego w stosunku do 33% pilzneńskiego i 11% płatków owsianych da nieprzyjemny posmak? Nie wiem ile można max pszenicznego dac. Chciałem zacierać głównie na słodko 20/60min Chmiel mosaic tylko na aromat i na zimną, w sumie 100g z czego 60g do gotowania. Gęstwa fm52 amerykański sen. Dzięki z góry za konstruktywną krytykę ja kiedys robilem Amerika Wheata 50% Pilznenskiego 50% Przenicznego. Wyszedl fajnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted April 2, 2019 Share Posted April 2, 2019 Ja musialem zarzucic plany robienia jakiegokolwiek piwa, w tym AW, gestwa poszla szczesliwie w kochajace rece innych piwowarow, a ja do maja musze sie zadowolic resztkami APY. Tak to bywa jak sie w zlym momencie zabiera za serie piw.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now