Skocz do zawartości

American Wheat - co sądzicie?


wielkiwykop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

 

mam prośbę o weryfikację receptury na nieco zmodyfikowane piwo w stylu american wheat.


Ostatnio warzyłem 50/ 50 słód  pszeniczny jasny i pilzeński + niewielki dodatek płatków pszenicznych i jęczmiennych. Piwo wyszło niezłe, aczkolwiek nieco "przepszeniczone" i zbyt mało treściwe jak na mój gust. Chciałbym tym razem zachować pszeniczną kremową "teksturę piwa", ale dodać trochę słodowości i głębi smaku, dlatego postanowiłem zrezygnować z cześci pszenicznego na rzecz pale ale, którego aktualnie trochę mam. Poniższy przepis nie jest skomplikowany i nie trzyma się ściśle konwencji stylu american wheat jednak prośba o opinie co sądzicie, wszelkie uwagi mile widziane, dzięki.

słody
pilzeński 2 kg

pale ale 1 kg
pszeniczny 1,5 kg

 

 

drożdze

us-05

chmiele  
citra 15 g 60 min na goryczkę ( odpowiada mi )
ahtanum 10 g + cascade 10 g 15 min
ahtanum 15 g + cascade 15 g 0 min 

dodatki
płatki jęczmienne i owsiane po 200 g

zacieranie
66-68 stopni - 60 min 

fermentacja
18 stopni 

 

Edytowane przez wielkiwykop
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poszedł w inną stronę i zastosował trochę słodu karmelowego, na przykład Carapils, jakieś 150-200g. Możesz też spróbować zmienić sposób zacierania, 20 min 64°C, i 40 min 72°C. Sama zmiana z pilzneńskiego na pale ale niewiele wniesie o ile cokolwiek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Podczepię się pod przepis, myślicie że 55% slodu pszenicznego w stosunku do 33% pilzneńskiego i 11% płatków owsianych da nieprzyjemny posmak? Nie wiem ile można  max pszenicznego dac. Chciałem zacierać głównie na słodko 20/60min 

 

Chmiel mosaic tylko na aromat i na zimną, w sumie 100g z czego 60g do gotowania.

 

Gęstwa fm52 amerykański sen.

 

Dzięki z góry za konstruktywną krytykę :)

Edytowane przez goldi_WRO
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też się podłącze i swój przepis wrzucę

American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen"

Zasyp

64% - Pszenica

28% - Pils

8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils)

 

Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno)

30' - Chinook 30g

30' - Cenntenial 30g

Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g

Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni.

IBU około 23

 

EDIT: Warka 50l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 hours ago, Hobbysta said:

Też się podłącze i swój przepis wrzucę

American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen"

Zasyp

64% - Pszenica

28% - Pils

8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils)

 

Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno)

30' - Chinook 30g

30' - Cenntenial 30g

Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g

Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni.

IBU około 23

 

EDIT: Warka 50l

ja bym zmienił część pszenicy na płatki owsiane. ta gładkość w tym piwie jest pożądana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minutes ago, Hobbysta said:


Dobra, a powiedz mi jeszcze, zostawić carahell, czy zmienić na tego carapilsa?

bez różnicy.

piwo będzie bardziej chmielowe niż słodowe. oba podbudują słodycz dekstrynami.

 

z carapils wyjdzie nieco jaśniejsze, co się może bardziej wizualnie komponuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
2 godziny temu, goldi_WRO napisał:

Poczytaj coś jak poprawić filtrację bo ja miałem 55% pszenicy i tragedia była.

Płatki pszenne czy słód pszeniczny? Na pewno dobrze wszystko zrobiłeś z filtracją? Ja w niedzielę warzyłem weizena 3kg słodu pszenicznego 2kg pilzneńskiego + 50g łuski ryżowej i szło gładko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem słód pszeniczny.

5kg pszenicznego 

3kg pilznenskiego

Pół kilo płatków owsianych.

Miałem mieć 35l chyba 12blg.

Po odfiltrowaniu chyba 5l brzeczki wszystko się zatykało, złoże było tak ubite że czułem opór przed wbijaniu łygi. Tragedia. Po 2h kombinowania wkurwiłem się, przesypalem wszystko do worka nylonowego i odcedzilem ile się dało.

Wyszło tyle że wstyd pisać :)

 

Pamietam że coś można dodać do slodu żeby się lepiej filtrowało, ale nie pamiętam co.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cenne informacje, na pewno się przydadzą na następny raz, dzięki.

 

Wygrzew robiłem raczej normalny, przeważnie robię 10min. Co do śrutowania to faktycznie miałem niecodzienna sytuację bo słód nie był śrutowany w sklepie tylko u kolegi w domu, może trochę za mocno.

Co do temperatury wysładzania to akurat przed tą warką przeczytałem w Wiki że temperatura wysładzania nie musi być 80' i wysladzalem chłodniejszą może 60-70'.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 10.02.2019 o 13:42, goldi_WRO napisał:

Podczepię się pod przepis, myślicie że 55% slodu pszenicznego w stosunku do 33% pilzneńskiego i 11% płatków owsianych da nieprzyjemny posmak? Nie wiem ile można  max pszenicznego dac. Chciałem zacierać głównie na słodko 20/60min 

 

Chmiel mosaic tylko na aromat i na zimną, w sumie 100g z czego 60g do gotowania.

 

Gęstwa fm52 amerykański sen.

 

Dzięki z góry za konstruktywną krytykę :)

 

ja kiedys robilem Amerika Wheata 50% Pilznenskiego 50% Przenicznego. Wyszedl fajnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja musialem zarzucic plany robienia jakiegokolwiek piwa, w tym AW, gestwa poszla szczesliwie w kochajace rece innych piwowarow, a ja do maja musze sie zadowolic resztkami APY. Tak to bywa jak sie w zlym momencie zabiera za serie piw.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na American Wheat - co sądzicie?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.