wielkiwykop Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wszystkich, mam prośbę o weryfikację receptury na nieco zmodyfikowane piwo w stylu american wheat. Ostatnio warzyłem 50/ 50 słód pszeniczny jasny i pilzeński + niewielki dodatek płatków pszenicznych i jęczmiennych. Piwo wyszło niezłe, aczkolwiek nieco "przepszeniczone" i zbyt mało treściwe jak na mój gust. Chciałbym tym razem zachować pszeniczną kremową "teksturę piwa", ale dodać trochę słodowości i głębi smaku, dlatego postanowiłem zrezygnować z cześci pszenicznego na rzecz pale ale, którego aktualnie trochę mam. Poniższy przepis nie jest skomplikowany i nie trzyma się ściśle konwencji stylu american wheat jednak prośba o opinie co sądzicie, wszelkie uwagi mile widziane, dzięki.słody pilzeński 2 kg pale ale 1 kg pszeniczny 1,5 kg drożdze us-05chmiele citra 15 g 60 min na goryczkę ( odpowiada mi ) ahtanum 10 g + cascade 10 g 15 min ahtanum 15 g + cascade 15 g 0 min dodatki płatki jęczmienne i owsiane po 200 gzacieranie 66-68 stopni - 60 min fermentacja 18 stopni Edytowane 24 Stycznia 2019 przez wielkiwykop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ja bym poszedł w inną stronę i zastosował trochę słodu karmelowego, na przykład Carapils, jakieś 150-200g. Możesz też spróbować zmienić sposób zacierania, 20 min 64°C, i 40 min 72°C. Sama zmiana z pilzneńskiego na pale ale niewiele wniesie o ile cokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiwykop Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Warzenie planuje jutro wiec nie dam rady już z innymi slodami. Ale spróbuje modyfikacji w sposobie zacierania, warte sprawdzenia. Dzięki za odpowiedź. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Podczepię się pod przepis, myślicie że 55% slodu pszenicznego w stosunku do 33% pilzneńskiego i 11% płatków owsianych da nieprzyjemny posmak? Nie wiem ile można max pszenicznego dac. Chciałem zacierać głównie na słodko 20/60min Chmiel mosaic tylko na aromat i na zimną, w sumie 100g z czego 60g do gotowania. Gęstwa fm52 amerykański sen. Dzięki z góry za konstruktywną krytykę Edytowane 10 Lutego 2019 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Też się podłącze i swój przepis wrzucę American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen" Zasyp 64% - Pszenica 28% - Pils 8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils) Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno) 30' - Chinook 30g 30' - Cenntenial 30g Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni. IBU około 23 EDIT: Warka 50l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 4 hours ago, Hobbysta said: Też się podłącze i swój przepis wrzucę American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen" Zasyp 64% - Pszenica 28% - Pils 8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils) Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno) 30' - Chinook 30g 30' - Cenntenial 30g Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni. IBU około 23 EDIT: Warka 50l ja bym zmienił część pszenicy na płatki owsiane. ta gładkość w tym piwie jest pożądana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 ja bym zmienił część pszenicy na płatki owsiane. ta gładkość w tym piwie jest pożądana. Da się zrobić 5%? 10%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 1 minute ago, Hobbysta said: Da się zrobić 5%? 10%? 5% - zacieranie na słodko 10% na wytrawnie. generalnie sa w paczkach po 400g, więc 1 albo 2 paczki poprostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 5% - zacieranie na słodko 10% na wytrawnie. generalnie sa w paczkach po 400g, więc 1 albo 2 paczki poprostu.Dobra, a powiedz mi jeszcze, zostawić carahell, czy zmienić na tego carapilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 15 minutes ago, Hobbysta said: Dobra, a powiedz mi jeszcze, zostawić carahell, czy zmienić na tego carapilsa? bez różnicy. piwo będzie bardziej chmielowe niż słodowe. oba podbudują słodycz dekstrynami. z carapils wyjdzie nieco jaśniejsze, co się może bardziej wizualnie komponuje. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Hej, jak ci poszła filtracja? Warzyłeś już to? U mnie tragedia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Nie warzylem jeszcze, narazie APA musi przefermentowac do końca i gęstwę zbiorę dopiero na wheata. Napisze jak juz uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Poczytaj coś jak poprawić filtrację bo ja miałem 55% pszenicy i tragedia była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Prawdopodobnie będę miał już fałszywe dno i pompę do recyrkulacji więc powinno pójść gładko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 2 godziny temu, goldi_WRO napisał: Poczytaj coś jak poprawić filtrację bo ja miałem 55% pszenicy i tragedia była. Płatki pszenne czy słód pszeniczny? Na pewno dobrze wszystko zrobiłeś z filtracją? Ja w niedzielę warzyłem weizena 3kg słodu pszenicznego 2kg pilzneńskiego + 50g łuski ryżowej i szło gładko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Ja miałem słód pszeniczny. 5kg pszenicznego 3kg pilznenskiego Pół kilo płatków owsianych. Miałem mieć 35l chyba 12blg. Po odfiltrowaniu chyba 5l brzeczki wszystko się zatykało, złoże było tak ubite że czułem opór przed wbijaniu łygi. Tragedia. Po 2h kombinowania wkurwiłem się, przesypalem wszystko do worka nylonowego i odcedzilem ile się dało. Wyszło tyle że wstyd pisać Pamietam że coś można dodać do slodu żeby się lepiej filtrowało, ale nie pamiętam co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Łuskę, ryżową, czy jakąkolwiek inną. Aczkolwiek dziwne, że aż tak na takim zasypie się zabetonowało. Może nie utrzymywałeś warstwy wody ponad złożem? Albo bardzo drobno ześrutowany słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Przy tych ilościach pszenicy kluczowy jest dobry wygrzew. Złoże nie może też wystygnac. Wodę do wysladzania warto podgrzać do 85C. Jak ktoś narzeka na pszenicę, niech spróbuje z kaszą gryczaną:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Cenne informacje, na pewno się przydadzą na następny raz, dzięki. Wygrzew robiłem raczej normalny, przeważnie robię 10min. Co do śrutowania to faktycznie miałem niecodzienna sytuację bo słód nie był śrutowany w sklepie tylko u kolegi w domu, może trochę za mocno. Co do temperatury wysładzania to akurat przed tą warką przeczytałem w Wiki że temperatura wysładzania nie musi być 80' i wysladzalem chłodniejszą może 60-70'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W dniu 10.02.2019 o 13:42, goldi_WRO napisał: Podczepię się pod przepis, myślicie że 55% slodu pszenicznego w stosunku do 33% pilzneńskiego i 11% płatków owsianych da nieprzyjemny posmak? Nie wiem ile można max pszenicznego dac. Chciałem zacierać głównie na słodko 20/60min Chmiel mosaic tylko na aromat i na zimną, w sumie 100g z czego 60g do gotowania. Gęstwa fm52 amerykański sen. Dzięki z góry za konstruktywną krytykę ja kiedys robilem Amerika Wheata 50% Pilznenskiego 50% Przenicznego. Wyszedl fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Ja musialem zarzucic plany robienia jakiegokolwiek piwa, w tym AW, gestwa poszla szczesliwie w kochajace rece innych piwowarow, a ja do maja musze sie zadowolic resztkami APY. Tak to bywa jak sie w zlym momencie zabiera za serie piw.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się