Skocz do zawartości

Namaczanie zasypu


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem?

Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%.

Teraz na burzliwej.

Miało być 16 blg a wyszło 19 blg.

 

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności.

  Cytat
Rozwiń  

Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów,  żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 13:07, zasada napisał(a):

Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności.

Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów,  żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność.

Rozwiń  

 

Temperatura była od 2°C do 14°C, czyli namoczenie nie było w przedziale zakwaszającej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 14:17, nogmot napisał(a):

nie było w przedziale

Rozwiń  

OK. Jeśli to nie ten element to nie wiem co mogło spowodować skok wydajności ale podejrzewam, ze jednak jakieś zakwaszenie nastąpiło (trzeba by powtórzyć i zmierzyć żeby mieć pewność), druga rzecz to napęcznienie skrobi i późniejszy łatwiejszy dostęp do niej enzymów. Ale to tak na oślep strzelam.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały.

Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje.

Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością

Edytowane przez Grzegorz Żukowski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 14:28, Grzegorz Żukowski napisał(a):

Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały.

Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje.

Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością

Rozwiń  

Czyli teoretycznie można założyć, że kilkugodzinne namoczenie zasypu, ale z zachowaniem niskiej temperatury całości, tak żeby nic się nie zepsuło (0° do 14°), może przyczynić się do oszczędności czyli wydajność taka jak przy długim zacieraniu, ale mniejszym kosztem (oszczędność gazu i czasu).

Dobry wniosek?

 

Dla pełnego oglądu sytuacji - do zacierania dodałem 5 g gipsu na ok. 30 l zacieru.

Link do przepisu:

https://brewness.com/pl/recipe/american-ipa-browar-ciechan/view

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 12:16, nogmot napisał(a):

Cześć!

 

Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem?

Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%.

Teraz na burzliwej.

Miało być 16 blg a wyszło 19 blg.

 

Rozwiń  

96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 14:48, Lasek napisał(a):

96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales?

 

Rozwiń  

6.23 kg słodu.

Stosunek 3.2 L:1kg.

25 l wody + ok. 12 na wysładzanie.

Wyszło ok. 31 l brzeczki o 16.5 blg.

Po gotowaniu 25.5 l brzeczki o 18.5 blg.

 

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest odpowiedź ;)

Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację?

Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 15:13, kantor napisał(a):

To nie jest odpowiedź ;)

Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację?

Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność.

Rozwiń  

8 lub 10 blg - ściągnąłem jeszcze z samego końca jakieś 0,7 litra na kolejny starter i z tego co pamiętam ostatni pomiar j.w.

 

Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 5 kg

Pszeniczny 3,5-6,5 EBC Viking Malt 1 kg

Strzegom Monachijski typ I 1 kg

Cara Gold  0.3 kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0.5 kg

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 15:36, nogmot napisał(a):

Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu.

99 % podaje mi brewness.

Rozwiń  

Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. 

 

Edytowane przez Lasek
przesadzilem
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 15:43, kantor napisał(a):

Standardowa wydajność.

Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę.

Rozwiń  

No ok. Ale co w temacie takiego skoku wydajności i namoczenia?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 15:49, kantor napisał(a):

Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg).

Rozwiń  

Kroki te same, na takich samych czasach zacierania w 63 i 72 plus 5 min wygrzewu.

Blg mierzę zawsze podwójnie refraktor i spławikiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś trafiłem na podobny temat.

Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 15:51, Lasek napisał(a):

Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. 

 

Rozwiń  

Przerwałem, bo już miałem  zamierzoną ilość brzeczki i dodatkowo byłem wkurzony bo zatkało mi sracz rur (pszenica) i leciało jak krew z nosa s nie chciałem już mieszać w wiadrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.01.2019 o 15:52, daniol88 napisał(a):

Kiedyś trafiłem na podobny temat.

Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty.

Rozwiń  

Czytałem ten wątek przed namoczeniem i dlatego starałem się utrzymać namoczenie w dość niskiej temperaturze - z obawy przed żurkiem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.