nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć! Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem? Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%. Teraz na burzliwej. Miało być 16 blg a wyszło 19 blg. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności. Cytat 30-32°C - przerwa zakwaszająca, przy jej wydłużeniu do paru godzin uzyskamy lekkie zakwaszenie brzeczki, które jednak łatwiej jest uzyskać innymi sposobami. Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów, żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Godzinę temu, zasada napisał: Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności. Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów, żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność. Temperatura była od 2°C do 14°C, czyli namoczenie nie było w przedziale zakwaszającej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) 12 minut temu, nogmot napisał: nie było w przedziale OK. Jeśli to nie ten element to nie wiem co mogło spowodować skok wydajności ale podejrzewam, ze jednak jakieś zakwaszenie nastąpiło (trzeba by powtórzyć i zmierzyć żeby mieć pewność), druga rzecz to napęcznienie skrobi i późniejszy łatwiejszy dostęp do niej enzymów. Ale to tak na oślep strzelam. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały. Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje. Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 4 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał: Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały. Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje. Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością Czyli teoretycznie można założyć, że kilkugodzinne namoczenie zasypu, ale z zachowaniem niskiej temperatury całości, tak żeby nic się nie zepsuło (0° do 14°), może przyczynić się do oszczędności czyli wydajność taka jak przy długim zacieraniu, ale mniejszym kosztem (oszczędność gazu i czasu). Dobry wniosek? Dla pełnego oglądu sytuacji - do zacierania dodałem 5 g gipsu na ok. 30 l zacieru. Link do przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/american-ipa-browar-ciechan/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 2 godziny temu, nogmot napisał: Cześć! Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem? Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%. Teraz na burzliwej. Miało być 16 blg a wyszło 19 blg. 96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) 21 minut temu, Lasek napisał: 96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales? 6.23 kg słodu. Stosunek 3.2 L:1kg. 25 l wody + ok. 12 na wysładzanie. Wyszło ok. 31 l brzeczki o 16.5 blg. Po gotowaniu 25.5 l brzeczki o 18.5 blg. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Teraz, kantor napisał: Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś? 16.5 wyszło przy 31 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) To nie jest odpowiedź Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację? Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) 7 minut temu, kantor napisał: To nie jest odpowiedź Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację? Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność. 8 lub 10 blg - ściągnąłem jeszcze z samego końca jakieś 0,7 litra na kolejny starter i z tego co pamiętam ostatni pomiar j.w. Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 5 kg Pszeniczny 3,5-6,5 EBC Viking Malt 1 kg Strzegom Monachijski typ I 1 kg Cara Gold 0.3 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0.5 kg Edytowane 27 Stycznia 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jak dla mnie to wychodzi 70% wydajnosc wiec zadne cuda. I nie wiem skad wydajnosc 96% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% Edytowane 27 Stycznia 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 7 minut temu, kantor napisał: Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu. 99 % podaje mi brewness. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) 1 minutę temu, nogmot napisał: Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu. 99 % podaje mi brewness. Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Lasek przesadzilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 2 minuty temu, Lasek napisał: Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. Dla mnie to bardzo dużo. Wcześniejsze 2 warki, wg brewness, osiągały ok. 70 % wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Standardowa wydajność. Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 1 minutę temu, kantor napisał: Standardowa wydajność. Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę. No ok. Ale co w temacie takiego skoku wydajności i namoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Teraz, kantor napisał: Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg). Kroki te same, na takich samych czasach zacierania w 63 i 72 plus 5 min wygrzewu. Blg mierzę zawsze podwójnie refraktor i spławikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Kiedyś trafiłem na podobny temat. Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Teraz, Lasek napisał: Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. Przerwałem, bo już miałem zamierzoną ilość brzeczki i dodatkowo byłem wkurzony bo zatkało mi sracz rur (pszenica) i leciało jak krew z nosa s nie chciałem już mieszać w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 3 minuty temu, daniol88 napisał: Kiedyś trafiłem na podobny temat. Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty. Czytałem ten wątek przed namoczeniem i dlatego starałem się utrzymać namoczenie w dość niskiej temperaturze - z obawy przed żurkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się