Juniorek Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Witam wszystkich ostatnio zakończyłem fermentacje Irish Red Ale, ale aby uzyskać lepszy kolorek na 3dni przed rozlewem dodałem żelatynę według poradnika na forum. Nadtepnie piwo zalałem i dodałem syropu z glukozy w postaci 4g/0,5l, został on zadany w temp około 40*. otwierajac piwo które przelezakowalo 2tyg w temperaturze 18* zrobiło tylko psyyyyt i gazu w gotowym wyrobie nie widać smak jest naprawdę dobry, lecz brakuje tego gazu drozdze to s04. Pytanie czy potrzebują więcej czasu czy coś zrobiłem złe i należy jakoś to ratować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Pytanie czy dokładnie rozmieszałeś syrop glukozowy. Przez 2 tygodnie w 18C powinno spokojnie się nagazować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
donicjusz Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 (edited) Witaj. Sam robiłem kilka warek z udziałem żelatyny. Już tego nie robię. Napiszę Ci z mojego doświadczenia. Dwa tygodnie to mało, radzę spokojnie poczekać jeszcze z kolejne 2-3 tygodnie. Piwo klarowane żelatyną jest przejrzyste jak "koncerniaki" ale potrzebuje więcej czasu do nagazowania. Będzie dobrze, o ile jak kolega Jancewicz pisze dobrze rozmieszałeś syrop :) Pozdrawiam Edited January 28, 2019 by donicjusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Poza tym S-04 mocno flokulują i potrzeba trochę więcej czasu na nagazowanie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted January 29, 2019 Share Posted January 29, 2019 10 godzin temu, donicjusz napisał: Dwa tygodnie to mało, radzę spokojnie poczekać jeszcze z kolejne 2-3 tygodnie. Ja Grodziskie właśnie na S-04 zawsze klaruję żelatyną . Wymaga to troszkę dłuższego czasu refermentacji niż tradycyjnie . Tak jak radzą koledzy po trzech , czterech tygodniach piwo powinno się nagazować tym bardziej ,że Twoje piwo powinno się troszkę ułożyć . Zaczekaj jeszcze ze 2 tygodnie z próbami . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted January 29, 2019 Author Share Posted January 29, 2019 Ufff trochę mi ulżyło syrop wydaje mi się ze dobrze był rozmieszany. Zawsze dodaje go do piwa, następnie kręcę wiadrem i mieszamy sterylna łyga, ale delikatnie aby nie napowietrzyć. Ponadto zostawiam takie piwko na 30-40min i robie w tym czasie coś innego. Jest to moja 6 warka butelkowana w tem sposób i zawsze były gazowane piwa. Zdazylo mi się pszeniczne nie nagazować ale pomyliłem się z ilością cukru i wsypałem 4g na litr. ps. Jeżeli gaz nie pojawi się w piwie jest jakiś sposób na odratowanie tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 30, 2019 Share Posted January 30, 2019 W dniu 28.01.2019 o 20:40, Juniorek napisał: zrobiło tylko psyyyyt Tak w ogóle to świadczy, że raczej się gazuje. W dniu 29.01.2019 o 12:02, Juniorek napisał: Zdazylo mi się pszeniczne nie nagazować ale pomyliłem się z ilością cukru i wsypałem 4g na litr. Jak dałeś 4g/l to też się nagazowało ale to niższego poziomu. W dniu 29.01.2019 o 12:02, Juniorek napisał: ps. Jeżeli gaz nie pojawi się w piwie jest jakiś sposób na odratowanie tego? Można dodać drożdży albo cukru w zależności gdzie jest problem ale po prostu czekaj, możesz też dać butelki do trochę cieplejszego pomieszczenia to szybciej pójdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted February 12, 2019 Author Share Posted February 12, 2019 Otworzyłem i moim uszom ukazało się „psyyyt” tak jest lepiej niż było, poziom nagazowania znacznie się podniósł. Dzięki za porady mam nadzieje ze piwo po leżakowaniu zasada ilość ekstraktu=ilości tygodni leżakowania da zadowalający efekt. W między czasie zabutelkowalem 40butelek ciemnego bezstylowca i 40 polskiego ale, jak i również czekam na pilsa aż skończy cicha fermentacje zapytam jeszcze was czy macie jakaś ciekawa recepturę na jasne piwko, coś w stylu pilsa, oczywiście na polskich chmielach bo narazie tylko takie warze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now