Kasspar Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Mam pytanie do wszystkich, szykuję się do pierwszego zacierania znalazłem gdzieś na strychu u dziadka stary garnek aluminiowy 30 L (taki jak często na stołówkach mają) zastanawiam się czy nadaje się on na kadź zacierną czy lepiej byłoby użyć takiego zwykłego emaliowanego ( którego nie posiadam ). pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 lepiej byłoby gdybyś użył tego którego nie masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Aluminiowy może być. Jedyne problemy to: nie możesz go czyścić zasadowymi środkami żrącymi i (niepotwierdzone) zagrożenie chorobą Alzheimera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasspar Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Ale w sumie to jaka jest różnica, przecież chyba nie będzie to miało wpływu na ostateczny smak piwa (chyba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Mam, używam, wpływu na smak nie stwierdzam. Gara wogóle proponuję nie szorować. Powierzchnia aluminium szybko się pasywuje, a szorowanie usuwa tą utlenioną warstwę. Gar najlepiej opłukać delikatnie przetrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasspar Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Czyli można go przetrzeć jakąś tam gąbką z Ludwikiem i dodatkowo opłukać wrzątkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 powierzchnia aluminium utlenia się, ważne, żeby tego nie usuwać. Jak będziesz go czyścił to zobaczysz, że nawet na tej szorstkiej stronie gębki będą ciemne ślady. Możesz gar wymyć gąbką i po myciu podgrzać go pustego nad gazem. Albo przed użyciem dać mu postać dzień - dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Ja też popełniłem swoją I warke w pożyczanym garcu z alu i piwo było dobre Nie da się użyć gara którego nie masz niestety. W przyszłości poszukaj kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Przepraszam za wykopa ale muszę się utwierdzić w przekonaniu. Otóż załatwiłem sobie dwa wojskowe termosy 20L ze środkiem aluminiowym. Jako że przez długi czas stała w nich woda ma liczne osady kamienia. Oczyściłem go solidnie i co teraz? Z Waszych postów wynika, żeby dać się utlenić i przed użyciem wymyć szmatką i tyle..? Dodam, że będzie to tylko kadź zacierna do filtrowania i chmielenia mam co innego. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Jako że przez długi czas stała w nich woda ma liczne osady kamienia. Oczyściłem go solidnie i co teraz? Z Waszych postów wynika, żeby dać się utlenić i przed użyciem wymyć szmatką i tyle..? Nie myj tylko środkami zasadowymi (soda kaustyczna), kamień usuniesz roztworem octu (odczyn kwaśny). Utleni się (pokryje ciemniejszą patyną) podczas używania. Możesz umyć po zacieraniu ciepłą wodą z paroma kroplami płynu do naczyń. Jeżeli będziesz czekał, aż się samo "utleni" to zastanie Cię następny sezon lagerowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Najpierw zastosowałem Kamyk czy jakos tak ale nic nie dało. Usunąłem mechanicznie i tyle. Czyli przed użyciem wymyś czyms nie rysującym i powinno być ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Pasywacja to proces, w którym na danej aktywnie chemicznie substancji wytwarza się powłoka pasywna, która jest odporna na dalsze reakcje, a przy tym jest szczelna. Aluminium ulega pasywacji, ale trochę to trwa. Co do czyszczenia aluminium, przydatny artykuł: http://domowe-sposob...l#axzz2IuXhn82Y Mam nadzieję, że pomogłem. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Slonx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Tak, ciepła woda, parę kropel ludwika, gąbka. Wypłucz. No i zacieraj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witam. Wg. tego co mawial moj ojciec, nie mozna pedzic bimbru w aluminiowym garnku, gdyz jakies szkodliwe cholerstwo z tego wychodzi. Probowalem pedzic bimber z szybkowara (100% AL) i bylo czuc taki dziwny posmak. Emalia to emalia. Plastik spozywczy to samo. Kazdy lubi co ma. quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam. Cos takiego znalazlem na temat garnkow aluminiowych. "Jakoś nie mam przekonania do aluminium, nawet jesli jakoś jest nazywane jako spożywcze. Dziś już w zasadzie nie używa się odkrytego aluminium do celów spożywczych. Naczynia zazwyczaj pokrywane są jakimiś teflonami itp. Aluminium jako metal jest rozposzczany przez alkohol (CH25OH - odczyn alkaliczny, grupa OH, ) i daje neurotoksyny, które w doświadzczeniach robią gąbkę ze szczurzych mózgów. Trudno jest pic taki alkohol wołając "na zdrowie!"." BRR. az mnie ciarki przeszly. quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 alkohol (CH25OH - odczyn alkaliczny, grupa OH, ) A to ciekawe bo grupa hydroksylowa z alkoholi nie ma nic wspólnego z jonem wodorotlenowym z zasad. Poza tym, masz np. aluminiowe fermentory, że przy temacie garnka aluminiowego mówisz o rzekomej reakcji alkoholu z Al? Dopóki pH gotowanego w naczyniu Al płynu nie jest ani zbyt wysokie ani zbyt niskie, nie ma żadnego zagrożenia. A cytat który przytoczyłeś pochodzi z forum bimbrowników? Czego oni się boją, że sole aluminium są na tyle lotne, że przedestylują się razem z alkoholem? Dla przykładu, chlorek glinu sublimuje w 180°C a sole organiczne rozkładają się do alkanów które od razu "wyparowują" z układu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam. Wg. tego co mawial moj ojciec, nie mozna pedzic bimbru w aluminiowym garnku A ja myślałem, że my tu o warce piwnej. Dziś już w zasadzie nie używa się odkrytego aluminium do celów spożywczych. Naczynia zazwyczaj pokrywane są jakimiś teflonami itp Tak samo już w zasadzie nie używa się nieekonomicznych starych aut , czy telefonów stacjonarnych. Technologi idzie do przodu i tak samo jest z garnkami. nie mozna pedzic bimbru w aluminiowym garnku, gdyz jakies szkodliwe cholerstwo z tego wychodzi. Masz na to jakieś konkretne argumenty (dowody) ? Probowalem pedzic bimber z szybkowara (100% AL) i bylo czuc taki dziwny posmak Na smak bimbru jak pewnie wiesz ma wpływ wiele, rzeczy nawet głupia uszczelka z niewłaściwego tworzywa. A jeśli miałoby na to wpływ aluminium to nie znaczy, że faktycznie jakieś jego związki przechodzą do destylatu. Jeśli nawet to aluminium jest szkodliwe to w jakim stopniu może mieć to negatywny wpływ jeśli raz na jakiś czas uwarzysz w nim warkę. Ewentualnie napędzisz bimbru którego raz na jakiś czas się napijesz z kieliszka, a nie pijesz dundru tylko to co wyparuje i się skropli. Ludzie całe życie używali aluminiowych do gotowania zupy i kartofli i żyją, więc jak ktoś uwarzy warki też nic mu nie będzie Jako ciekawostkę dopiszę ci inny cytat z forum z którego podałeś poprzeni "Nadszedł dzień prawdy Właśnie otrzymałem dłuuugo oczekiwany wynik z laboratorium na zawartość aluminium w bimberku. Jak pisałem wcześniej, nastaw był cukrowy, gotowany co prawda w zbiorniku z nierdzewki, ale do środka włożyłem zwiniętą w rulon blachę aluminiową o powierzchni ok. 0,4m2 a pary - za radą kolegi puściłem przez chłodnicę zwiniętą także z rurki aluminiowej. Nastaw gotowany był jednokrotnie na zwykłym pot stillu, bez deflegmatora. I co ? I nic! Wynik to 0,013 mg/l, czyli śladowa ilość. Norma dla wody pitnej wynosi 0,2 mg/l a dla mineralnej 0,1 mg/l. A więc posypując głowy popiołem i odszczekując wcześniejsze ostrzeżenia, my, którzy straszyliśmy paskudnym aluminium w bimberku upędzonym w szybkowarze lub aluminiowej kanie na mleko, stwierdzamy: Można pędzić w aluminiowych zbiornikach " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam. Zbynek powaga twoich argumentow, zwalila mnie z nog. Masz racje technika idzie do przodu. Ale sila tradycji jest wielka. Posiadam pare starych motocykli, ale na nich nie jezdze, tylko stoja, a ja sie na nie patrze, i to wystarczy. W zwiazku ze jestem tradycjonalista, miedz to miedz i basta. www.youtube.com/watch?v=9KGgP8Xwhx4 . A czyms takim jezdze.Pozdrawiam quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Miedź jest dobra, i ma pozytywny wpływ na smak psoty (dlaczego, co i jak chyba nie muszę mówić) i przy okazji jest taka "ciepła", jednak ja wolę stal chromowo-niklową "kwasówkę" mimo iż jest taka "zimna" ale ma swoje plusy. Dobra koniec tego off-topu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Witam. Odświeżam temat bo mam pewien problem. Całkiem za darmo nabyłem garnek aluminiowy 40l i nie wiem czy w nim zacierać oraz chmielić. Zdania na temat aluminium są podzielone i chciałby poprosić o konkretne przykłady ludzi którzy używają aluminium. Chodzi mi o konkrety jakich doświadczyliście podczas warzenia a nie te naukowe wypociny które można skopiować z google. Raz słyszałem że taki gar potrafi zafarbować brzeczkę oraz czuć metaliczny posmak w piwie. Tak więc czekam na wasze rady. Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Ja bym warzył i się nie zastanawiał są osoby które z powodzeniem warzyły w garnkach alu. A jak się boisz metalicznego smaku to zapytaj babci czy czuła takowy w ziemniakach lub zupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 najfajniejszy jest z nierdzewki, marzenie, 350~500zł. Jak ktoś nie jest pewny gara alu i ma dylemat to lepiej za 130zł kupić emalię 40litr i po problemie. Mój gar emalia ostatnio upaprał się po gotowaniu, nie mogłem go umyć. Dobre rady z gazety, wlać ciepłego octu aby dno zakrył, posolić 2 łyżkami od zupy i zamieszać, jak nowy po 2h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Ponad 50 warek w 30l garze z alu, kilka w kegu 50l. Nie zauwazylem zadnej roznicy. Nie mialem tez zafarbowanej warki ani metalicznych posmakow. Wysłane z mojego LT28h za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) Twój organizm mógł zauważyć różnicę (co nie musi się objawiać , ale w sumie kolegi nie interesowały naukowe wypociny. Rzymianie z powodzeniem używali przecież ołowiu. Edytowane 1 Lipca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Spotkałem się kiedyś z opinią że te gary z alu nie szkodzą a jedynie jest to propaganda żeby kupować drogie z nierdzewki. Ale to tylko tak słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się