Mateusz Puślecki Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Zarząd PSPD zaprasza wszystkich piwowarów do udziału w IX edycji Międzynarodowego Cieszyńskiego KPD 2019! Data: 30-31 sierpnia 2019 r.Miejsce: Cieszyn, Browar Zamkowy w CieszynieOgłoszenie wyników: 31 sierpnia w godzinach popołudniowych podczas festiwalu Cieszyńska Jesień, Browar Zamkowy w CieszynieKategorie:– Czeski Pils/Jasne Pełne – Světlý Ležák [11-12,5⁰ Blg] / Opis stylu,– Porter Bałtycki [18 – 22⁰ Blg] / Opis stylu.Recepcja i zgłoszenia: sierpień 2019Regulamin: https://goo.gl/3CBcaz System konkursowy: https://cieszynskikpd.pspd.org.plPrzewodniczący Jury: Krzysztof KaczmarekKomitet organizacyjny: Mateusz Puślecki, Janusz Švach, Przemysław SzczepańczykSponsor główny: Browar Zamkowy Cieszyn W razie pytań proszę o kontakt: mateusz.puslecki@pspd.org.pl Z założenia konkurs rozgrywany w mieście granicznym ma stanowić konkurencję pomiędzy piwowarami polskimi i czeskimi – stąd po raz trzeci ukłon stylu w stronę piwowarów z Czeskiej Republiki. Niebawem zostanie przygotowany także opis stylu w języku czeskim. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD. Wyniki Konkursu będą zaliczone do klasyfikacji Pucharu PSPD 2019/2020. Zapraszamy do udziału, jak co roku przewidujemy atrakcyjne nagrody. W im. organizatorów i zarządu PSPD Mateusz Puślecki wiceprezes PSPD Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Mateusz Puślecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Cześć. Mamy logo konkursu autorstwa Radka z Mazowi eckiej Dumy Zapraszamy tez na nowy fan page: https://www.facebook.com/cieszynskiKPD/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Rejestracja jest już uruchomiona i możecie jej dokonać na stronie: https://cieszynskikpd.pspd.org.pl/ Przypominamy, że w konkursie mamy 2 kategorie:- Czeski Pils https://pspd.org.pl/blog/wiki/czeski-pils-jasne-pelne-svetly-lezak- Porter Bałtycki https://pspd.org.pl/blog/wiki/porter-baltycki/ Rejestracja trwa do 25 sierpnia. Dostarczanie piw jest możliwe od 10 do 25 sierpnia. Opłaty za wpisowe przyjmujemy do 26 sierpnia. Regulamin: https://goo.gl/3CBcaz Zapraszamy! Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Mateusz Puślecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmuss Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Cześć! Wystarczą 4 butelki o pojemności 0,33 czy musi być 5? Wydrukowałem tylko 4 etykiety, dziś miałem wysyłać a nie za bardzo gdzie mam dodrukować etykiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Furmuss napisał: Cześć! Wystarczą 4 butelki o pojemności 0,33 czy musi być 5? Wydrukowałem tylko 4 etykiety, dziś miałem wysyłać a nie za bardzo gdzie mam dodrukować etykiety Zgodnie z regulaminem wystarcza 4 butelki 0,33 litra https://goo.gl/3CBcaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmuss Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Dzięki! Ostatecznie wysłałem 5. Na jedną przykleiłem odręczną etykietę z numerem zgłoszenia i kategorią. Będzie na zapas. Wyjeżdżam dziś na urlop i będę dopiero pod koniec sierpnia i musiałem to ogarnąć jeszcze dziś rano. A właśnie zapis z regulaminu spowodował wątpliwości bo jest tam napisane: "Piwo należy dostarczyć w ilości 3 butelek o pojemności 0,5 l lub mniejsze w ilości zapewniającej 1,5 l piwa". (4 x 0,33 to trochę brakuje do 1,5 litra ). Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 W jakich godzinach w weekend 24-25.08 można dostarczyc osobiście piwo do browaru? Dzwoniłem na telefon podany w regulaminie, ale się nie dodzwoniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 W dniu 19.08.2019 o 09:27, Furmuss napisał: Cześć! Wystarczą 4 butelki o pojemności 0,33 czy musi być 5? Wydrukowałem tylko 4 etykiety, dziś miałem wysyłać a nie za bardzo gdzie mam dodrukować etykiety W weekend jest tylko mozliwosc zostawienia na ochronie. Potem stewardzi odbiora piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Wiem, że na ochronie, tylko myślałem, że w jakichś określonych godzinach, podrzucę w sobotę przed nocą, dzięki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Domyślam się, że jest to często zadawane pytanie, ale zadam je i tak. Czy fakt, że mimo opłacenia wpisowego moje zgłoszenie wciąż widnieje jako nieopłacone, powinien mnie zaniepokoić? Opłaciłem zgłoszenie już dość dawno temu i jest nieopłacone, tymczasem piwo wysłałem dopiero wczoraj i status zmienił się już na "Odebrane". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Cieszyńska Jesień 2019 zbliża się wielkimi krokami. Śląski Oddział PSPD jest jak co roku gospodarzem strefy piwowara domowego. Zapraszam wszystkich w piątek i w sobotę. Gdyby ktoś z Was chciał się podzielić swoim piwem z uczestnikami imprezy to zapraszam do naszych namiotów. Mateusz Puślecki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimny 1 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wyslalem4#0.5 litra teraz przeczytalem co ta jedna buteleczka zostanie ,co znią bedzie biedulka skonczy w piwnicy .ma szczescie ze to porter:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Nie martw się jak porter będzie dobry to ktoś go wypije. Mateusz Puślecki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wszystkie wpłaty zostały właśnie zaktualizowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Konkurs już tuż tuż Dlatego prezentujemy listę startujących piwowarów. Czeski Pils:Adam Chrostek Maciej Ciszewski Wiktor Dudek Adam Kapturski Jiří Matocha i Machovský Stojan Jarosław Mazelanik Mirosław Nowosad Jan Oppelt Tomasz Piszczelski Sebastian Richczajt Jakub i Franciszek Skolik Jacek Stachowski František Sýkora Krzysztof Wlizło Krzysztof Zach Porter Bałtycki: Piotr Antolik Bartosz Barczyk Radosław Bugiel Adam Chrostek Zbigniew Czoszyk Maciej Domagalski Dariusz Dul Maciej Furmanek Paweł Grześ Jacek Guzowski Mirosław Herczek i Grzegorz Gola Ireneusz Juraszczyk Rafał Kokotek Damian Krupa Jan Krysiak Rafał Krzywicki Jakub Kumorek i Jolanta Procner Michał Laskowski Zenon Makuła Stanisław Mączka Jan Niesłańczyk Krzysztof i Michał Noga Szymon Okrzesik Mikołaj Pieczyński Paweł Poręba Sebastian Richczajt Dorota i Jarosław Przybyłko Marcin Sibilski Jakub i Franciszek Skolik Andrzej Smyk Janusz Švach František Sýkora Rafał Szuplewski Paweł Twardak Wojciech Wenglorz Krzysztof Zach Maciej Żyhałko i Emilia Zabłocka Życzymy powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Prezentujemy listę finałową IX MCKPD 2019. Kolejność przypadkowa. Czeski Pils: Jacek Stachowski Krzysztof Zach Porter Bałtycki: Radosław Bugiel Ireneusz Juraszczyk Jan Krysiak Paweł Poręba Dorota i Jarosław Przybyłko Frantisek Sykora Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale! ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Prezentujemy wyniki finałów IX MCKPD 2019 ?? Porter Bałtycki: 1. Radosław Bugiel 38.4 pkt. 2. Paweł Poręba 36 pkt. 3. Dorota Przybyłko 33.4 pkt. 4. Frantisek Sykora 32 pkt. 5. Jan Krysiak 31.6 pkt. 6. Ireneusz Juraszczyk 31.2 pkt. Czeski Pils: 1. Jacek Stachowski 38.6 pkt. 2. Krzysztof Zach 34.2 pkt. Gratulujemy! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 W sumie dopiero drugi raz startowałem w takim konkursie i mam pytanie. Czy to jest normalne, że w eliminacjach odpada prawie 90% piw? Naprawdę aż taki niski poziom był, że raptem 2 pilsy zgadzały się ze stylem? Czy sędziowie są tak surowi i na siłę doszukują się wad? Moje piwo na pewno nie było idealne, ale jestem niedoświadczonym piwowarem i biorę pod uwagę, że zapewne nie jestem w stanie wyczuć różnych mankamentów. O niczym nie świadczy nawet, że to bodaj najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem, smakuje mi i wszystkim znajomym, a jak przestudiowałem opis stylu w PSPD to moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić. Moim osobistym zdaniem może konkurować z górną półką kraftowych pilsów, w których notabene również zdarzają się wady. Rozumiałbym, gdyby moje piwo odpadło, bo sędziowie wyczuli w nim wadę, o której nie miałem pojęcia. Ale tu nie chodzi tylko o mnie, a o liczbę uczestników zakwalifikowanych do głównego konkursu. Serio, raptem DWA PIWA spełniały wymogi? To jakie są wymagania, browar musi mieć gwiazdkę Michelin? Domyślam się, że na taki konkurs piwowarzy raczej nie wysyłają jakichś gniotów, bo po co mieliby to robić? Wiadomo, że część musi odpaść bo są niezgodne ze stylem, mają dyskwalifikujące wady itd., ale czy czasem nie poszło to w złym kierunku? Ciekawe, co by się stało, jakbym przysłał na konkurs zakamuflowanego komercyjnego pilsa uważanego za klasykę gatunku i mającego świetne opinie wśród beer geeków. Strzelam, że też mógłby się nie dostać Bo wiecie, tutaj nie tylko piwowarzy są rozgoryczeni, ale przede wszystkim nie świadczy to dobrze o poziomie i renomie konkursu... Moje pytanie brzmi - czy naprawdę dostaliście tak słabe piwa i nic się nie dało z tym zrobić, czy sędziowie określili kosmiczne wymagania, których prawie nikt nie spełnił? Przed konkursem szumnie informowaliście o nagrodach ufundowanych przez partnerów za I, II i III miejsce. Ciekawi mnie, jak rozwiążecie kwestię III miejsca, skoro nawet tyle piw ostatecznie nie wystartowało Serdecznie i bez cienia ironii gratuluję zwycięzcom. Musicie być naprawdę dobrzy w te klocki, bo jak widać większość piwowarów domowych się kompletnie nie zna na swoim hobby iw wysyłają na konkurs kwasiżury, które nawet przez eliminacje nie dają rady przejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Kiedy będą metryczki? Mój porter był bardzo słaby po przejściach, na dodatek nie wykrzykiwany. Jednak głównie interesuje mnie metryczka i to co w niej będzie opisane pozdrawiam i gratuluje zwycięzcom. Do następnego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 7 minut temu, Czeslaw napisał: W sumie dopiero drugi raz startowałem w takim konkursie i mam pytanie. Czy to jest normalne, że w eliminacjach odpada prawie 90% piw? Naprawdę aż taki niski poziom był, że raptem 2 pilsy zgadzały się ze stylem? Czy sędziowie są tak surowi i na siłę doszukują się wad? Moje piwo na pewno nie było idealne, ale jestem niedoświadczonym piwowarem i biorę pod uwagę, że zapewne nie jestem w stanie wyczuć różnych mankamentów. O niczym nie świadczy nawet, że to bodaj najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem, smakuje mi i wszystkim znajomym, a jak przestudiowałem opis stylu w PSPD to moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić. Moim osobistym zdaniem może konkurować z górną półką kraftowych pilsów, w których notabene również zdarzają się wady. Rozumiałbym, gdyby moje piwo odpadło, bo sędziowie wyczuli w nim wadę, o której nie miałem pojęcia. Ale tu nie chodzi tylko o mnie, a o liczbę uczestników zakwalifikowanych do głównego konkursu. Serio, raptem DWA PIWA spełniały wymogi? To jakie są wymagania, browar musi mieć gwiazdkę Michelin? Domyślam się, że na taki konkurs piwowarzy raczej nie wysyłają jakichś gniotów, bo po co mieliby to robić? Wiadomo, że część musi odpaść bo są niezgodne ze stylem, mają dyskwalifikujące wady itd., ale czy czasem nie poszło to w złym kierunku? Ciekawe, co by się stało, jakbym przysłał na konkurs zakamuflowanego komercyjnego pilsa uważanego za klasykę gatunku i mającego świetne opinie wśród beer geeków. Strzelam, że też mógłby się nie dostać Bo wiecie, tutaj nie tylko piwowarzy są rozgoryczeni, ale przede wszystkim nie świadczy to dobrze o poziomie i renomie konkursu... Moje pytanie brzmi - czy naprawdę dostaliście tak słabe piwa i nic się nie dało z tym zrobić, czy sędziowie określili kosmiczne wymagania, których prawie nikt nie spełnił? Przed konkursem szumnie informowaliście o nagrodach ufundowanych przez partnerów za I, II i III miejsce. Ciekawi mnie, jak rozwiążecie kwestię III miejsca, skoro nawet tyle piw ostatecznie nie wystartowało Serdecznie i bez cienia ironii gratuluję zwycięzcom. Musicie być naprawdę dobrzy w te klocki, bo jak widać większość piwowarów domowych się kompletnie nie zna na swoim hobby iw wysyłają na konkurs kwasiżury, które nawet przez eliminacje nie dają rady przejść. Kolega nowy w tej branży? Podobno trzeba znać się z sędziami prywatnie, to pomaga leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) .Hmm. Przytoczę ze swojej wiadomości: "drugi raz startowałem w takim konkursie" " jestem niedoświadczonym piwowarem" To jestem Twoim zdaniem nowy czy nie nowy? Jeśli serio kryteria eliminacyjne są tak kosmiczne, że 90% piw odpada, to sens brania udziału w takim konkursie poniżej 10 sezonu warzenia jest bardzo wątpliwy... Słyszałem, że w piwowarstwie domowym trzeba się zderzyć z sytuacją, w której wydaje Ci się, że robisz dobre piwa, a okazuje się, że jednak nie do końca. Jestem na to w pełni gotowy i nie pytam, dlaczego moje odpadło. Natomiast jeśli odpada 13 pilsów z 15 i 31 porterów z 38, to warto zadać pytanie, z czego to wynika. Powiem tak - zawodowo zajmuję się organizacją imprez (oczywiście zupełnie innego typu) i gdyby u mnie zgłosiło się do konkursu 15 osób, a 13 zostało zdyskwalifikowane, to na pewno uznałbym to za problem i próbował sprawić, żeby w przyszłych edycjach poziom był jednak wyższy lub kryteria przestrzegane nieco mniej surowo. Pytam też o to, czy ten konkurs był wyjątkiem, czy możeto normalne i zawsze taki jest współczynnik odrzuceń Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez Czeslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIkaWA Opublikowano 1 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Już Kolegę uspokajam. Od dwóch czy trzech lat, jest to zupełnie normalny poziom sita eliminacyjnego. Nie da się jednak ukryć iż wpływa to bardzo zniechęcająco na Piwowarów i z roku na rok ilość uczestników w większości konkursów spada. Czeslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 (edytowane) 8 godzin temu, PIkaWA napisał: Od dwóch czy trzech lat, jest to zupełnie normalny poziom sita eliminacyjnego. Na szerszą skalę to chyba rok max dwa lata. 8 godzin temu, PIkaWA napisał: Nie da się jednak ukryć iż wpływa to bardzo zniechęcająco na Piwowarów i z roku na rok ilość uczestników w większości konkursów spada. Też mi się wydawało, że tak będzie ale patrząc na ilość zgłoszeń to Piwowarzy chyba rzeczywiście tego oczekują, bo piw raczej jest coraz więcej (dobrze to akurat Cieszyński obrazuje, bo ma stałe kategorie, rok temu (patrząc po punktacji z Pucharu) 13 i 29 piw, a teraz 15 i 37) Edytowane 1 Września 2019 przez kantor Czeslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dazhdbog Opublikowano 2 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Sędziowałem eliminacje czeskiego pilsa i finały portera bałtyckiego, więc się wypowiem. Widzę, też że jesteś w świeży w temacie więc ważne byś dostał rzetelne odpowiedzi, a nie takie które mówią o znajomościach, bo jeszcze odbierzesz to na serio i się zniechęcisz. W dniu 31.08.2019 o 21:28, Czeslaw napisał: Czy to jest normalne, że w eliminacjach odpada prawie 90% piw? Naprawdę aż taki niski poziom był, że raptem 2 pilsy zgadzały się ze stylem? Ideą konkursów PSPD nie jest wybór najlepszego piwa tylko piwa najbardziej zgodnego ze stylem. Jeżeli do finałów przechodzą dwa piwa to oznacza tylko i wyłącznie tyle, że pozostałe piwa tak mocno odbiegały od stylu (głównie przez wady fermentacyjne - estry owocowe, rozpuszczalnikowe), że ciężko było je nazwać przynajmniej poprawnym czeskim pilsem. W dniu 31.08.2019 o 21:28, Czeslaw napisał: O niczym nie świadczy nawet, że to bodaj najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem, smakuje mi i wszystkim znajomym, a jak przestudiowałem opis stylu w PSPD to moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić. Z tego co widzę jesteś z Wrocławia. W tym mieście nietrudno spotkać bardziej doświadczonych piwowarów lub sędziów przy różnych spotkaniach. Są festiwale, warsztaty sensoryczne. Dolnośląski oddział PSPD działa prężnie. Zabierz swoje piwo gdzieś, wymień się z innymi piwowarami, poproś o szczerą opinię. Kiedy dostaniesz metryczkę z pilsa przeanalizuj wady, skąd się mogły wziąć, jak je wyeliminować. W dniu 31.08.2019 o 21:28, Czeslaw napisał: Wiadomo, że część musi odpaść bo są niezgodne ze stylem, mają dyskwalifikujące wady itd., ale czy czasem nie poszło to w złym kierunku? A jeżeli niemal wszystkie piwa mają dyskwalifikujące wady? Weź pod uwagę, że mówimy o jednym z najtrudniejszych styli do uwarzenia. Czeski Pils to piwo, w którym na prawdę dużo rzeczy może pójść nie tak. W dniu 31.08.2019 o 21:28, Czeslaw napisał: Ciekawe, co by się stało, jakbym przysłał na konkurs zakamuflowanego komercyjnego pilsa uważanego za klasykę gatunku i mającego świetne opinie wśród beer geeków. Jeżeli byłby stylowy to zakwalifikowałby się do finału a tam dostał adekwatną ocenę. Jeżeli nie odpadłby w eliminacjach. W dniu 31.08.2019 o 21:28, Czeslaw napisał: Moje pytanie brzmi - czy naprawdę dostaliście tak słabe piwa i nic się nie dało z tym zrobić, czy sędziowie określili kosmiczne wymagania, których prawie nikt nie spełnił? Powiedz tak szczerze czy chciałbyś, żeby Twoje piwo trafiło do finału i dostało na przykład 18 punktów? Czy to coś by zmieniło jeżeli dowiedziałbyś się, że zająłeś ósme, dziesiąte albo czternaste miejsce? I tu i tu dowiedziałbyś się, że Twoje piwo nie jest czeskim pilsem. W dniu 31.08.2019 o 21:50, Czeslaw napisał: Pytam też o to, czy ten konkurs był wyjątkiem, czy możeto normalne i zawsze taki jest współczynnik odrzuceń Przy kategoriach lagerowych i ciężkich do warzenia stylach jest to całkiem normalny poziom. Przejrzyj sobie wyniki tegorocznych Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych. Najbardziej prestiżowego konkursu. Edytowane 2 Września 2019 przez Dazhdbog majlosz, Mibor, Veniek i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Dzięki Chłopaki za odpowiedzi (zwłaszcza Dazhdbog) Nie zamierzam się oczywiście zniechęcać. Dziwne, żebym w pierwszym sezonie warzenia odniósł jakikolwiek sukces. Po prostu dziwne mi się wydaje, że aż tylu piwowarów nie potrafi uwarzyć czeskiego pilsa ani nawet portera Ale skoro tak uważacie, to zapewne tak jest. Czekam na metryczkę z niecierpliwością. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi