GrubyDzoló Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Cześć mam niewielki problem z moją drugą warką. Mianowicie chodzi o milk stouta. Fermentowałem go przez tydzień na burzliwej potem przelałem prawie miesiąc na cichą. Chodzi o to ,że butelkowałem go wczoraj. Przy okazji zmierzyłem BLG. Wynosiło aż 7. Po burzliwej było 9 blg. Dlaczego aż tyle? To przez laktoze? Chyba jedyna możliwość którą widzę. Laktozy dałem pół kilo na 20 litrów. Na koniec wyszło 18 litrów. Drugi problem zauważyłem przy zacieraniu. Mianowicie chodzi o termometr. Przeważnie wkładam go gdzieś do 1/3 do wody. Jednak gdy prawie go zanurzyłem powiedzmy do 4/5 podbiło temperature na nim o 8C. Ile powinno się w końcu zanurzać ten termometr, bo zgłupłem od tego xd. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Zdaje się, że: - za wcześnie zlałeś na cichą - zatarłeś na słodko - laktoza podbija ekstrakt Jakie drożdże, w jakiej temperaturze zadałeś i w jakiej fermentowałeś? Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Jakiego termometru użyłeś? Napisz jaki zasyp, drożdże, zacieranie w jakich temperaturach, jaka temperatura fermentacji i jej czasWysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Godzinę temu, GrubyDzoló napisał: Fermentowałem go przez tydzień na burzliwej potem przelałem prawie miesiąc na cichą Polecam odwrotny schemat. Miesiąc burzliwej i tydzień cichej. Jak użyłeś s04 to one często nisko nie schodzą. Zatarcie na słodko, dużo karmeli i palonych i 7blg to realny wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrubyDzoló Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Na słodko czyli zbyt wysoka czy zbyt niska temperatura zacierania? Jeśli chodzi o twoje pytania to tak. Termometr taki https://browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359 Składniki te tylko razy 2 bo nie na 10 lecz 20 litrów https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Milk-Stout-12-BLG-zestaw-ze-slodow/256 Drożdze Fermentis Safale S-04 Właśnie z zacieraniem był problem. Przy zanurzeniu 1/3 termometra było 64-65C a przy niemal całym nawet do 73C. Nie wiem jak ten termometr ma działać i kiedy wskazuje dobry wynik. Domyślam się ,że temperatura była zbyt wysoka. Temperatura fermentacji tak jak w opisie burzliwa w około 17C a cicha w 10-7C Drożdze zadane w 23C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 1 minutę temu, GrubyDzoló napisał: Na słodko czyli zbyt wysoka czy zbyt niska temperatura zacierania? Zbyt wysoka. No i krótka fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Fermentacja cichą w 7 stopniach jak prowadziłes to drożdże mogły pójść spać...Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrubyDzoló Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 działały sobie mimo wszystko, przestały gdzieś tak tydzień przed butelkowaniem. Czyli jeśli dobrze rozumiem to ten termometr powinienem wkładać cały do wody tak? Oglądałem wiele filmików i tak wszyscy wkładali tylko końcówke. Piwo też nie będzie miało zbytnio % tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Powinieneś tak wymięszać brzeczkę aby miała jedankową temp w całej jej objętości a termometrem sprawdzaj w różnych miejscach w garnku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Kluczowy błąd to po tygodniu zlanie na cichą. S-04 szybko zaczynają ale powoli dojadają. A na cichej jeszcze ta przedziwna temperatura. Po co w ogóle przelewałeś? Trzeba było 3 tygodnie fermentować w pierwotnym fermentorze a pod koniec nawet podnieść temperaturę. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 3 godziny temu, GrubyDzoló napisał: działały sobie mimo wszystko, przestały gdzieś tak tydzień przed butelkowaniem. Czyli jeśli dobrze rozumiem to ten termometr powinienem wkładać cały do wody tak? Oglądałem wiele filmików i tak wszyscy wkładali tylko końcówke. Piwo też nie będzie miało zbytnio % tak? Ten termometr pokazuje prawidłową temperaturę, gdy jest zanurzony tyle, ile pokazuje (czyli np. przy 70°C ma być zanurzony do tej wartości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrubyDzoló Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Dobra dzięki za informacje. Co do procentów to ile to piwo będzie ich miało 3%? Teoretycznie powinno być około 4,5% ale jak wiemy coś poszło nie tak. Teraz planuje zrobić witbiera. Jakieś porady co do fermentacji? Słyszałem ,że przy tym piwie najlepiej przeprowadzać tylko burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witbir to trudny styl biorąc pod uwagę fakt że tam masz pszenicę w dużej ilości:)Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Godzinę temu, GrubyDzoló napisał: Słyszałem ,że przy tym piwie najlepiej przeprowadzać tylko burzliwą. Możesz mieć więc granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Na termometrze jest napisane jak ma być zanurzony, wydaje mi się że na tym jest napis”total imm” czyli całkowicie zanurzony (czyli to co punix napisał). Co do „robienia burzliwej” i „robienia cichej” to nie Ty to robisz tylko drożdże. Burzliwa kończy się jak drozdże zeżrą już cukry, a nie jak przelejesz do drugiego wiadra. Witbiera nie przelewasz tylko trzymasz w jednym wiadrze przez 2,5-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrubyDzoló Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Tak rzeczywiście jest total imm. Dzięki przyjaciele za pomoc. Cenne rady tu dostałem. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Może na początek spróbuj zmienić kierunek i nastaw się na stouty, bittery, golden/brown ale, APA, IPA. Te style wybaczają sporo takich początkowych błędów niedoświadczonych piwowarów, nie są jakieś mega ciekawe to i cierpliwości zazwyczaj wystarcza by dać im dojrzeć, przefermentować, ułożyć się. Nauczysz się wtedy takiego obycia ze sprzętem, poznasz w tym czasie temperatury w pomieszczeniach w których fermentujesz, nabierzesz wprawy, wyrobisz sobie pewne nawyki, poznasz klasyczne style i ich smaki. Będziesz miał sporo czasu by doczytać pewne treści, a sama obserwacja i praktyka wiele Cię nauczy. Po takim wstępie już będziesz dobrze wiedział czy to już pora na coś trudniejszego. Powodzonka. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się