Fradio Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Oczywiście, ale program po polsku, a program z spolszczeniem to nie to samo. Druga sprawa że nie trzeba jakoś mocno znać angielskiego żeby komfortowo z niego korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Dobra, rozlalem to 'nieszczescie' jak wspominaliscie wcześniej, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zamówiłem sobie kolejny zestaw składników - gotowców, oraz pobrałem BrewTarget, język zmieniłem na polski, ale niezbyt rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. Jak dostane paczkę wraz z instrukcją to wprowadzę składniki oraz wszystkie dane i wtedy mogę sobie np modyfikować alkohol, czy wskaźnik goryczki poprzez dodawanie, zmiany słodu, lub dodatków? Czy źle rozumiem działanie tego? Znalazłem taki poradnik, ale w nim wszystko wygląda inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Godzinę temu, Gruby. napisał: Dobra, rozlalem to 'nieszczescie' jak wspominaliscie wcześniej, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zamówiłem sobie kolejny zestaw składników - gotowców, oraz pobrałem BrewTarget, język zmieniłem na polski, ale niezbyt rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. Jak dostane paczkę wraz z instrukcją to wprowadzę składniki oraz wszystkie dane i wtedy mogę sobie np modyfikować alkohol, czy wskaźnik goryczki poprzez dodawanie, zmiany słodu, lub dodatków? Czy źle rozumiem działanie tego? Znalazłem taki poradnik, ale w nim wszystko wygląda inaczej. Wygląda inaczej bo to inny program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 @anteks a nie po prostu nowsza wersja? Robiłem kolejna wareczkę, tym razem wyszło mi troszkę więcej, bo 15L z planowanych 20, lecz 12.5blg oraz pieknie fermentuje - nie to co ta pierwsza. :)) Troszkę za duża temperatura mi wskoczyła na końcu zamiast 78, na ponad 80, ale mimo to wszystko wygląda w miarę ok. Chciałbym kolejną zrobić z jakiejś receptury, ale i przy okazji pobawić się w programach - by zobaczyć z czym to się je. Wpisywać gotowce, by zaś móc samemu tworzyć. Najlepiej w bebzpłatnym programie i bardzo podchodzi mi wyglądem ten BrewTarget 2.3.0 U mnie to tak wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 jedne pisze o BeerSmith a drugi o BrewTarget i tu jest różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 W dniu 17.02.2019 o 15:21, Gruby. napisał: @anteks a nie po prostu nowsza wersja? Robiłem kolejna wareczkę, tym razem wyszło mi troszkę więcej, bo 15L z planowanych 20, lecz 12.5blg oraz pieknie fermentuje - nie to co ta pierwsza. :)) Troszkę za duża temperatura mi wskoczyła na końcu zamiast 78, na ponad 80, ale mimo to wszystko wygląda w miarę ok. Chciałbym kolejną zrobić z jakiejś receptury, ale i przy okazji pobawić się w programach - by zobaczyć z czym to się je. Wpisywać gotowce, by zaś móc samemu tworzyć. Najlepiej w bebzpłatnym programie i bardzo podchodzi mi wyglądem ten BrewTarget 2.3.0 U mnie to tak wygląda: Pilnuj tych temperatur, bo jak przejechałeś 80 stopni, to... "Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować." za https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 37 minut temu, burymichu napisał: Pilnuj tych temperatur, bo jak przejechałeś 80 stopni, to... "Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować." za https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Właśnie teraz robię bezstresowo, podgrzalem wodę do 65, wsypalem slody i mówię zostawiam na 10minut wyłączony gaz, i wyszedłem z kuchni. ? Wrócę za 10min skontrolować temperaturę, najwyżej lekko podgrzać. Timer ustawiony to będzie hałasował. I bez stresów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) W dniu 30.01.2019 o 20:15, Grzegorz Żukowski napisał: Ja już mam 2 cukromierze na sumieniu. Teraz zanoszę się z zakupem refraktometru, bo spławiki na dłuższą metę za drogo wychodzą Hahaha, no rozwaliłeś mnie z tym komentem Cukromierze jednak są dobre i nie trzeba z nimi tak kombinować Sam się zastanawiałem nad zakupem refraktometru, ale to jednak dużo pieniędzy i trzeba trochę korygować wyniki. Ale jakbym stłukł 2 lub 3 cukromierze, to też bym kombinował...nawet z jakąś apką na androida do mierzenia blg przez zrobienie zdjęcia brzeczki Edytowane 7 Marca 2019 przez DevilNoOne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Mówisz tak bo nigdy nie miałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się