Jump to content

Co myślicie o takim New England?

Seikcoo

Recommended Posts

Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia.

Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA.

56 minut temu, maciek1221 napisał:

Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA.

Robiłeś na US-05 czy tylko powtarzanie opinii?

Rola drożdży w tym stylu została bardzo mocno wypromowana, a jest drugorzędna. Na wszystkich neutralnych drożdżach górnej fermentacji można zrobić dobre NEIPA, bo dużo większe znaczenie ma chmielenie, zasyp i woda.

Tak, wczoraj zakegowałem 3 warki robione na tym samym zasypie na 3 różnych szczepach drożdży.

Jedne były na us-05 i piwo jest wyraźnie bardziej klarowne i mniej ''smooth and juicy''. 

22 godziny temu, maciek1221 napisał:

Z FM polecam FM10 O czym szumią wierzby (wyszły bardzo przyjemnie estrowe),

a z WLP bardzo polecam WLP023 Burton Ale (bardzo dobrze zbalansowane, jabłko, gruszka, czerwone pestkowce, rewelacja).

Z płynnych w NE IPA testowałem również FM55 Zielone wzgórze ale wyszły bardzo kiepsko (ktoś pisał że bananowe, nie uwierzyłem i sprawdziłem, no i faktycznie estry wchodzą bardziej w banany).

Edited by Kujawianin

@Kujawianin

Fermentowałem FM55 w 17-18 stopniach i nie mam bananów, sam chmiel. Po 10 dniach burzliwej zrobiłem cold crash około 3-4 dni w 2stopniach. Ostatecznie z 13blg zeszło do 1,5blg.

Następnym razem mam zamiar zrobić coś na drożdżach od Weyst i skończyć z tym stylem bo jednak trochę nudny jest na dłuższą metę :D.

Tak czy inaczej polecam zrobić NEIPA na płynnych drożdżach. Długi czas robiłem wszystkie amerykańsko chmielone piwa na US-05. Jest duża różnica jak się spróbuje tego samego piwa na Mangroove Jacks M44 albo na drożdżach płynnych od Fermentum Mobile.

Z opinią o drożdżach do NEIPA jest jak z dupą - każdy ma swoją ;) Dobre rezultaty dają White Labs WLP066 London Fog i Wyeast 1318 London Ale III. Ewentualnie Fermentis S-04 z bardziej popularnych i dostępnych. NEIPA pomimo, że jest amerykańskim wytworem to lepiej pasują jej angielskie szczepy drożdży. FM55 jakoś mi nie przypasowały - wyczuwalne były estry porzeczki, truskawki, maliny aniżeli tropików. Ciekawostką jest NEIPA na Voss Kveik fermentowana w okolicach 40 stopni C - mocno czuć pomarańcz.

US-05 raczej nie polecam - piwo wychodzi bardziej AIPA niż NEIPA.

Edited by Beier