Seikcoo Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Jak w tytule. Znalazłem taką recepturę i zastanawiam się czy słód pszeniczny nie stanowi zbyt dużego % zasypu. https://brewness.com/pl/recipe/new-england-ddh-dipa-1/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Nie widzę w tym problemu, to raczej detal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia. Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 56 minut temu, maciek1221 napisał: Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia. Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA. Robiłeś na US-05 czy tylko powtarzanie opinii? Rola drożdży w tym stylu została bardzo mocno wypromowana, a jest drugorzędna. Na wszystkich neutralnych drożdżach górnej fermentacji można zrobić dobre NEIPA, bo dużo większe znaczenie ma chmielenie, zasyp i woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Tak, wczoraj zakegowałem 3 warki robione na tym samym zasypie na 3 różnych szczepach drożdży. Jedne były na us-05 i piwo jest wyraźnie bardziej klarowne i mniej ''smooth and juicy''. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napalm Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 A jakich pozostałych drożdży użyłeś? I jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Fm52 amerykański sen, też bardziej klarowne, piwo wyszło na nich bardziej puste w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) 22 godziny temu, maciek1221 napisał: Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia. Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA. Z FM polecam FM10 O czym szumią wierzby (wyszły bardzo przyjemnie estrowe), a z WLP bardzo polecam WLP023 Burton Ale (bardzo dobrze zbalansowane, jabłko, gruszka, czerwone pestkowce, rewelacja). Z płynnych w NE IPA testowałem również FM55 Zielone wzgórze ale wyszły bardzo kiepsko (ktoś pisał że bananowe, nie uwierzyłem i sprawdziłem, no i faktycznie estry wchodzą bardziej w banany). Edytowane 1 Lutego 2019 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 @Kujawianin Fermentowałem FM55 w 17-18 stopniach i nie mam bananów, sam chmiel. Po 10 dniach burzliwej zrobiłem cold crash około 3-4 dni w 2stopniach. Ostatecznie z 13blg zeszło do 1,5blg. Następnym razem mam zamiar zrobić coś na drożdżach od Weyst i skończyć z tym stylem bo jednak trochę nudny jest na dłuższą metę :D. Tak czy inaczej polecam zrobić NEIPA na płynnych drożdżach. Długi czas robiłem wszystkie amerykańsko chmielone piwa na US-05. Jest duża różnica jak się spróbuje tego samego piwa na Mangroove Jacks M44 albo na drożdżach płynnych od Fermentum Mobile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Z opinią o drożdżach do NEIPA jest jak z dupą - każdy ma swoją Dobre rezultaty dają White Labs WLP066 London Fog i Wyeast 1318 London Ale III. Ewentualnie Fermentis S-04 z bardziej popularnych i dostępnych. NEIPA pomimo, że jest amerykańskim wytworem to lepiej pasują jej angielskie szczepy drożdży. FM55 jakoś mi nie przypasowały - wyczuwalne były estry porzeczki, truskawki, maliny aniżeli tropików. Ciekawostką jest NEIPA na Voss Kveik fermentowana w okolicach 40 stopni C - mocno czuć pomarańcz. US-05 raczej nie polecam - piwo wychodzi bardziej AIPA niż NEIPA. Edytowane 3 Lutego 2019 przez Beier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się