kopyr Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Po co komplikujecie. Najprostsza rada, która zresztą już chyba padła, to - przenieść w temp. pokojową, aż ruszy fermentacja. Następnie przenieść z powrotem do chłodu. I finito. Nad czym tu deliberować? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 W moim przypadku pomogło. A jak Ci drożdże zastartują to z powrotem do piwnicy. Robię tak już z drugą warką i wszystko jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Wygląda na to że po około 60-64 godzinach zastartowały cholerniki jedne. Mimo tych 8-9°C. Na powierzchni piwa pojawiają się pojedyncze pęcherzyki a nawet ich skupiska Zapach też zdaje się sugerować, że piwo w końcu fermentuje. Zmierzyłem BLG. Spadło o 0,5° więc, chyba wszystko będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Wygląda na to że po około 60-64 godzinach zastartowały cholerniki jedne. To masz chłopie nerwy. Ja bym nie wytrzymał takiego napięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Wartało poczekać. Fermentuje elegancko, odpuściłem sobie nawet mierzenie blg, mimo że polazłem ze zdezynfekowanym sprzętem. Szkoda było ruszać Mam nadzieję, że w niedzielę będzie już odfermentowane tak, żeby przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Hm... to chyba najburzliwsza z moich fermentacji (no, może poza tą na US-56...) I wciąż drożdże jadą z koksem aż miło. Temperatura 9°C. Ociepliło się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 25 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Kończy się, mniej więcej, szósta doba fermentacji i... piwo zeszło z 11°7 do 7°9 BLG, temperatura constans choć ma minimalne wychyłki (na skutek ocieplenia podeszła mi do 10°C). Zebrałem właśnie "cmentarz" wyjałowioną łychą z powierzchni bo zaczynało to już wyglądać monumentalnie. Coś mi się wydaje, że w tym tempie nie przestawię tego na cichą do końca miesiąca. I pomyśleć że drożdże zadałem równo 9 dni temu Smak "piwa" całkiem, całkiem... Już teraz smakuje lepiej od Jantarovego Bernarda "z czystą głową" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Zeszło pięknie do 3,5°BLG Właśnie jest przelewane na cichą. Co ciekawe, już teraz smakuje przecudownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Nie mnie oceniać i wyrokować, proszę poprawić jeśli źle myślę. Drożdże dolnej fermentacji ruszają wolniej, nawet do 72h, trzeba po prostu uzbroić się w cierpliwość. Start dolniaków zawsze zaczynam w dolnych granicach i faktycznie trwa to ok 3 dni, zanim rozkręcą się. I tutaj mam pytanie: Czy start w wyższej temperaturze (temperatura pokojowa sugerowana przez niektórych kolegów) i przeniesienie do temperatur niższych nie zaburzy fermentacji? profilu piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 1 godzinę temu, Nomic napisał: Czy start w wyższej temperaturze (temperatura pokojowa sugerowana przez niektórych kolegów) i przeniesienie do temperatur niższych nie zaburzy fermentacji? profilu piwa? Według mnie zaburzy. Edit: czternastoletnia złota łopata! Jedna z najstarszych jakie pamiętam. dirk gently i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) 58 minut temu, zasada napisał: Według mnie zaburzy. Też mam takie przekonanie, dlatego uzbrajam się w cierpliwość, a propos rozpoczęcia fermentacji. Edytowane 16 Marca 2022 przez Nomic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się