laudart92 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Witam. Stoję przed zamiarem uwarzenia pszeniczniaka z ekstraktów. Nie wiem na jaki wariant się zdecydować, oraz który wariant jest bardziej "poprawny", mianowicie: 1. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony jasny (jęczmienny standard). czy 2. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony pszeniczny - czyli de facto 100% "pszeniczniaka" bez dodatków. ?? Doczytałem także, że oba te rozwiązania skutkują w poziomie IBU w okolicach 20. Po pierwsze chciałbym zwiększyć ten poziom do 30, a po drugie chciałbym nachmielić całość jakimś fajnym chmielem aromatycznym. Jestem wielkim fanem chmielu w piwach typu IPA i podobny efekt aromatu chciałbym osiągnąć w tym pszeniczniaku. Wobec tego jaki chmiel zastosować? Myślałem o "ahtanum". Czy to dobry wybór? Jeśli tak to jaką ilość użyć? 50 czy może 100g granulatu? Ostatnie pytanie dotyczy techniki chmielenia. Jako, że warzę w jednym fermentorze i staram się robić to w jak najprostszy sposób chciałbym uniknąć chmielenia na zimno, a potem filtracji z chmielu przed rozlaniem. Czy wobec tego mogę wrzucić chmiel do ekstraktu i zagotować? Jeśli tak to jak długo taka operacja chmielenia ma trwać? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) 1 hour ago, svyatogor92 said: Witam. Stoję przed zamiarem uwarzenia pszeniczniaka z ekstraktów. Nie wiem na jaki wariant się zdecydować, oraz który wariant jest bardziej "poprawny", mianowicie: 1. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony jasny (jęczmienny standard). czy 2. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony pszeniczny - czyli de facto 100% "pszeniczniaka" bez dodatków. ?? Doczytałem także, że oba te rozwiązania skutkują w poziomie IBU w okolicach 20. Po pierwsze chciałbym zwiększyć ten poziom do 30, a po drugie chciałbym nachmielić całość jakimś fajnym chmielem aromatycznym. Jestem wielkim fanem chmielu w piwach typu IPA i podobny efekt aromatu chciałbym osiągnąć w tym pszeniczniaku. Wobec tego jaki chmiel zastosować? Myślałem o "ahtanum". Czy to dobry wybór? Jeśli tak to jaką ilość użyć? 50 czy może 100g granulatu? Ostatnie pytanie dotyczy techniki chmielenia. Jako, że warzę w jednym fermentorze i staram się robić to w jak najprostszy sposób chciałbym uniknąć chmielenia na zimno, a potem filtracji z chmielu przed rozlaniem. Czy wobec tego mogę wrzucić chmiel do ekstraktu i zagotować? Jeśli tak to jak długo taka operacja chmielenia ma trwać? Z góry dzięki za odpowiedzi. Musisz ibu wyliczyć na kalkulatorze. W zależności od blg. Najlepiej jakbyś wziął ekstrakty niechmielone. Chmiel ahtanum wrzuć na 15 min gotowania. Da spokojnie 30 ibu i sporo aromatu. Uwarzysz american wheat a nie weizena. Więc drożdże do stylu dobierz. Jak masz możliwość fermentowac w ok 15C nadadzą się s05 albo S33. Ekstrakt 50/50. Sam pszeniczny będzie raczej mdły. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 O super, dzięki za odpowiedź. A ile tego ahtanum w obu przypadkach- zarówno jeśli zdecyduję się na jeden chmielony ekstrakt oraz z dwóch ekstraktów niechmielonych? 50g granulatu starczy? Niestety nie mam możliwości fermentacji w 15 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 O super, dzięki za odpowiedź. A ile tego ahtanum w obu przypadkach- zarówno jeśli zdecyduję się na jeden chmielony ekstrakt oraz z dwóch ekstraktów niechmielonych? 50g granulatu starczy? Niestety nie mam możliwości fermentacji w 15 stopniach.A w ilu masz? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/# Wpisz sobie blg piwa. Ok 10 ibu masz z każdego ekstraktu. Zmniejsz o 10 na każdy ekstrakt chmielony. Przy 2 celujesz w 10 ibu z chmielenia na gotowanie. W tym stylu ważniejsza jest fermentacja. Inaczej drożdże przykryją Ci aromat chmielu. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) To nie prościej będzie zrobić piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Kupujesz osobno chmiel i ekstrakt - są też gotowe zestawy. Gotujesz wszystko przez godzinę i wrzucasz chmiele wedle recepty. Co do chmielenie na zimno na forum jest artykuł o chmieleniu i są podane proporcje, ale nie pamiętam linku;) Edytowane 5 Lutego 2019 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 2 godziny temu, Adam Pawlicki napisał: A w ilu masz? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka tylko pokojowa 20-21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 To na początek pomyśl może chociaż nad jakimś pudłem styropianowym - w takich temperaturach pozostaje Ci fermentacja kveikami, ewentualnie może jakieś belgijskie szczepy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 W takich temperaturach nic w tym stylu nie zrobisz. Kup jakiś polski chmiel goryczkowy, drożdże np MJ 20 i zrób klasycznego weizena. Na amerykańskim chmielu szkoda się bawić przy tych temperaturach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Dobra Panowie, znalazłem miejsce w piwnicy gdzie temperatura waha się między 13 a 15 stopni. Jakie drożdże dolnej fermentacji polecacie do amerykańskiego chmielu? Oczywiście mówimy nadal o pszeniczniaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Chłopie, weź sobie poczytaj o drożdzach i chmieleniu na Wiki. jest tam akurat to dobrze opisane. I do 13-15 stopni to drożdze górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B.K. Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) @svyatogor92 masz taki zakres temperaturowy który odpowiada drożdżom hybrydowym jak do kolsha - one dają dosyć czysty profil. Mam nadzieję ze mówiąc o piwie pszenicznym masz na myśli piwo ze słodem pszenicznym a nie weizena bo to 2 to tak nie działa. Edit: @Kaniutek zaparz meliskę - wiem że czasami takie posty podnoszą ciśnienie, ale luuuz. Edytowane 7 Lutego 2019 przez B.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Ja jestem luźny. Zapomniałem dodac odpowiedniej emotikonki, może stad wrazenie. Boję się, że kolega miota się w niewiedzy, a to bardzo łatwo rozwiazać, poświęciwszy kilka chwil Wiki. Nie jest ona super doskonała i jakies wątpliwości zostaną, nie mniej łatwiej będzie poruszac się w podstawowych definicjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 On 2/5/2019 at 2:27 PM, Jankasper said: Uwarzysz american wheat a nie weizena. Więc drożdże do stylu dobierz. Jak masz możliwość fermentowac w ok 15C nadadzą się s05 albo S33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 No to jednak zostałem wprowadzony w błąd, ponieważ większość drożdży dolnej fermentacji jakie spotykam w sklepach internetowych mają podany zakres temperaturowy w granicach 12-17 lub 11-15. Sprawdziłem i w niektórych momentach temperatura spada poniżej 11. Czy są jakieś drożdże nadające się do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 24 minuty temu, svyatogor92 napisał: Czy są jakieś drożdże nadające się do tego? Na gęstwie Nottinghamów fermentowałem w 10 stopniach otoczenia piwo #50. Cytat edit 03.12.17: po 24 godzinach bulka jak złe, Starsan wypienia z rurki jak dziki a T otoczenia 10°C. Wyszło wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi