laudart92 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Witam. Stoję przed zamiarem uwarzenia pszeniczniaka z ekstraktów. Nie wiem na jaki wariant się zdecydować, oraz który wariant jest bardziej "poprawny", mianowicie: 1. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony jasny (jęczmienny standard). czy 2. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony pszeniczny - czyli de facto 100% "pszeniczniaka" bez dodatków. ?? Doczytałem także, że oba te rozwiązania skutkują w poziomie IBU w okolicach 20. Po pierwsze chciałbym zwiększyć ten poziom do 30, a po drugie chciałbym nachmielić całość jakimś fajnym chmielem aromatycznym. Jestem wielkim fanem chmielu w piwach typu IPA i podobny efekt aromatu chciałbym osiągnąć w tym pszeniczniaku. Wobec tego jaki chmiel zastosować? Myślałem o "ahtanum". Czy to dobry wybór? Jeśli tak to jaką ilość użyć? 50 czy może 100g granulatu? Ostatnie pytanie dotyczy techniki chmielenia. Jako, że warzę w jednym fermentorze i staram się robić to w jak najprostszy sposób chciałbym uniknąć chmielenia na zimno, a potem filtracji z chmielu przed rozlaniem. Czy wobec tego mogę wrzucić chmiel do ekstraktu i zagotować? Jeśli tak to jak długo taka operacja chmielenia ma trwać? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) 1 hour ago, svyatogor92 said: Witam. Stoję przed zamiarem uwarzenia pszeniczniaka z ekstraktów. Nie wiem na jaki wariant się zdecydować, oraz który wariant jest bardziej "poprawny", mianowicie: 1. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony jasny (jęczmienny standard). czy 2. 1,7kg brewkit chmielony, pszeniczny + 1,7kg ekstrakt słodowy niechmielony pszeniczny - czyli de facto 100% "pszeniczniaka" bez dodatków. ?? Doczytałem także, że oba te rozwiązania skutkują w poziomie IBU w okolicach 20. Po pierwsze chciałbym zwiększyć ten poziom do 30, a po drugie chciałbym nachmielić całość jakimś fajnym chmielem aromatycznym. Jestem wielkim fanem chmielu w piwach typu IPA i podobny efekt aromatu chciałbym osiągnąć w tym pszeniczniaku. Wobec tego jaki chmiel zastosować? Myślałem o "ahtanum". Czy to dobry wybór? Jeśli tak to jaką ilość użyć? 50 czy może 100g granulatu? Ostatnie pytanie dotyczy techniki chmielenia. Jako, że warzę w jednym fermentorze i staram się robić to w jak najprostszy sposób chciałbym uniknąć chmielenia na zimno, a potem filtracji z chmielu przed rozlaniem. Czy wobec tego mogę wrzucić chmiel do ekstraktu i zagotować? Jeśli tak to jak długo taka operacja chmielenia ma trwać? Z góry dzięki za odpowiedzi. Musisz ibu wyliczyć na kalkulatorze. W zależności od blg. Najlepiej jakbyś wziął ekstrakty niechmielone. Chmiel ahtanum wrzuć na 15 min gotowania. Da spokojnie 30 ibu i sporo aromatu. Uwarzysz american wheat a nie weizena. Więc drożdże do stylu dobierz. Jak masz możliwość fermentowac w ok 15C nadadzą się s05 albo S33. Ekstrakt 50/50. Sam pszeniczny będzie raczej mdły. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 O super, dzięki za odpowiedź. A ile tego ahtanum w obu przypadkach- zarówno jeśli zdecyduję się na jeden chmielony ekstrakt oraz z dwóch ekstraktów niechmielonych? 50g granulatu starczy? Niestety nie mam możliwości fermentacji w 15 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 O super, dzięki za odpowiedź. A ile tego ahtanum w obu przypadkach- zarówno jeśli zdecyduję się na jeden chmielony ekstrakt oraz z dwóch ekstraktów niechmielonych? 50g granulatu starczy? Niestety nie mam możliwości fermentacji w 15 stopniach.A w ilu masz? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/# Wpisz sobie blg piwa. Ok 10 ibu masz z każdego ekstraktu. Zmniejsz o 10 na każdy ekstrakt chmielony. Przy 2 celujesz w 10 ibu z chmielenia na gotowanie. W tym stylu ważniejsza jest fermentacja. Inaczej drożdże przykryją Ci aromat chmielu. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) To nie prościej będzie zrobić piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Kupujesz osobno chmiel i ekstrakt - są też gotowe zestawy. Gotujesz wszystko przez godzinę i wrzucasz chmiele wedle recepty. Co do chmielenie na zimno na forum jest artykuł o chmieleniu i są podane proporcje, ale nie pamiętam linku;) Edytowane 5 Lutego 2019 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 2 godziny temu, Adam Pawlicki napisał: A w ilu masz? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka tylko pokojowa 20-21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 To na początek pomyśl może chociaż nad jakimś pudłem styropianowym - w takich temperaturach pozostaje Ci fermentacja kveikami, ewentualnie może jakieś belgijskie szczepy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 W takich temperaturach nic w tym stylu nie zrobisz. Kup jakiś polski chmiel goryczkowy, drożdże np MJ 20 i zrób klasycznego weizena. Na amerykańskim chmielu szkoda się bawić przy tych temperaturach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Dobra Panowie, znalazłem miejsce w piwnicy gdzie temperatura waha się między 13 a 15 stopni. Jakie drożdże dolnej fermentacji polecacie do amerykańskiego chmielu? Oczywiście mówimy nadal o pszeniczniaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Chłopie, weź sobie poczytaj o drożdzach i chmieleniu na Wiki. jest tam akurat to dobrze opisane. I do 13-15 stopni to drożdze górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B.K. Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) @svyatogor92 masz taki zakres temperaturowy który odpowiada drożdżom hybrydowym jak do kolsha - one dają dosyć czysty profil. Mam nadzieję ze mówiąc o piwie pszenicznym masz na myśli piwo ze słodem pszenicznym a nie weizena bo to 2 to tak nie działa. Edit: @Kaniutek zaparz meliskę - wiem że czasami takie posty podnoszą ciśnienie, ale luuuz. Edytowane 7 Lutego 2019 przez B.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Ja jestem luźny. Zapomniałem dodac odpowiedniej emotikonki, może stad wrazenie. Boję się, że kolega miota się w niewiedzy, a to bardzo łatwo rozwiazać, poświęciwszy kilka chwil Wiki. Nie jest ona super doskonała i jakies wątpliwości zostaną, nie mniej łatwiej będzie poruszac się w podstawowych definicjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 On 2/5/2019 at 2:27 PM, Jankasper said: Uwarzysz american wheat a nie weizena. Więc drożdże do stylu dobierz. Jak masz możliwość fermentowac w ok 15C nadadzą się s05 albo S33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 No to jednak zostałem wprowadzony w błąd, ponieważ większość drożdży dolnej fermentacji jakie spotykam w sklepach internetowych mają podany zakres temperaturowy w granicach 12-17 lub 11-15. Sprawdziłem i w niektórych momentach temperatura spada poniżej 11. Czy są jakieś drożdże nadające się do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 24 minuty temu, svyatogor92 napisał: Czy są jakieś drożdże nadające się do tego? Na gęstwie Nottinghamów fermentowałem w 10 stopniach otoczenia piwo #50. Cytat edit 03.12.17: po 24 godzinach bulka jak złe, Starsan wypienia z rurki jak dziki a T otoczenia 10°C. Wyszło wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się