walluk79 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Pytanie do kolegów z większym doświadczeniem. Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy? Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 2 minuty temu, walluk79 napisał: Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy? Tak 2 minuty temu, walluk79 napisał: Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ? Tak samo jak piwo w każdym innym stylu. Jeśli chodzi ci o klarowność to wystarczy nalewać bez osadu. Niektóre, dobrze flokulujące drożdże ułatwiają takie nalewanie świetnie trzymając się dna butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 15 minutes ago, walluk79 said: Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ? 2-3 tygodnie burzliwej + 3 tygodnie cichej (choćby w temp. około 10 stopni) starczy, żeby osad w butelce był naprawdę minimalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walluk79 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Tak mnie tylko zastanawia czy np. w konkursach - taka właściwość nie przeszkadza? A zawsze znajdzie się klient awanturujący , że pils ma osad... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A tak z ciekawości, ile zrobiłeś tych pilsów? Z mojego doświadczenia szczepy lagerowe mają zbity osad i bez problemu można nalać piwo bez podnoszenia osadu. Długie leżakowanie to jeszcze poprawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Przy szczepach lagerowych spotkałem się z tym, że osad drożdżowy odrywa się z dna dopiero przy mocnym wytrząsaniu. Przy normalnym traktowaniu butelek nie ma szans na oderwanie się osadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walluk79 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Żadnego. Narazie eksploruje górną fermentację bo brak warunków do dolnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 No to, panie dzieju, pilsami nas tu nie zmylaj :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walluk79 Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 OK temat zamknięty, dzięki za dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się