Skocz do zawartości

Osad drożdzowy podczas refermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, walluk79 napisał:

Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy?

Tak

 

2 minuty temu, walluk79 napisał:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ?

Tak samo jak piwo w każdym innym stylu. Jeśli chodzi ci o klarowność to wystarczy nalewać bez osadu. Niektóre, dobrze flokulujące drożdże ułatwiają takie nalewanie świetnie trzymając się dna butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minutes ago, walluk79 said:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega

2-3 tygodnie burzliwej + 3 tygodnie cichej (choćby w temp. około 10 stopni) starczy, żeby osad w butelce był naprawdę minimalny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak z ciekawości, ile zrobiłeś tych pilsów? :)

 

Z mojego doświadczenia szczepy lagerowe mają zbity osad i bez problemu można nalać piwo bez podnoszenia osadu. Długie leżakowanie to jeszcze poprawia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.