Skocz do zawartości

Witbier stanął


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

W sobotę (2.2.19) nastawiłem Witbiera.

12 blg, na FM 20. 12 litrów. Temperatura otoczenia 20°C.

Dziś, środa (6.2.19) i Wit stoi od wczoraj (nie bulka), Blg 8.

Macie jakieś pomysły, czemu stanął?

 

Pzdr!

 

Ps. Link do recepty:

https://brewness.com/pl/recipe/witbier-mini/view

 

 

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, INTseed napisał:

Temperatura wyskoka więc pewnie większość przejedzone już. Zostaw i nie ruszaj przez tydzień, a potem pomiar zrób.

 

Ale zostawiły aż 8?! Przez 3 dni faktycznie jechały aż miło, ale żeby tak nagle stop? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, hermod napisał:

to że nie bulka to nie znaczy że drożdże nie pracują

poczytaj: 

 

Dzięki.

Drzewo doprowadziło mnie do "Możesz mieć problem z 
zatrzymaną fermentacją. 
Poszukaj informacji na forum 
piwo.org."

?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, nogmot napisał:

Macie jakieś pomysły, czemu stanął?

O tym, że stanął świadczy brak spadku ekstraktu kilka dni pod rząd(np. 3 dni)., a nie brak bulkania. W ciągu ostatnich 3 dni blg ci spada. Z 12 do 8.

7 godzin temu, nogmot napisał:

Dzięki.

Drzewo doprowadziło mnie do "Możesz mieć problem z 
zatrzymaną fermentacją. 
Poszukaj informacji na forum 
piwo.org."

A mnie doprowadziło  do "Najprawdopodobniej fermentacja nadal trwa. Cierpliwości" wg takiego schematu: nie wiem czy fermentacja się zakończyła-czy trwała 2-4 tygodnie- odpowiedź NIE- fermentacja nadal trwa. Skąd w ogóle pomysł otwierania fermentora po 4 dniach?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Gawron napisał:

O tym, że stanął świadczy brak spadku ekstraktu kilka dni pod rząd(np. 3 dni)., a nie brak bulkania. W ciągu ostatnich 3 dni blg ci spada. Z 12 do 8.

A mnie doprowadziło  do "Najprawdopodobniej fermentacja nadal trwa. Cierpliwości" wg takiego schematu: nie wiem czy fermentacja się zakończyła-czy trwała 2-4 tygodnie- odpowiedź NIE- fermentacja nadal trwa. Skąd w ogóle pomysł otwierania fermentora po 4 dniach?

Sprawdzenie blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Gawron napisał:

Po co po 4 dniach?

 

Fascynacja magią fermentacji, początkującego ;/

Po degustacji już wiem, że poszedł pierwszy błąd stylu - brak jakiejkolwiek kwasowości.

Robiłem przerwę zakwaszającą, ale tylko 45 min. i nie miałem pod ręką nic do zakwaszenia.

Ktoś poradzi na przyszłość, jakie proporcje słodu zakwaszającego lub kwasu mlekowego?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, nogmot napisał:

 Po degustacji już wiem, że poszedł pierwszy błąd stylu

Nie oceniaj piwa zanim nie zakończy się fermentacja i nie nagazuje się?  Robiłeś próbę jodową? Zatarło ci się to do końca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, nogmot napisał:

Po degustacji już wiem, że poszedł pierwszy błąd stylu

Ja myślę, że pierwszym błędem stylu był wybór drożdży, teoretycznie dedykowane do niego są FM 20 chociaż nie są idealne, niby są dość pyliste ale produkują mało fenoli i są bardzo leniwe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Gawron napisał:

Nie oceniaj piwa zanim nie zakończy się fermentacja i nie nagazuje się?  Robiłeś próbę jodową? Zatarło ci się to do końca?

Taki schemat:

Temp Czas
32 C 45 min
52 C 20 min
68 C 70 min
77 C 5 min

 

3 próby jodowe na potwierdzenie i wszystkie 3 negatywne, czyli powinno być ok.

Było sporo niesłodowanych, więc szczególnie dokładnie sprawdzałem.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, majlosz napisał:

Ja myślę, że pierwszym błędem stylu był wybór drożdży, teoretycznie dedykowane do niego są FM 20 chociaż nie są idealne, niby są dość pyliste ale produkują mało fenoli i są bardzo leniwe.

 

Ja Cię przepraszam!! ;/

Dałem oczywiście FM 20!! Białe Walonki.

 

Leniwość Walonek, to rozwiązanie?

 

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, nogmot napisał:

 

Ja Cię przepraszam!! ;/

Dałem oczywiście FM 20!! Białe Walonki.

 

No to musisz czekać, te drożdże są leniwe strasznie, robią słabą pianę więc może CI się wydawać że nie pracują, moje wity fermentowały ponad 3 tygodnie w takich samych warunkach jak Twoje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, majlosz napisał:

No to musisz czekać, te drożdże są leniwe strasznie, robią słabą pianę więc może CI się wydawać że nie pracują, moje wity fermentowały ponad 3 tygodnie w takich samych warunkach jak Twoje.

 

No widzisz. To już coraz jaśniej się robi :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, majlosz napisał:

No to musisz czekać, te drożdże są leniwe strasznie, robią słabą pianę więc może CI się wydawać że nie pracują, moje wity fermentowały ponad 3 tygodnie w takich samych warunkach jak Twoje.

 

A powiedz... Mam lekką goryczkę, ale nie chmielową, i nie wiem czy za dużo kolendry (8g na '5), czy curacao (5g na '5) czy może rumianek (jedna saszetka na '2)?

Chcę dodać z kilo ananasa na cichą.

 

Dodatek smakowy Ananas 86 g Gotowanie 7 min
Przyprawa kolendra 8 g Gotowanie 5 min
Przyprawa curacao 5 g Gotowanie 5 min
Przyprawa Skórka pomarańczy 8 g Gotowanie 5 min
Przyprawa Skórka pomarańczy - suszona Kotanyi 10 g Gotowanie 5 min
Przyprawa Limonka 3 g Gotowanie 5 min
Przyprawa Skórka cytryny 6 g Gotowanie 5 min
Zioło Rumianek 1 g Gotowanie 1 min
Przyprawa Skórka z pomarańczy w alkoholu 15 g Fermentacja cicha 10 dni
Dodatek smakowy Ananas 1000 g Fermentacja cicha 10 dni

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ocena goryczki na tym etapie nie ma absolutnie sensu, co do cichej to poczekaj jeszcze 2 tygodnie i zacznij sprawdzać blg, jak stanie to dawaj tego ananasa.

Skórkę cytryny i pomarańczy dałeś razem z "tym białym"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, majlosz napisał:

Ocena goryczki na tym etapie nie ma absolutnie sensu, co do cichej to poczekaj jeszcze 2 tygodnie i zacznij sprawdzać blg, jak stanie to dawaj tego ananasa.

Skórkę cytryny i pomarańczy dałeś razem z "tym białym"?

 

Robiłem zest na tarce i starałem się jak najcieniej. Chyba, że w tym Kotanyi coś było.

Na cichą mam przygotowaną jeszcze skórkę pomarańcz - moczy się w whisky i spirolu od tygodnia.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, nogmot napisał:

 

Robiłem zest na tarce i starałem się jak najcieniej. Chyba, że w tym Kotanyi coś było.

Na cichą mam przygotowaną jeszcze skórkę pomarańcz - moczy się w whisky i spirolu od tygodnia.

 

No to raczej nie od tego, tak czy inaczej spróbuj za 2 tygodnie powinno być zupełnie inaczej.

Pamiętaj żeby nie trzymać za długo tej pomarańczy, ja bym wrzucił na ostatnie 3-4 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, majlosz napisał:

No to raczej nie od tego, tak czy inaczej spróbuj za 2 tygodnie powinno być zupełnie inaczej.

Pamiętaj żeby nie trzymać za długo tej pomarańczy, ja bym wrzucił na ostatnie 3-4 dni.

 

Ok!

Ananasa dam na jakieś ostatnich 5 dni.

 

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.