Stahhhha Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Cześć. Jestem tu nowa. Mam problem warze swoje pierwsze piwo: polskie jasne 12blg Ze słodu poznańskiego 3,7 i 0,3 karmelowego + chmiele lubelski 40g i marynka 25g. Zacieranie dokładnie według przepisu , gotowanie również Na starcie przed fermentacja blg 13 po 7 dniach 7blg po kolejnych 2 czyli 9 od początku fermentacji dalej 7 czy mam już przelewać na cichą czy czekać ? Martwi mnie że blg jest zbyt wysokie ;( Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Czym mierzysz blg? I po co chcesz przelewać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 Drożdże dostalam w zestawie: Ale 514 mauribrew. Temperatura fermentacji zgodnie z przepisem 21°C. BLG mierzone areometrem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 5 minutes ago, Joanna Pronobis said: Drożdże dostalam w zestawie: Ale 514 mauribrew. Temperatura fermentacji zgodnie z przepisem 21°C. BLG mierzone areometrem Co2 zaburza pomiar. Odgazuj najpierw próbkę, potem rób pomiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Napisz jak zacierałaś i jak zostały zadane drożdże? Te drożdże dosyć szybko fermentują także coś tu jest nie tak - prawdopodobnie jakiś błąd pomiaru. Być może areometr źle wskazuje. Sprawdź go na czystej wodzie w temp 20°C - powinno być dokładnie zero. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 (edited) Zacieranie: 12l wody 63°C przez 20minut 72°C przez 40 78°C przez 10 Potem negatywną próba jodowa I wysładzanie 15 l wody w temp 78°C Areometr był sprawdzany wszystko ok. Drożdże uwodnione w wodzie wczesniej zagotowanej wystudzonej do 20 °C zadane do wystudzonej brzeczki Edited February 10, 2019 by Joanna Pronobis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Jak zadałaś drożdże? Uwadniałaś? Ile czasu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 2 minuty temu, Henx napisał: Jak zadałaś drożdże? Uwadniałaś? Ile czasu? Drodze uwadniane 2h 20.min. bo brzeczka nie chciala wystygnąć ;( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 3 minuty temu, Joanna Pronobis napisał: Drodze uwadniane 2h 20.min. bo brzeczka nie chciala wystygnąć ;( Drożdże zaczyna się uwadniać dopiero jak ostudzisz brzeczkę. Przy tak długim uwadnianiu cześć drożdży mogła zostać zamordowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 No to już wiadomo co się dzieje. Drożdże uwadniasz około 15-20 minut. Nie pamiętam dokładnie ale chyba powyżej 30 minut zaczyna im brakować żarcia i padają z głodu. 2,5 godziny to prawie same trupy tam były i przez to zadałaś ich zdecydowanie za mało. Jak to uratować? Zadać nowe drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 W takim razie jesli jutro zadam drożdże czyli 10 dnia fermentacji zaczynam liczyć od nowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Właściwie to nie ma co liczyć, jak zadasz drożdże to zajrzyj tam za 10 dni, zrób pomiar i za kolejne 3 dni ponowny pomiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 Łącznie 20 dni fermentacji burzliwej to nie za dużo? Mam wtedy skrócić/zrezygnować z cichej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Nie za dużo. Weź też pod uwagę, że z racji zadania teraz tak małej ilości drożdży jest duże prawdopodobieństwo aldehydu albo nadmiernych estrów. Co do „cichej” to zrezygnuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 Dzieki, w takiej razie jutro jadę kupic drożdże i próbuje ratować. Dzięki za pomoc. Napisze co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Major_07 Posted February 16, 2019 Share Posted February 16, 2019 I jak się to skończyło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 16, 2019 Author Share Posted February 16, 2019 W poniedziałek wieczorem dodałam drożdże -ruszyło. W piątek znów pojawiła się piana i utrzymuje się. Chodzi chyba szybciej niż na początku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted February 21, 2019 Share Posted February 21, 2019 Nie śpiesz się tylko z butelkowaniem teraz, daj czasu żeby drożdże po sobie posprzątały jak już zjedzą cukier. Dodałaś takie same drożdże czy inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 21, 2019 Author Share Posted February 21, 2019 Dodałam drożdże DIY BEER Coopers Brewing Yeast. Podsumowując: 1 luty rozpoczęcie fermentacji 10 luty - 7blg 11 dodanie dodatkowych drożdży (nazwa powyzej) 20 luty-5 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 21, 2019 Share Posted February 21, 2019 W jakiej temp teraz stoi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 21, 2019 Author Share Posted February 21, 2019 Okolo 21 °C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 21, 2019 Share Posted February 21, 2019 1 hour ago, Stahhhha said: Okolo 21 °C A ta drożdże sypnelas prosto w piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahhhha Posted February 21, 2019 Author Share Posted February 21, 2019 Też uwadniałam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 21, 2019 Share Posted February 21, 2019 2 minutes ago, Stahhhha said: Też uwadniałam To lepiej. Niestety w piwie był już alkohol, a ten też osłabia drożdże. Skoro ruszyły, to do końca miesiąca jeszcze zostaw, zmierz 2 razy blg i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now