Stahhhha Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Cześć. Jestem tu nowa. Mam problem warze swoje pierwsze piwo: polskie jasne 12blg Ze słodu poznańskiego 3,7 i 0,3 karmelowego + chmiele lubelski 40g i marynka 25g. Zacieranie dokładnie według przepisu , gotowanie również Na starcie przed fermentacja blg 13 po 7 dniach 7blg po kolejnych 2 czyli 9 od początku fermentacji dalej 7 czy mam już przelewać na cichą czy czekać ? Martwi mnie że blg jest zbyt wysokie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Czym mierzysz blg? I po co chcesz przelewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Drożdże dostalam w zestawie: Ale 514 mauribrew. Temperatura fermentacji zgodnie z przepisem 21°C. BLG mierzone areometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 5 minutes ago, Joanna Pronobis said: Drożdże dostalam w zestawie: Ale 514 mauribrew. Temperatura fermentacji zgodnie z przepisem 21°C. BLG mierzone areometrem Co2 zaburza pomiar. Odgazuj najpierw próbkę, potem rób pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Napisz jak zacierałaś i jak zostały zadane drożdże? Te drożdże dosyć szybko fermentują także coś tu jest nie tak - prawdopodobnie jakiś błąd pomiaru. Być może areometr źle wskazuje. Sprawdź go na czystej wodzie w temp 20°C - powinno być dokładnie zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Zacieranie: 12l wody 63°C przez 20minut 72°C przez 40 78°C przez 10 Potem negatywną próba jodowa I wysładzanie 15 l wody w temp 78°C Areometr był sprawdzany wszystko ok. Drożdże uwodnione w wodzie wczesniej zagotowanej wystudzonej do 20 °C zadane do wystudzonej brzeczki Edytowane 10 Lutego 2019 przez Joanna Pronobis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Jak zadałaś drożdże? Uwadniałaś? Ile czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 2 minuty temu, Henx napisał: Jak zadałaś drożdże? Uwadniałaś? Ile czasu? Drodze uwadniane 2h 20.min. bo brzeczka nie chciala wystygnąć ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 3 minuty temu, Joanna Pronobis napisał: Drodze uwadniane 2h 20.min. bo brzeczka nie chciala wystygnąć ;( Drożdże zaczyna się uwadniać dopiero jak ostudzisz brzeczkę. Przy tak długim uwadnianiu cześć drożdży mogła zostać zamordowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 No to już wiadomo co się dzieje. Drożdże uwadniasz około 15-20 minut. Nie pamiętam dokładnie ale chyba powyżej 30 minut zaczyna im brakować żarcia i padają z głodu. 2,5 godziny to prawie same trupy tam były i przez to zadałaś ich zdecydowanie za mało. Jak to uratować? Zadać nowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 W takim razie jesli jutro zadam drożdże czyli 10 dnia fermentacji zaczynam liczyć od nowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Właściwie to nie ma co liczyć, jak zadasz drożdże to zajrzyj tam za 10 dni, zrób pomiar i za kolejne 3 dni ponowny pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Łącznie 20 dni fermentacji burzliwej to nie za dużo? Mam wtedy skrócić/zrezygnować z cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Nie za dużo. Weź też pod uwagę, że z racji zadania teraz tak małej ilości drożdży jest duże prawdopodobieństwo aldehydu albo nadmiernych estrów. Co do „cichej” to zrezygnuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Dzieki, w takiej razie jutro jadę kupic drożdże i próbuje ratować. Dzięki za pomoc. Napisze co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 I jak się to skończyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 W poniedziałek wieczorem dodałam drożdże -ruszyło. W piątek znów pojawiła się piana i utrzymuje się. Chodzi chyba szybciej niż na początku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Nie śpiesz się tylko z butelkowaniem teraz, daj czasu żeby drożdże po sobie posprzątały jak już zjedzą cukier. Dodałaś takie same drożdże czy inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Dodałam drożdże DIY BEER Coopers Brewing Yeast. Podsumowując: 1 luty rozpoczęcie fermentacji 10 luty - 7blg 11 dodanie dodatkowych drożdży (nazwa powyzej) 20 luty-5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 W jakiej temp teraz stoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Okolo 21 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 1 hour ago, Stahhhha said: Okolo 21 °C A ta drożdże sypnelas prosto w piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stahhhha Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Też uwadniałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 2 minutes ago, Stahhhha said: Też uwadniałam To lepiej. Niestety w piwie był już alkohol, a ten też osłabia drożdże. Skoro ruszyły, to do końca miesiąca jeszcze zostaw, zmierz 2 razy blg i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się