Juniorek Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam wszystkich! Troche poszukałem, troche pozmieniałem, pokombinowałem dostepnymi mi programami i coś stworzyłem, jeżeli jest ktoś chetny może sie wypowiedzieć co z tego będzie, jestem otwarty na krytyke jak i propozycje zmian Zasyp Słód Pilzneński 4,00kg Słód Monachijski 0,5kg Słód Carapils 0,25kg Zacieranie 55 ̊C zasyp 64 ̊C 25min 72 ̊ C 40min 76 ̊ C wygrzew Gotowanie 75min Chmielenie Marynka 60min przed koncem 8,8%AA 18,0 g Sybilla 15min przed końcem 6.5%AA 14,0 g Sybilla 10min przed końcem 6.5%AA 8,0 g Lubelski 5min przed końcem 3,8g AA 8,0 g Plus na cichej fermentacji chmielenie na aromat Sybilla jakies 10-15g, jakos ten chmiel bardzo mi posmakował i jest dobrym połączeniem według mnie z marynką Fermentacja drożdzami W34/70 w temperaturze 10°C Tak więc jak ktos chetny może zerknąć Pozdrawiam i samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Jak ma być rasowy pils to ja bym dał więcej chmielu na końcówkę gotowania, a nie chmielił na zimno. Ale jeśli chcesz zrobić mocniej nachmielonego dolniaka, to oczywiście można i tak. Jeśli IBU wychodzi w widełkach stylu to reszta wygląda sensownie. W34/70 oczywiście dwie paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Ibu wyszło mi 26 może sypnąć tak jak mówisz więcej lubelskiego lub Sybilli na koniec i dobić do 30 ibu. dziekuje ci za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Ja jak wyżej, nie chmiel pilsa na zimno, bo to inny profil będzie. W ogóle to chmielenie bardzo skromne, ja bym te 8g na 5min, przerzucił na 1 minutę, a ilość zwiększył o 0 za ósemką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Tylko czy 80g lubelskiego nie wniesie mi trawiastych aromatów lub innych nie zbyt porzadanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Ja przy pilsach chmielonych odmianami kontynentalnymi przeważnie daję ok. 90g chmielu w 3 porcjach w ciągu ostatnich 15min, czyli generalnie ilości zbliżone do tego co mówi kantor. Jak masz sensownej jakości chmiel to żadna trawa Ci nie wyjdzie. A jak nie masz to na pewno szybciej wyjdzie Ci od chmielenia na zimno niż od dodania dużej porcji na koniec gotowania. Goryczkowy też bym zwiększył. Pils powinien mieć te 35-45 IBU. Pamiętaj, że te rady odnoszą się do robienia faktycznie stylowego pilsa. Nie trzeba się kurczowo trzymać stylu. Jak lubisz mniej gorzkie lagery i takie, gdzie chmielowość stanowi tylko niuans, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zrobił po swojemu jakiegoś bezstylowego dolniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Jest to zależne od gustów. Biedne to chmielenie na aromat. Ja uzależniam czasy chmielenia od sposobu chłodzenia. Ogólnie im efektywniejsze chłodzenie, tym odważniej podchodzę do poziomu i czasów chmielenia. Jak nie masz chłodnicy, to celuj w poziom ok. 36-38 IBU. Z chłodnicą celowałbym w goryczkę powyżej 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Nie stosuje chłodnicy spiralnej lecz wymiennik płytowy. Brzeczke 25L chłodze grawitacyjnym przepływem przez około 15min do 20°C. Posłucham się doświadczonych bardziej i zastosuje sie do waszych rad, myślałem aby dac lubelskiego okołło 50g, jestem jeszcze laikiem i myślę aby posłuchać sie tak jak pisze Oskaliber nie chmielić mocno na goryczke lecz lekko uderzyć w ten dolny próg stylu, goryczka z taką ilością chmielu wychodzi na poziomie około 31IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Zmieniłem jednak trochę chmiekenie. Na goryczkę 60min dałem 12g magnuma, natomiast 10min 10g saaz a 5min 80g saaz. Zobaczyny jak w34/70 popracują co z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Czyli jednak z Polskiego Pilsa na Niemiecko- Czeskiego Jak chcesz celowac w dolny prog stylu pils to chmiel na 25 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Właśnie taki podobny wynik wyliczył mi program. Piwo pracuje tydzień czasu próbowałem je i nie jest za gorzkie narazie lecz zdaje sobie sprawę ze ta gorycz trochę zaniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Przy 25 IBU powinna byc przyjemna lekka goryczka. Dodatkowo polaczenie Magnuma i Saaza mi osobiscie bardzo podchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Jest to moja 9 warka z czego pierwsza na Magnumie, podobno dodany w rozsądnej ilości daje super przyjemną goryczke :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Panowie mija 3tydzien cichej, nie jestem w stanie zabutelkowac aż do następnego tygodnia, czy myślicie ze tak długi okres cichej fermentacji nie wpłynie negatywnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Moim zdaniem nie masz sie czym przejmowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Piwko stoi w lodowce temperatura w okolicy 8* myślałem czy by nie zniżyć jej jeszcze bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Eee zapomnialem ze to lager. To jak juz po burzliwej i lager to juz wgl nie masz sie czym przejmowac. Mozesz wrecz obnizyc jeszcze temperature i za tydzien sobie na spokojnie porozlewac. Bedziesz mial fajne klarowne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 W zeszłym tygodniu próbowałem jego smakował bardzo dobrze, byłem zadowolony z efektu. Jego wygląd załączam w załączniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Jak to mowia nie chwal dnia przed zachodem slonca Juz czasem miewalem tak ze probowalem i bylem wrecz zachwycony a potem w butelkach jednak takiej petardy nie bylo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Również tak myśle. Jednak uspokoiłes mnie trochę tym ze nie powinno mu się nic stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się