hrapek Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Alt modyfikowany-w sobotę po 2 tygodniach burzliwej(!) przelany na cichą. Zeszło do 4.5°Blg . Coś długa ta burzliwa. Zwykle w górniakach nie trwała u mnie dłużej niż tydzień. Fermentacja w 18°C , potem przeniesione do 20°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Godziny dzielą mnie od butelkowania alta. Siedzę teraz i jakoś nie mam koncepcji na etykietę. Z czym może kojarzyć się alt? Na Koelsha dałem katedrę, na portera statek w porcie, ale alt... Druga sprawa, to jutro ujrzę nowy nabytek Browaru Starobielskiego.... witrynę chłodniczą. Nadchodzi czas spokojnego warzenia dolniaków... Zastanawiam się, co uwarzyć. 2 opcje przychodzą mi do głowy: 1) Dortmunder, 2) Pils bohemski. Sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Alt - zastanawiam po jakim czasie jest najlepszy do spożycia. Ma już jakis miesiąc od zabutelkowania. Czekać do 3 miesięcy? Dodam, że jestem cierpliwy, ale też nie chcę pić starocia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Górniak w wysokich temperaturach. Możesz próbować. Smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Starobielski Browar znów na etapie rozruchu. Wczoraj miałem przyjemność trzasnąć saszetką o blat stołu. Puchnie sobie w 25°C. A piwem tym będzie Dortmunder. Oczywiście z zestawu, bo je właśnie Starobielscy piwowarzy lubią najbardziej. Choć coraz bardziej kusi jakieś piwo wg własnej receptury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 No i starterek zrobiony! Pomysł zastosowania spieniacza do mleka jako napowietrzacza brzeczki wydaje się być dobry. Oby ruszyły i trzeba wytrzymać jakoś do soboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dortmunder W sobotni poranek starobielscy piwowarzy spotkali się przy kotle warzelnym dokonując cudu zacierania. Warzenie przebiegło bez problemów. W mieszkaniu unosił się jak zwykle pieszczący zmysły zapach brzeczki. Starter zadany, piwo przetrzymane przez noc w temp. pokojowej. Następnego ranka fermentator został przeniesiony do chłodni. Obecnie panuje w niej temp. 11,4-11,9°C . Wesoło sobie bulgocze. To było ostatnie warzenie w kuchni. Następne w szykowanej właśnie warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Dortmunder Ach te dolniaki!! Po 14 dniach burzliwa jeszcze się nie zakończyła. Z 13°Blg zeszło do 4,5°Blg . Temp. 11,3-11,8°C Drożdże: Danish Lager. Na powierzchni pianka na wysokość jednego bąbelka. Troszkę podnieśliśmy temp. do 13,5. Może winna jest nieco większa objętość brzeczki-24l. Dziś wieczorem kolejny odczyt Blg. Zobaczymy. Ostatnim razem burzliwa trwała 3 tygodnie (marcowe), ale fermentowało w ok 7°C. Jakoś mam cierpliwość na etapie warzenia, leżakowania, ale jak piwo jest na burzliwej, to jest ciężko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Dortmunder Burzliwa zakończona wczoraj na ~3,5°Blg. Niech sobie spokojnie lageruje, ku uciesze starobielskich piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Cześć Fajną macie witrynę do przechowywania piwa Dziś Twój tata oprowadził mnie po Starobielskim browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 A dziękuję! Dzisiaj kupiłbym jednak z pełnymi drzwiami, a termostat byłby "cyfrowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Dortmunder Piwko zabutelkowane. Okrągła liczba 50 buteleczek. Większość w krachelkach, ale zastosowaliśmy też małe usprawnienie wzięte z forum: jedno piwo skończyło w plastiku, żeby widzieć czy już nagazowane. Piwo odfermentowało do 3.5°Blg. Jest bardzo klarowne po cichej. Mam nadzieję, że ostało się dość drożdży na refermentację. Zadane 200g suchego ekstraktu (Muntons). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Cześć Drożdży jest na pewno dosyć i nagazuje się jak trzeba Liczę na jedną buteleczkę do degustacji Czy starobielscy piwowarzy maja już konkretne plany na przyszłość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dortmundera masz u mnie jak w banku. Co do planów to: IRA, Oatmeal Stout. Co do terminów, to jeszcze nie wiem. Zestawy czekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Starobielscy Piwowarzy ustalili datę następnego warzenia na 13 listopada. Będzie się działo! 2 warki w jedną sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Cześć Starobielscy piwowarzy będą testować taboret gazowy Jakie piwa są w planie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 W planie jak już pisałem IRA i Oatmeal Stout. Co do taboretu, to się jeszcze zobaczy, bo facet od gazu nie wyrabia z robotą, a podłączenie kawałka rurki, zaworu, i przewodu giętkiego, to dla niego nie jest pewnie lukratywny interes. Gość jest sprawdzony i szkoda ganiać za kimś innym. Tak czy inaczej saszetka rozbita. Drożdże Irish Ale trochę stare (z lutego), ale pewnie dadzą radę. Szkoda, że trochę późno uznałem, że trzeba sobie zbudować mieszadło, bo do 13-ego na pewno nie dam rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Startery na oba piwa w trakcie produkcji. Jedną saszetkę podzieliłem na dwa litrowe startery. Mam nadzieję, że zadziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Roku Pańskiego 2010, w dwunastym dniu listopada, czyli w czasie długiego weekendu (że tak po staropolsku się wyrażę) nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi w nowej warzelni Starobielskiego Browaru. Uroczystości zbiegły się z 10-ą warką tego małego rodzinnego browaru. Z kronikarskiego obowiązku dodam, że biało-czerwonej taśmy oraz nożyczek nikt nie ukradł. Radości i tańców (wokół kotła) nie było końca. Browar przeniósł się do piwnicy, gdzie zainstalowane zostało palenisko wytworzone przez rzemieślników z manufaktury Idealglas. Zastosowano również nowe podłączenie wody do tajemnej maszyny czyniącej brzeczkę zimną. Pierwszym piwem uwarzonym w nowym przybytku, dosłownie w pocie czoła (ogień pod kotłem rzeczywiście nagrzewa strasznie piwnicę) był Irish Red Ale. Jest to powtórka pierwszego piwa warzonego z zacieraniem w Starobielskim Browarze. Uwarzono 21l piwa 12°Blg. Następnego dnia w porze jutrzni piwowarzy z zestawu BA Stouta Owsianego uczynili. Jako, że kto rano wstaje, temu Pan Bóg piwo daje, wyszło 22l 12.5°Blg . Obie warki podlegają procesowi fermentacyi dzięki dobrodziejstwu drożdży Irish Ale i ku chwale podbeskidzkiego piwowarstwa ochoczo sobie w 22°C Blg bulkają. Nowa warzelnia spisała się wspaniale, zwłaszcza nowepalenisko. Nie wiedzieć czemu wydajność spadła do 21-22l na zestaw. Ostatnio wychodziło po 23-25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Irish Red Ale zlany na cichą w poniedziałek (22.11.2010), a Oatmeal Stout we wtorek (23.11.2010). Co ciekawe drożdże na dnie fermentora w Stoucie były mocno zbite w jednolitą masę, w Irishu stworzyły aglomeraty przypominające poduszeczki. W obu przypadkach były to te same drożdże drożdże Irish Ale.... Ciekawy jestem co może być przyczyną tej różnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Ciekawy jestem co może być przyczyną tej różnicy... Zgaduję: w IRA dałeś mech irlandzki, a w stoucie nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 A czemu niby mech dodawany do gotowania miałby wpływać na zachowanie drożdży podczas fermentacji? Sam jestem ciekaw przyczyny, bo takie "aglomeraty" oglądam przy każdym przelewaniu z burzliwej (i poza pszenicami zawsze daję mech do gotowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 A czemu niby mech dodawany do gotowania miałby wpływać na zachowanie drożdży podczas fermentacji? Nie wiem czemu, ale u mnie zauważyłem podobny efekt własnie po dodaniu mchu: http://www.piwo.org/forum/p46124-S34-IRA-cicha.html#p46124 Być może dodanie mchu jakoś wpływa na osady białkowe i to one związują drożdże w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Niestety to raczej nie jest mech, gdyż był w obu piwach. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to płatki w stoucie, ale skoro macie to w wielu piwach, to nie chodzi pewnie o surowce niesłodowe. Inna różnica w tych piwach, to zastosowanie DUPLEXa na IRA i zwykłej rurki na stoucie, ale to już kuriozalne tłumaczenie Edytowane 25 Listopada 2010 przez hrapek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 W piątkową noc zabutelkowałem: IRA - zeszło z 12 do ~3°Blg Oatmeal Stout - zeszło z 12.5 do 4,5°Blg. Około połowy piwa poszło w bączki, więc roboty było sporo (bardzo lubię te butelki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się