Tommi Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 Witam, Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą: -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg - słód Żytni Viking Malt - 2kg - słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg - słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg oraz chmiel Magnum (PL) - 50g Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11. Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 Od siebie dodaj: wysoką i stabilną temperaturę filtracji, stabilną i raczej niską temperaturę fermentacji oraz nienaganny rygor sanitarny. Chmielu raczej zmniejsz. Powodzenia w warzeniu. Lasek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 To jakaś medalowa receptura? Czy autorska sklepu? możesz dodać np Link to comment Share on other sites More sharing options...
hermod Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 40% żyta w zasypie przerabiałem w weekend, ciężko się to filtruje, więc życzę powodzenia Ja korzystałem z pokrywki z ikei przy filtracji, ale i tak proces nie był szybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommi Posted February 25, 2019 Author Share Posted February 25, 2019 24 minuty temu, anteks napisał: To jakaś medalowa receptura? Czy autorska sklepu? możesz dodać np To receptura sklepowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 2 hours ago, Tommi said: Witam, Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą: -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg - słód Żytni Viking Malt - 2kg - słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg - słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg oraz chmiel Magnum (PL) - 50g Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11. Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu? Piwo to nie bigos, nie ma co tutaj dodawać. 50g magnum to za dużo. Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. Wb06 bardzo nisko odfermentowują, więc wziąłbym jakieś inne, jeśli chcesz mocno cieliste piwo. Zacierales już żyto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommi Posted February 25, 2019 Author Share Posted February 25, 2019 55 minut temu, Jankasper napisał: Piwo to nie bigos, nie ma co tutaj dodawać. 50g magnum to za dużo. Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. Wb06 bardzo nisko odfermentowują, więc wziąłbym jakieś inne, jeśli chcesz mocno cieliste piwo. Zacierales już żyto? Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 7 minutes ago, Tommi said: Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją. Dokładnie. Konkretny wygrzew znacznie ułatwia sprawę. Ale na wszelki wypadek zarezerwuj sobie dodatkowe 2 godziny. Z drożdży suchych najbardziej polecałbym Mauribrew Weiss. Jeśli piwo wyjdzie finalnie powyżej 14blg lepiej użyć gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 3 hours ago, anteks said: To jakaś medalowa receptura? Czy autorska sklepu? możesz dodać np W sumie zdrowy mocz ma pH 5.5, więc optymalnie do zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommi Posted February 25, 2019 Author Share Posted February 25, 2019 10 minut temu, Jankasper napisał: W sumie zdrowy mocz ma pH 5.5, więc optymalnie do zacierania Wtedy będzie piwo o barwie słomkowej:) Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now