Skocz do zawartości

czy dodać coś więcej od siebie?


Tommi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą:

 -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg
- słód Żytni Viking Malt - 2kg
- słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg
- słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg
 oraz chmiel Magnum (PL) - 50g

Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11.

 

Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 25.02.2019 o 10:43, Tommi napisał(a):

Witam,

Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą:

 -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg
- słód Żytni Viking Malt - 2kg
- słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg
- słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg
 oraz chmiel Magnum (PL) - 50g

Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11.

 

Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu?

Rozwiń  

Piwo to nie bigos,  nie ma co tutaj dodawać. 

50g magnum to za dużo.  Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. 

Wb06 bardzo nisko odfermentowują,  więc wziąłbym jakieś inne,  jeśli chcesz mocno cieliste piwo. 

Zacierales już żyto? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 25.02.2019 o 12:47, Jankasper napisał(a):

Piwo to nie bigos,  nie ma co tutaj dodawać. 

50g magnum to za dużo.  Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. 

Wb06 bardzo nisko odfermentowują,  więc wziąłbym jakieś inne,  jeśli chcesz mocno cieliste piwo. 

Zacierales już żyto? 

Rozwiń  

Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 25.02.2019 o 13:43, Tommi napisał(a):

Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją.

Rozwiń  

Dokładnie. Konkretny wygrzew znacznie ułatwia sprawę. Ale na wszelki wypadek zarezerwuj sobie dodatkowe 2 godziny. 

 

Z drożdży suchych najbardziej polecałbym Mauribrew Weiss. Jeśli piwo wyjdzie finalnie powyżej 14blg lepiej użyć gęstwy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.