Tommi Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Witam, Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą: -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg - słód Żytni Viking Malt - 2kg - słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg - słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg oraz chmiel Magnum (PL) - 50g Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11. Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Od siebie dodaj: wysoką i stabilną temperaturę filtracji, stabilną i raczej niską temperaturę fermentacji oraz nienaganny rygor sanitarny. Chmielu raczej zmniejsz. Powodzenia w warzeniu. Lasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 To jakaś medalowa receptura? Czy autorska sklepu? możesz dodać np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 40% żyta w zasypie przerabiałem w weekend, ciężko się to filtruje, więc życzę powodzenia Ja korzystałem z pokrywki z ikei przy filtracji, ale i tak proces nie był szybki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 24 minuty temu, anteks napisał: To jakaś medalowa receptura? Czy autorska sklepu? możesz dodać np To receptura sklepowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 2 hours ago, Tommi said: Witam, Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą: -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg - słód Żytni Viking Malt - 2kg - słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg - słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg oraz chmiel Magnum (PL) - 50g Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11. Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu? Piwo to nie bigos, nie ma co tutaj dodawać. 50g magnum to za dużo. Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. Wb06 bardzo nisko odfermentowują, więc wziąłbym jakieś inne, jeśli chcesz mocno cieliste piwo. Zacierales już żyto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 55 minut temu, Jankasper napisał: Piwo to nie bigos, nie ma co tutaj dodawać. 50g magnum to za dużo. Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. Wb06 bardzo nisko odfermentowują, więc wziąłbym jakieś inne, jeśli chcesz mocno cieliste piwo. Zacierales już żyto? Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 7 minutes ago, Tommi said: Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją. Dokładnie. Konkretny wygrzew znacznie ułatwia sprawę. Ale na wszelki wypadek zarezerwuj sobie dodatkowe 2 godziny. Z drożdży suchych najbardziej polecałbym Mauribrew Weiss. Jeśli piwo wyjdzie finalnie powyżej 14blg lepiej użyć gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 3 hours ago, anteks said: To jakaś medalowa receptura? Czy autorska sklepu? możesz dodać np W sumie zdrowy mocz ma pH 5.5, więc optymalnie do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 10 minut temu, Jankasper napisał: W sumie zdrowy mocz ma pH 5.5, więc optymalnie do zacierania Wtedy będzie piwo o barwie słomkowej:) Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się