filipek83ed Posted February 27, 2019 Share Posted February 27, 2019 Witam, jestem nowy w temacie a to jest mój pierwszy post, proszę doradzić co robić bo już się zgubiłem z brewkitem Gozdawa Lager (moj dopiero 3ci brewkit, poprzednie wyszły). Mianowicie wszystko nastawiłem 9go lutego Gozdawa Lager + Liquid Malt Enhancer - Craft Series 1.2kg co początkowe gravity hydrometer wskazał 1.038 Po tygodniu jak wyglądało już na koniec fermentacji - kolejny pomiar SG 1.011 Poprzednie butelkowałem jak wszystko zeszło poniżej 1.006 Zostawiłem wszystko na kolejne dni ale SG się nie zmienia, wciąż 1.011 czyli dalej wysoko. W sklepie doradził mi sprzedawca dodać drożdży - inne jak w zestawie Gozdawy a mianowicie Muntons Premium Gold Beer Brewing Yeast. Po dodaniu drożdży nic się nie zmieniło, SG dalej stoi na 1.011. Co teraz robić, troche wysoko żeby butelkować czy nic się nie stanie? Jeśli butelkować to czy zmniejszyć ilość glukozy? Czy dodane drożdże wpłyną na piwo? Dziękuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted February 27, 2019 Share Posted February 27, 2019 Zwiększałeś temperaturę pod koniec? W jakich warunkach fermentujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted February 27, 2019 Share Posted February 27, 2019 (edited) No a co miał sprzedawca doradzić? Oczywiście kupienie kolejnego produktu... Ręce opadają. Dobrze, że nie poradził Ci dorzucenia chmielu (najlepiej najdroższego z oferty). Przenieś w cieplejsze miejsce - końcówkę fermentacji powinieneś prowadzić blisko górnej granicy pracy drożdży. W Twoim przypadku jest to 18, a nawet 19 stopni. Nie jest istotna wartość ciężaru właściwego, tylko jego zmiana w ciągu kilku dni. Jedno piwo skończy fermentację na 1.004, a inne na 1.020 i nic z tym nie zrobisz. Jeśli nie zmienia się ciężar właściwy piwa przez kilka dni z rzędu, a fermentacja jest prowadzona w wystarczająco wysokiej temperaturze, to znaczy, że już niżej nie zejdzie. Są dwie drogi - albo uważasz, że fermentacja się skończyła i butelkujesz, dodając zakładaną ilość surowca do refermentacji, albo uważasz, że się nie skończyła i nie butelkujesz. Zmniejszanie ilości glukozy w takim przypadku może spowodować brak nagazowania piwa. Edited February 27, 2019 by Czeslaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipek83ed Posted February 27, 2019 Author Share Posted February 27, 2019 12 minut temu, Jancewicz napisał: Zwiększałeś temperaturę pod koniec? W jakich warunkach fermentujesz? Od samego początku 18-20 C. Dzisiaj przy pobraniu próbki 20.2C Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipek83ed Posted February 27, 2019 Author Share Posted February 27, 2019 9 minut temu, Czeslaw napisał: No a co miał sprzedawca doradzić? Oczywiście kupienie kolejnego produktu... Ręce opadają. Dobrze, że nie poradził Ci dorzucenia chmielu (najlepiej najdroższego z oferty). Przenieś w cieplejsze miejsce - końcówkę fermentacji powinieneś prowadzić blisko górnej granicy pracy drożdży. W Twoim przypadku jest to 18, a nawet 19 stopni. Nie jest istotna wartość ciężaru właściwego, tylko jego zmiana w ciągu kilku dni. Jedno piwo skończy fermentację na 1.004, a inne na 1.020 i nic z tym nie zrobisz. Jeśli nie zmienia się ciężar właściwy piwa przez kilka dni z rzędu, a fermentacja jest prowadzona w wystarczająco wysokiej temperaturze, to znaczy, że już niżej nie zejdzie. Są dwie drogi - albo uważasz, że fermentacja się skończyła i butelkujesz, dodając zakładaną ilość surowca do refermentacji, albo uważasz, że się nie skończyła i nie butelkujesz. Zmniejszanie ilości glukozy w takim przypadku może spowodować brak nagazowania piwa. Dziękuje, czytałem, że liczy sie wartość stała końcowa. Chciałem się upewnić. Dzięki za szybką odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted February 27, 2019 Share Posted February 27, 2019 No stała tak, ale ona ma być stała dla danego piwa, a nie dla różnych :)))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipek83ed Posted February 27, 2019 Author Share Posted February 27, 2019 Tutaj mam Gozdawe Lager, Coopers'y ładnie schodziły poniżej 1.006 Zostawie jeszcze na pare dni i sprawdze. Pewnie nie zejdzie jak już od 10 dni taki sam mam odczyt. Początki, zawsze lepiej zapytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted February 28, 2019 Share Posted February 28, 2019 Zabujaj fermentatorem i jak możesz podnieś temperaturę, nawet do 22. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipek83ed Posted March 3, 2019 Author Share Posted March 3, 2019 W dniu 28.02.2019 o 07:40, mrmrooz napisał: Zabujaj fermentatorem i jak możesz podnieś temperaturę, nawet do 22. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Wczoraj drożdże dalej staly, nic sie nie działo przy 20. Dolałem niecały litr wody, wymieszałem, podgrzałem do 22 i poszło. Dzisiaj już mi zeszło na 1.006 i dalej idzie. Jest dobrze, już sie obawiałem, że nic z tego nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 3, 2019 Share Posted March 3, 2019 36 minut temu, filipek83ed napisał: Wczoraj drożdże dalej staly, nic sie nie działo przy 20. Dolałem niecały litr wody, wymieszałem, podgrzałem do 22 i poszło. Dzisiaj już mi zeszło na 1.006 i dalej idzie. Jest dobrze, już sie obawiałem, że nic z tego nie będzie. Po co dolewałeś wody? Zrobiłeś na to poprawkę? Dokładnie czystej wody przecież musi Ci zmniejszyć gęstość... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now