filipek83ed Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Witam, jestem nowy w temacie a to jest mój pierwszy post, proszę doradzić co robić bo już się zgubiłem z brewkitem Gozdawa Lager (moj dopiero 3ci brewkit, poprzednie wyszły). Mianowicie wszystko nastawiłem 9go lutego Gozdawa Lager + Liquid Malt Enhancer - Craft Series 1.2kg co początkowe gravity hydrometer wskazał 1.038 Po tygodniu jak wyglądało już na koniec fermentacji - kolejny pomiar SG 1.011 Poprzednie butelkowałem jak wszystko zeszło poniżej 1.006 Zostawiłem wszystko na kolejne dni ale SG się nie zmienia, wciąż 1.011 czyli dalej wysoko. W sklepie doradził mi sprzedawca dodać drożdży - inne jak w zestawie Gozdawy a mianowicie Muntons Premium Gold Beer Brewing Yeast. Po dodaniu drożdży nic się nie zmieniło, SG dalej stoi na 1.011. Co teraz robić, troche wysoko żeby butelkować czy nic się nie stanie? Jeśli butelkować to czy zmniejszyć ilość glukozy? Czy dodane drożdże wpłyną na piwo? Dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Zwiększałeś temperaturę pod koniec? W jakich warunkach fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) No a co miał sprzedawca doradzić? Oczywiście kupienie kolejnego produktu... Ręce opadają. Dobrze, że nie poradził Ci dorzucenia chmielu (najlepiej najdroższego z oferty). Przenieś w cieplejsze miejsce - końcówkę fermentacji powinieneś prowadzić blisko górnej granicy pracy drożdży. W Twoim przypadku jest to 18, a nawet 19 stopni. Nie jest istotna wartość ciężaru właściwego, tylko jego zmiana w ciągu kilku dni. Jedno piwo skończy fermentację na 1.004, a inne na 1.020 i nic z tym nie zrobisz. Jeśli nie zmienia się ciężar właściwy piwa przez kilka dni z rzędu, a fermentacja jest prowadzona w wystarczająco wysokiej temperaturze, to znaczy, że już niżej nie zejdzie. Są dwie drogi - albo uważasz, że fermentacja się skończyła i butelkujesz, dodając zakładaną ilość surowca do refermentacji, albo uważasz, że się nie skończyła i nie butelkujesz. Zmniejszanie ilości glukozy w takim przypadku może spowodować brak nagazowania piwa. Edytowane 27 Lutego 2019 przez Czeslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipek83ed Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 12 minut temu, Jancewicz napisał: Zwiększałeś temperaturę pod koniec? W jakich warunkach fermentujesz? Od samego początku 18-20 C. Dzisiaj przy pobraniu próbki 20.2C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipek83ed Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 9 minut temu, Czeslaw napisał: No a co miał sprzedawca doradzić? Oczywiście kupienie kolejnego produktu... Ręce opadają. Dobrze, że nie poradził Ci dorzucenia chmielu (najlepiej najdroższego z oferty). Przenieś w cieplejsze miejsce - końcówkę fermentacji powinieneś prowadzić blisko górnej granicy pracy drożdży. W Twoim przypadku jest to 18, a nawet 19 stopni. Nie jest istotna wartość ciężaru właściwego, tylko jego zmiana w ciągu kilku dni. Jedno piwo skończy fermentację na 1.004, a inne na 1.020 i nic z tym nie zrobisz. Jeśli nie zmienia się ciężar właściwy piwa przez kilka dni z rzędu, a fermentacja jest prowadzona w wystarczająco wysokiej temperaturze, to znaczy, że już niżej nie zejdzie. Są dwie drogi - albo uważasz, że fermentacja się skończyła i butelkujesz, dodając zakładaną ilość surowca do refermentacji, albo uważasz, że się nie skończyła i nie butelkujesz. Zmniejszanie ilości glukozy w takim przypadku może spowodować brak nagazowania piwa. Dziękuje, czytałem, że liczy sie wartość stała końcowa. Chciałem się upewnić. Dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 No stała tak, ale ona ma być stała dla danego piwa, a nie dla różnych :)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipek83ed Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Tutaj mam Gozdawe Lager, Coopers'y ładnie schodziły poniżej 1.006 Zostawie jeszcze na pare dni i sprawdze. Pewnie nie zejdzie jak już od 10 dni taki sam mam odczyt. Początki, zawsze lepiej zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Zabujaj fermentatorem i jak możesz podnieś temperaturę, nawet do 22. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipek83ed Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 W dniu 28.02.2019 o 07:40, mrmrooz napisał: Zabujaj fermentatorem i jak możesz podnieś temperaturę, nawet do 22. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Wczoraj drożdże dalej staly, nic sie nie działo przy 20. Dolałem niecały litr wody, wymieszałem, podgrzałem do 22 i poszło. Dzisiaj już mi zeszło na 1.006 i dalej idzie. Jest dobrze, już sie obawiałem, że nic z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 36 minut temu, filipek83ed napisał: Wczoraj drożdże dalej staly, nic sie nie działo przy 20. Dolałem niecały litr wody, wymieszałem, podgrzałem do 22 i poszło. Dzisiaj już mi zeszło na 1.006 i dalej idzie. Jest dobrze, już sie obawiałem, że nic z tego nie będzie. Po co dolewałeś wody? Zrobiłeś na to poprawkę? Dokładnie czystej wody przecież musi Ci zmniejszyć gęstość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się