lixe Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Cześć, Chciałbym uwarzyć: https://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jacek_Michna_(szop007) ale na 25L, 13.8 BLG Recepturę wpisałem w Brewness: https://brewness.com/pl/recipe/marcowe-jacek-michna-szop007-piwo-org-na-25l-modyfikacja/view z pewną modyfikacją. Chciałbym użyć drożdży: FM31 Bawarska Dolina i zastanawiam się na ilością fiolek. Jak rozumiem jedna fiolka to 30ml. Czy ona wystarczy? Czy może 2x30ml 2x W34-70. Czy wystarczy? Dodam, że jestem niechętny do robienia startera ze względu na czas. Ostatecznie jednak go nie wykluczam. Proszę o wskazówki Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 2 paczki W34/70 to lekki underpitching. Przy świeżych i dobrze przechowywanych drożdżach powinno wystarczyć. Z FMami startera, i to solidnego, nie unikniesz. Bez startera - strzelam, ale pewnie koło 4-5 fiolek musiałbyś użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Dzięki @punix Chyba będzie prościej dla mnie użyć 2xW34/70 Gdybym jednak założył wariant ze starterem, to który z Target Pitch Rate powinienem wybrać? Na stronie jest napisane: Cytat We recommend 0.75 for ales below 1.060 / 15 Plato. High gravity is considered above 1.060 / 15 Plato. Double those numbers for lagers. Czyli czy dobrze rozumiem "Pro Brewer 1.5 (Lager)" powinno wystarczyć przy nastawie mającym 26L, 13.8 BLG ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 1.5 powinno być spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi