nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Cześć! Mam pytanie o temperatury fermentacji. Jeśli na drożdżach jest info o zalecanej temp. fermentacji, np. 20C, to to 20C, to temperatura otoczenia? W pomieszczeniu mam 20C, czyli mam temp. na właściwym poziomie, czy o 2-3 stopnie za wysoką ( brzeczka ma temperaturę wyższą od otoczenia ze względu na proces ferment.?) ? Jeśli za wysoką, to jak długo drożdże mają "gorączkę"? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 1 minutę temu, Oskaliber napisał: Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. Czyli temp. otocznia powinna być o jakieś 2-3 stopnie niższa niż zalecana temp. fermentacji, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Tak. Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. Edytowane 6 Marca 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Oskaliber napisał: Tak. Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. Tzn.? To skąd brać optymalne? Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C? Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. Edytowane 6 Marca 2019 przez Oskaliber nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 1 minutę temu, nogmot napisał: Tzn.? To skąd brać optymalne? Obejrzyj tabele i wykresy jako punkt wyjścia, doczytaj w wątkach na podforum drożdżowym dla lepszej orientacji w poszczególnych szczepach. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 6 minut temu, Oskaliber napisał: Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. 4 minuty temu, zasada napisał: Obejrzyj tabele i wykresy jako punkt wyjścia, doczytaj w wątkach na podforum drożdżowym dla lepszej orientacji w poszczególnych szczepach. Dzięki! Jak zawsze na temat i na czas! Pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 36 minut temu, nogmot napisał: Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C? Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 3 minuty temu, rob7320 napisał: Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. Teraz sonda jest w butelce z wodą - obok fermentora, ale planowałem przykleić do ścianki fermentora ( zatapiać jej nie chcę, bo to wiercenie dziur w pokrywie i ryzyko dopływu powietrza - jeśli coś niedokładnie uszczelnię) i "od góry" dać kuchenną folię alu. Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 3 minuty temu, rob7320 napisał: Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. Dokładnie, sterownik powinien "wiedzieć" jaka jest temp. brzeczki nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką Edytowane 6 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Teraz, nogmot napisał: Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze. tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 3 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał: Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką Sterownik w całości: https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-sterownik-stc-1000-230v-7763868497?snapshot=MjAxOS0wMi0xMFQyMTo1MDozOS40ODZaO2J1eWVyOzg4ZDJlYjc4MDE1N2Y2ZTMxN2YxY2RjMWI5Yzk0MTAyNTk5MDM3OGM0ZDljOGRjY2Y3ZGE3MzI1OWEyNGRhZmQ%3D Sonda... dwużyłowy kabelek i jakiś bolec 5 mm x 20 mm. Ale myślę, że przytrzaśnięcie, może odkształcić pokrywę. Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 1 minutę temu, Jancewicz napisał: tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Cholera, mam opory. Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej. Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Przyklejone. A było: sonda w butelce z wodą wskazywała 11,5 C a po przyklejeniu do fermentora 12,5 C. Drożdże Saflager W 34/70 - z dwóch saszetek, zrobiłem starter na mieszadle ( stały 3 doby i zrobiło się ok. 250 ml. osadu ). Wszystko stoi w lodówce od soboty, tj. 2.3.2019. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Godzinę temu, nogmot napisał: Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu. Godzinę temu, nogmot napisał: 1 godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Cholera, mam opory. Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej. Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 6 minut temu, rob7320 napisał: Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) Poszukam jakiegoś styro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 7 minut temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Dzięki! To od razu zapytam, czym najlepiej zaizolować gar? 50 L, stal nierdzewna, z kranikiem i termometrem. 7 minut temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Taki? https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/montaz-grzejnika/ekran-zagrzejnikowy-decosa-4-mm-0-5-x-0-5-m.html Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 3 minuty temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Którą stroną do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Nie wiem dokladnie czy taki, bo mi sie na pracowym kompie nie wszystki obrazki laduja. Ogolnie taki standardowy - styro plus alufolia. A co do strony montazu - ja sobie po prostu wycinam latke prostokatna, ktora mi dokladnie zakryje sonde (z zapasem) i kleje styropianem do wiadra. Kilka paskow ducktape i sie trzyma jak talala EDIT: teraz dopiero doczytalem, ze pytales tez o izolacje gara. Tu niestety nie pomoge. bo nie stosuje izolacji podczas warzenia - w sumie po co, skoro sie gotuje? Chyba ze masz na mysli czas zacierania. Ja swoj garnek wstawiam do pudla ze styropianu - przez 40 minut temperatura sie trzyma na tym samym poziomie, ani nawet o 1° nie spada. W tym samym pudle potem fermentuje, wiec mam urzadzenie wielofunkcyjne jak widzisz Przy czym moj garnuszek to 30-tka, skoro Ty latasz na 50L to z przenoszeniem do pudla moze byc niejaki klopot... Edytowane 6 Marca 2019 przez sredstvom nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się