nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Cześć! Mam pytanie o temperatury fermentacji. Jeśli na drożdżach jest info o zalecanej temp. fermentacji, np. 20C, to to 20C, to temperatura otoczenia? W pomieszczeniu mam 20C, czyli mam temp. na właściwym poziomie, czy o 2-3 stopnie za wysoką ( brzeczka ma temperaturę wyższą od otoczenia ze względu na proces ferment.?) ? Jeśli za wysoką, to jak długo drożdże mają "gorączkę"? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 1 minutę temu, Oskaliber napisał: Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. Czyli temp. otocznia powinna być o jakieś 2-3 stopnie niższa niż zalecana temp. fermentacji, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Tak. Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. Edytowane 6 Marca 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Oskaliber napisał: Tak. Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. Tzn.? To skąd brać optymalne? Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C? Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. Edytowane 6 Marca 2019 przez Oskaliber nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 1 minutę temu, nogmot napisał: Tzn.? To skąd brać optymalne? Obejrzyj tabele i wykresy jako punkt wyjścia, doczytaj w wątkach na podforum drożdżowym dla lepszej orientacji w poszczególnych szczepach. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 6 minut temu, Oskaliber napisał: Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. 4 minuty temu, zasada napisał: Obejrzyj tabele i wykresy jako punkt wyjścia, doczytaj w wątkach na podforum drożdżowym dla lepszej orientacji w poszczególnych szczepach. Dzięki! Jak zawsze na temat i na czas! Pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 36 minut temu, nogmot napisał: Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C? Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 3 minuty temu, rob7320 napisał: Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. Teraz sonda jest w butelce z wodą - obok fermentora, ale planowałem przykleić do ścianki fermentora ( zatapiać jej nie chcę, bo to wiercenie dziur w pokrywie i ryzyko dopływu powietrza - jeśli coś niedokładnie uszczelnię) i "od góry" dać kuchenną folię alu. Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 3 minuty temu, rob7320 napisał: Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. Dokładnie, sterownik powinien "wiedzieć" jaka jest temp. brzeczki nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką Edytowane 6 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Teraz, nogmot napisał: Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze. tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 3 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał: Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką Sterownik w całości: https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-sterownik-stc-1000-230v-7763868497?snapshot=MjAxOS0wMi0xMFQyMTo1MDozOS40ODZaO2J1eWVyOzg4ZDJlYjc4MDE1N2Y2ZTMxN2YxY2RjMWI5Yzk0MTAyNTk5MDM3OGM0ZDljOGRjY2Y3ZGE3MzI1OWEyNGRhZmQ%3D Sonda... dwużyłowy kabelek i jakiś bolec 5 mm x 20 mm. Ale myślę, że przytrzaśnięcie, może odkształcić pokrywę. Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 1 minutę temu, Jancewicz napisał: tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Cholera, mam opory. Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej. Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Przyklejone. A było: sonda w butelce z wodą wskazywała 11,5 C a po przyklejeniu do fermentora 12,5 C. Drożdże Saflager W 34/70 - z dwóch saszetek, zrobiłem starter na mieszadle ( stały 3 doby i zrobiło się ok. 250 ml. osadu ). Wszystko stoi w lodówce od soboty, tj. 2.3.2019. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Godzinę temu, nogmot napisał: Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu. Godzinę temu, nogmot napisał: 1 godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Cholera, mam opory. Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej. Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 6 minut temu, rob7320 napisał: Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) Poszukam jakiegoś styro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) 7 minut temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Dzięki! To od razu zapytam, czym najlepiej zaizolować gar? 50 L, stal nierdzewna, z kranikiem i termometrem. 7 minut temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Taki? https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/montaz-grzejnika/ekran-zagrzejnikowy-decosa-4-mm-0-5-x-0-5-m.html Edytowane 6 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 3 minuty temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Którą stroną do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Nie wiem dokladnie czy taki, bo mi sie na pracowym kompie nie wszystki obrazki laduja. Ogolnie taki standardowy - styro plus alufolia. A co do strony montazu - ja sobie po prostu wycinam latke prostokatna, ktora mi dokladnie zakryje sonde (z zapasem) i kleje styropianem do wiadra. Kilka paskow ducktape i sie trzyma jak talala EDIT: teraz dopiero doczytalem, ze pytales tez o izolacje gara. Tu niestety nie pomoge. bo nie stosuje izolacji podczas warzenia - w sumie po co, skoro sie gotuje? Chyba ze masz na mysli czas zacierania. Ja swoj garnek wstawiam do pudla ze styropianu - przez 40 minut temperatura sie trzyma na tym samym poziomie, ani nawet o 1° nie spada. W tym samym pudle potem fermentuje, wiec mam urzadzenie wielofunkcyjne jak widzisz Przy czym moj garnuszek to 30-tka, skoro Ty latasz na 50L to z przenoszeniem do pudla moze byc niejaki klopot... Edytowane 6 Marca 2019 przez sredstvom nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi