Fab Parznice Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Witam. Wybierając ten temat liczę się z tym że większość odpowiedzi będzie w stylu : " to już było na forum wiele razy" ale jako że przejrzałem setki stron artykułów wszędzie są odpowiedzi mało konkretne. Moje pytanie to: W jakich temp. fermentować i leżakować lagery na przykładzie marcowego. Proszę o konkrety w kolejnych etapach czyli Jak długo na burzliwej ile na cichej i ile leżakować. Czy leżakowanie przeprowadza się w fermentorze po cichej czy już w butelkach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Do faz fermentacyjnych wystarczy przeprowadzić dyspute na ten temat z drożdzami, wynegocjować jakieś sensowne warunki i można zaczynać. donicjusz and zielony07 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Duzo zalezy od drozdzy ktore wybierzesz i ich specyfiki. Ogolnie w lagerach i w marcowym mozesz przyjac czysto ogolnie - 10-14 dni burzliwej w 8-10 stopniach, nastepnie cicha ktora jest jednoczesnie lagerowaniem w temp. 0-3 stopni minimum przez 3 tygodnie optymalnie nawet i 5-6 tygodni i dopiero potem w butelki. A wiec przy obecnych temperaturach nie obedziesz sie bez lodowki ktora Ci na takie niskie temperatury zejdzie (0-3 stopni). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fab Parznice Posted March 12, 2019 Author Share Posted March 12, 2019 Wiem czekam właśnie na Inkbird ITC do lodówki z alliexpres ale to może potrwać. Drożdże to Fermentis W-34/70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 6 godzin temu, Pan Łyżwa napisał: Do faz fermentacyjnych wystarczy przeprowadzić dyspute na ten temat z drożdzami, wynegocjować jakieś sensowne warunki i można zaczynać. No i po co ten bzdet ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts