Skocz do zawartości

Fermentacja i leżakowanie lagerów


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Wybierając ten temat liczę się z tym że większość odpowiedzi będzie w stylu : " to już było na forum wiele razy" ale jako że przejrzałem setki stron artykułów wszędzie są odpowiedzi mało konkretne. 

Moje pytanie to: W jakich temp. fermentować i leżakować lagery na przykładzie marcowego. Proszę o konkrety w kolejnych etapach czyli Jak długo na burzliwej ile na cichej i ile leżakować.

                              Czy leżakowanie przeprowadza się w fermentorze po cichej czy już w butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Duzo zalezy od drozdzy ktore wybierzesz i ich specyfiki. Ogolnie w lagerach i w marcowym mozesz przyjac czysto ogolnie - 10-14 dni burzliwej w 8-10 stopniach, nastepnie cicha ktora jest jednoczesnie lagerowaniem w temp. 0-3 stopni minimum przez 3 tygodnie optymalnie nawet i 5-6 tygodni i dopiero potem w butelki. A wiec przy obecnych temperaturach nie obedziesz sie bez lodowki ktora Ci na takie niskie temperatury zejdzie (0-3 stopni).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Pan Łyżwa napisał:

Do faz fermentacyjnych wystarczy przeprowadzić dyspute na ten temat z drożdzami, wynegocjować jakieś sensowne warunki i można zaczynać.

No i po co ten bzdet ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.