vmario Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Uwarzyłem milda z zestem pomarańczowym. Zest podsmażyłem z sokiem i do fermentora wrzuciłem same skórki. Użyłem 3 pomarańcze na 15l brzeczki. Kolega z kolei uwarzył lekkie pale ale, do którego dał zblendowaną cytrynę. W obu naszych piwach, oprócz użytego owocu, czuć nieprzyjemny, chemiczny posmak, któremu, niestety, nie potrafię przypisać deskryptora. Mój mild wyszedł wyjątkowo podły, bo poza wspomnianym posmakiem, był bardzo mdły; także poszedł w kanał. Ale kolegi jest dużo lepsze, ale chemiczny smak mu nie pomaga. Spotkaliście się z czymś takim? W aromacie prawie nic nie daje się we znaki, ale smak jest bardzo nieprzyjemny. Czy to może być wina środków chemicznych na skórce owoców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 A może po prostu infekcja Wam się przypałętała? Ja zest jak daję na fermentację to nawet dezynfekuję w Starsanie i jest ok, no chyba że od tego "podsmażania" jakaś spalenizna przeszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Nigdy nie podsmażałem zestu, więc nie znam efektów. Pamiętam z czasów akademickich, że kiedy dało się za dużo skórki lub kiedy skórka miała za dużo białego, to potrafiło dać sztuczny posmak. Do cytrynówki dawaliśmy dużo miąższu i tylko odrobinę skórek dokładnie obranych z białej części. Miąższ najpierw leżał w cukrze, później był długo gotowany. Z pozostałych skórek był ekstrahowany aromat przez 2-3 tygodniowy pobyt w mieszance cukru z odrobiną spirytusu. Odnośnie warzenia, to dużo nie podpowiem. Do warzenia dodawałem tylko skórkę pokrojoną w kostkę na 1-2 minuty gotowania i chłodzenie Edytowane 26 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 ja wrzucam na cichą mrożoną skórkę pomarańczy i nie ma chemii. @Grzegorz Żukowski ma racje, duża ilość albedo może dawać taki chemiczny posmak, lekko gryzący, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Za duża ilość zestu może dać posmaki mydlane. Podsmażany w soku na cichą jest dużo intensywniejszy niż dodawany do gotowania. Może po prostu poszło za dużo. No i poza tym oczywiście biała część wnosi nieprzyjemną gorycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 U mnie albedo raczej nie było, starałem się zest obierać dosyć cienko. Posmak nie jest gryzący, raczej mdły, mydlany, więc może rzeczywiście przesadziłem z ilością. Ilość i metodę z podsmażaniem dobrałem według zaleceń chłopaków z podcastu Alchemia, ale następnym razem dam dużo mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Jak długo trzymałeś to w piwie? U mnie też był taki efekt jak przeciągnąłem do tygodnia skórkę z grejpfruta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 No, trzymałem to 9 dni i tu może być kolejna przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) No to mdłe mydlane posmaki są typowe dla przegięcia z zestem. Mniej/krócej i będzie ok. Możesz też dać po prostu do gotowania i zobaczyć, czy taka intensywność Ci nie wystarczy. Na cichej zawsze można doprawić. Edytowane 27 Marca 2019 przez Oskaliber vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się