Hex Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Cześć, Nastawiłem tydzień temu pierwszą warkę pszeniczniaka, mam już na koncie 2 warki jedną z kita druga z gotowego zestawu. Chciałbym zaczerpnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów. Poniżej receptura jaką zastosowałem: Surowce: Słód pszeniczny Heidelberg 2-2,9 EBC 1kg Słód pilzneński Bestmalz 3-4,9 EBC1kg Płatki owsiane błyskawiczne 50g Zacieranie: 44°C - Pszeniczny 30min 62°C - Pilzneński + płatki 20 min 72* - 40 min Chmiel: Marynka (60min) 7g Drożdże: Bavarien wheat M20 Start 21.03.2019 - 10 Blg Fermentacja w temperaturze 19* (+/-1) po 6 dniach przestawiłem do 21* (+/-1) Pojemność warki - 11l Dzisiaj piwo nie bulgocze, 5 Blg myślicie że mogę butelkować czy jeszcze powinno postać? Niestety muszę wyjechać na tydzień, czy nie będzie problemu jak postoi ten czas? Mógłby mi ktoś pokazać jakąś sprawdzoną metodę do liczenia IBU? Sprawdzałem na kalkulatorach ale wychodzą różne wartości Edytowane 28 Marca 2019 przez Hex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Zostaw nawet na 2 tygodnie, nie spiesz się z butelkowaniem bo tylko uzbroisz się w granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Trochę mało zeszły nawet jak na te drożdże. M20 słabo ale też długo fermentują. Jak możesz to jeszcze podnieś temperaturę i zostaw na tydzień. Na forum jest wątek o M20. Warto poczytać Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Co do ibu, weź jeden kalkulator i jego się trzymaj. Wiesz wtedy, że jego 30 ibu np Ci odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 7 godzin temu, Hex napisał: Mógłby mi ktoś pokazać jakąś sprawdzoną metodę do liczenia IBU? Sprawdzałem na kalkulatorach ale wychodzą różne wartości Np taki arkusz do liczenia IBU : Tak jak radzi Jankasper trzymaj się jednego kalkulatora . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hex Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Dzięki wszystkim za wskazówki, piwo wyszło bardzo dobre. Robert87 i Jankasper 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się