Jump to content

Pierwsze pszeniczne ze słodów


Recommended Posts

Cześć,

Nastawiłem tydzień temu pierwszą warkę pszeniczniaka, mam już na koncie 2 warki jedną z kita druga z gotowego zestawu.

Chciałbym zaczerpnąć opinii bardziej  doświadczonych piwowarów.

Poniżej receptura jaką zastosowałem:

Surowce:

Słód pszeniczny Heidelberg 2-2,9 EBC 1kg

Słód pilzneński Bestmalz 3-4,9 EBC1kg

Płatki owsiane błyskawiczne 50g

 

Zacieranie:

44°C - Pszeniczny 30min

62°C - Pilzneński + płatki 20 min

72* - 40 min

 

Chmiel:

Marynka (60min) 7g

 

Drożdże:

Bavarien wheat M20

 

Start 21.03.2019 - 10 Blg

Fermentacja w temperaturze 19* (+/-1)

po 6 dniach przestawiłem do 21* (+/-1)

Pojemność warki  - 11l

Dzisiaj piwo nie bulgocze, 5 Blg myślicie że mogę  butelkować czy jeszcze powinno postać?

Niestety muszę wyjechać na tydzień, czy nie będzie problemu jak postoi ten czas?

Mógłby mi ktoś pokazać jakąś sprawdzoną metodę do liczenia IBU? Sprawdzałem na kalkulatorach ale wychodzą różne wartości

 

Edited by Hex
Link to comment
Share on other sites

Trochę mało zeszły nawet jak na te drożdże. M20 słabo ale też długo fermentują. Jak możesz to jeszcze podnieś temperaturę i zostaw na tydzień. Na forum jest wątek o M20. Warto poczytać

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Hex napisał:

Mógłby mi ktoś pokazać jakąś sprawdzoną metodę do liczenia IBU? Sprawdzałem na kalkulatorach ale wychodzą różne wartości

Np taki arkusz do liczenia IBU

Tak jak radzi Jankasper trzymaj się jednego kalkulatora .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.