whitek92 Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Witam wszystkich. Planuję uwarzyć piwo pszeniczne z pulpą z mango. Pulpę zamierzam dodać na cichą na 3 dni. Pulpa rzekomo nie posiada cukru stąd moje pytanie czy z racji tego że jest bez cukru muszę wprowadzać korektę do ilości glukozy dodawanej do refermentacji podczas butelkowania? Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Tzn w składzie nie ma cukru tak? Zobacz na tabeli ile jest tam naturalnie występujących cukrów. Pulpa moim zdaniem też musi odfermentowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Pulpa na pewno musi przefermentować. Fakt, że nie posiada dodatku cukru, nie oznacza tego, że mango nie zawiera cukrów fermentowalnych Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Będzie fermentować i musi skończyć ale to nie jest najważniejsza trudność z pulpą z mango. Najważniejsze to tak to odfiltrować żeby nie mieć z jednej strony gigantycznych strat a z drugiej żeby się dało butelki otwierać. Jak tego dobrze nie przemyślisz to będziesz miał pszeniczne gaśnice pianowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Pulpę najlepiej dodać jak burzliwa zacznie zwalniać (po 5-6 dniach), cicha moim zdaniem jest tu zbędna. A w 100 gramach pulpy jest około 20 gramów cukrów fermentowalnych. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Pytanie techniczne. Żelatyna pomaga sklarowac piwo z pulpa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Tak. Praktycznie każde piwo. Oczywiście niska temperatura wskazana Ale co kto lubi, ja tego typu piwa nigdy bym nie klarował. Edytowane 29 Marca 2019 przez Henx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitek92 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Według producenta w 100g pulpy którą chce zamówić jest 14g cukru. Planuje użyć 1 kg pulpy na 20l. W takim razie ile dodać glukozy do refermentacji jeśli pulpę dodam pod koniec fermentacji burzliwej tak jak radzi Henx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Tyle ile dodałbyś normalnie bo cały cukier z pulpy zostanie przerobiony przez drożdże. Jeśli chcesz uzyskać coś na podobieństwo mango z Radugi to polecam zatrzeć lekko na słodko. Ja zacierałem w 67°C przy zasypie 94% pszenicznego i 6% carabelge. Na 20 litrów brzeczki dałem 2,7 kg pulpy. I ważne - koniecznie kup odmianę Alphonso - jest najbardziej aromatyczna. Raz zrobiłem z jakąś zwykłą tanią pulpą i aromatu miało prawie zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitek92 Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 No to wiem już wszystko?dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 A zadam pytanie z troche innej beczki. Probowal ktos juz robic samemu przeciery do piwa z egzotycznych owocow, czy jest to zbyt pracochlonne? Bo wszedzie widze wpisy o tej pulpie z mango a w sumie kiedys napewno cos zrobie z dodatkiem owocow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PazdziochTom Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 To ja się podepnę do tematu. Jakie później pomysły, że dobrze oddzielić resztki pulpy po fermentacji??Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Można zrobić cold crash (chociaż mi i bez tego pulpa zwykle opada na dno) i potem rurką przez pończochę. Zlać znad osadu i nie wyciskać pończochy, bo wtedy przedostają się drobinki - zdarzało mi się wyciskać i potem miałem gushing w butelkach. Niestety ja przy pulpie zwykle liczę się ze stratą około 3l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 49 minut temu, PazdziochTom napisał: To ja się podepnę do tematu. Jakie później pomysły, że dobrze oddzielić resztki pulpy po fermentacji?? Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka U mnie pomógł cold crash, plus zdekantowanie bez ostatnich kilku litrów (przestałem zlewać, jak została część ze sporą ilością zawiesiny), gushingu nie stwierdziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PazdziochTom Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Można zrobić cold crash (chociaż mi i bez tego pulpa zwykle opada na dno) i potem rurką przez pończochę. Zlać znad osadu i nie wyciskać pończochy, bo wtedy przedostają się drobinki - zdarzało mi się wyciskać i potem miałem gushing w butelkach. Niestety ja przy pulpie zwykle liczę się ze stratą około 3l.No zobaczę bo zazwyczaj dawałem owoce, akurat o straty się nie boje bo z doświadczenia wiem, że spinanie się o litr zazwyczaj się źle kończy. Nie bardzo mam jak zrobić cold crasha, więc pomyśle o dobrym oddzieleniu.Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 1 minutę temu, PazdziochTom napisał: Nie bardzo mam jak zrobić cold crasha, więc pomyśle o dobrym oddzieleniu. Butelkowałem ostatnio kwasa z pulpą z mango i wszystko opadło na dno bez cold crasha, więc nie powinno być większych problemów ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PazdziochTom Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Butelkowałem ostatnio kwasa z pulpą z mango i wszystko opadło na dno bez cold crasha, więc nie powinno być większych problemów .I co potem przez wężyk zlewałeś??Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Tak. Starałem się nie wzruszyć osadu stawiając na blat, a potem pończocha na wężyk i znad osadu zlewałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Końcówkę z osadem owocowym butelkować po litrze w dwulitrowe PET-y. Fajne "coś" między trunkiem a deserem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRESPO Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Podpinam się do tematu.Za mną już apa z dodatkiem mango .Teraz zamierzam uważyć z pulpą z marakuji.Znalazłem taką z pestkami i bez (droższa). Pytanie w jaki sposób pestki mogą wpływać na smak piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Pestki wniosą kiepska cierpkość i taniny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się