BrowarDomowyRS Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Witam, Zacznę od tego że jestem nowy w społeczności piwowarstwa domowego (3 warki za mną), tak wiec postanowiłem spróbować odzyskać drożdże ale nie wiem czy tak powinny wyglądać, były już 2 razy płukane. Oglądając poradniki na youtube widziałem że u innych sytuacja wyglądała odwrotnie, to znaczy że u nich górna warstwa była bialutka. Jutro zamierzam warzyć kolejną warkę stąd moja obawa wolę się upewnić i zasięgnąć języka u bardziej doświadczonych piwowarów. Proszę o jakąś poradę. Pozdrawiam BrowarDomowyRS . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Cześć. Na dole zdrowe drożdże, na górze średnio zdrowe masz. Jeśli zachowałeś czystość to spokojnie zadawaj odpowiednią ilość do kolejnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarDomowyRS Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ok dzięki czyli wyleje tą górną warstwę i będzie ok. A jaką ilość gęstwy do 20-22 l warki? Te słoiki na zdjęciu są 500 ml, czy ta ilość gęstwy wystarczy? Są to drożdże US-05 z 17 Blg IPY, a zamierzam zrobić saisona 12Blg. Chyba napisałem już wszystko czekam na Odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) 26 minut temu, BrowarDomowyRS napisał: saisona 12Blg Na US-05 nie zrobisz saisona. Inna charakterystyka. No chyba, że wkradła się autokorekta i miało być "sessiona". Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ilość najlepiej przeliczyć kalkulatorem, np. mrmalty albo prosty kalkulator w excelu, dostępny w plikach na stronie. Saison na US-05 to słaby pomysł, w tym stylu praktycznie całą robotę robią odpowiednie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Godzinę temu, BrowarDomowyRS napisał: A jaką ilość gęstwy do 20-22 l warki? 8-10 łyżek stołowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się