lixe Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć, Wyciągając wnioski z poprzednich warek tym razem chciałbym się lepiej zoorganizować - podnieść jakość i optymalnie wykorzystać surowce. Schemat Warka #1 Polska Pszenica (American Wheat) - 12BLG, 20L, uwodnione US-05 ---transfer gęstwy--> do Warki #2 do cienkusza z wysładzania dosypać ekstraktu 0,5kg pilzneński Bruntal, płatków pszennych, płatków owsianych, curacao, kolendry + S-33 - i miniwarka 'witbiera' Warka #2 American Wheat - 13,5BLG, 20L #2a - 10L do zabutelkowania bezpośrednio po burzliwej #2b - 10L do przelania na cichą z dodatkiem 500g pulpy z mango (850g pulpy z mango odmiany Alphonso bo jest bardziej aromatyczna) - i mamy Mango American Wheat cienkusz - znów WitBier albo jakiś Fruit American Wheat Warka #3 Izabella Pale Ale - 13,5 Blg, 20L znów użycie gęstwy cienkusz - Fruit Ale, Session IPA albo SH Pale Ale z jakimś chmielem, który chciałbym zutylizować Warka #4 NEIPA - 16BLG, 20L - tu mam problem bo nie jestem pewien US-05 tu spasuje - może coś mniej flokulującego. Na tym etapie już raczej nie ma sensu zadawać gęstwy ze względu na mutacje. cienkusz - Session (NE)IPA?? Podsumowując: Chciałbym dobrać raczej suche drożdże ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia z robieniem starterow, nie posiadam też mieszadła. Zastanawia mnie: dobór drożdży (mógłbym teraz wypróbować transfer gęstwy pomiędzy piwami - czego jeszcze nie próbowałem) dobór temperatury fermentacji do stylu i drożdży Nie dysponuję stałą kontrolą temperatury. Mam pokój z temp. otoczenia ok 21-22st i piwnicę z temp. 15st. ew. o 1-2 stopnie wyżej w innym miejscu piwnicy gdzie są szczelniejsze okna (nie jestem jednak tego pewien, muszę to zmierzyć). Może można coś tu dobrać ekonomiczniej/logiczniej lub poprostu z lepszym efektem? Wykorzystanie cienkuszy. Jeśli macie inne pomysły niż podane powyżej to proszę o info. Pod ręką będę mieć 0,5kg ekstraktu pilzneńskiego bruntal, jałowiec, curacao, skórkę słodkiej pomarańczy, skórkę gorzkiej pomarańczy, płatki owsiane, glukozę, które zawsze mogę dorzucić do cienkusza, ew. coś dokupić. EDIT: Po sugestiach poniżej zdecydowałem się nie robić cienkuszy. Skupię się na jak najlepszym przeprowadzeniem procesu tworzenia w.w. piw. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Nie widzę za bardzo sensu robienia tych cienkuszy. Przecież po wysłodzeniu piwa o takim ekstrakcie już w tych wysłodzinach nie będzie prawie w ogóle cukrów. Podobnie nie wiem jak chcesz dodać płatki, w którym momencie miałyby się one zatrzeć? 4 warki spokojnie oblecisz na 1 drożdżach bez żadnych mutacji. Inna sprawa, że faktycznie US-05 do NE IPA się niezbyt nadają. 15 stopni otoczenia to idealne temperatura dla tych drożdży. lixe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Ok. Słuszna uwaga. Założyłem zacieranie w cienkuszu ale jak rozumiem tu będzie za mało enzymow? Wiem, ze na ekstrakt nie ma co liczyć bo on enzymów nie ma. Wyjściem chyba mogłoby być minizacieranie z faktycznym udziałem pilzneńskiego lub diastatycznego. Czy ew. możliwe byłoby zacieranie w cienkuszu z dodatkiem preparatu enzymatycznego? P.S. Wiem, że te cienkusze będą bardzo słabe - te warki to nie RISy. Zastanawiam się czy w ogóle można je jakos wykorzystać i uzyskać 5-7L a może nawet 10L czegokolwiek sensownego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak dla mnie strasznie kombinujesz a rezultat będzie raczej marny. Przecież jak kończysz wysładzanie takiego piwa to z wysłodzin Ci leci z 1-3Blg i dalsze wysładzanie będzie powodowało dalszy spadek. Jak odbierzesz tego kilka litrów to będziesz miał brzeczkę może 1-2Blg, czyli już prawie wodę. Jak coś tam będziesz dodawał i zacierał to praktycznie tak jakbyś zacierał nową warkę w wodzie. Ja tu nie widzę żadnego sensu. Nie bez powodu cienkusze robi się z mocarzy, a nikt nie robi z piw 12blg. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Masz rację. Nie będę się w cienkusze bawić. To może tylko zapytam, które suchary do NEIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ciężko mi powiedzieć w sumie. Jakbym robił NEIPA to bym poszedł w płynne. Rockmill robił NEIPA na S-33 i wychodziły zaskakująco dobre jak na te drożdże. Ewentualnie jakieś angielskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Olej te cienkusze tak jak Ci radzi Osaliber bo nic z tego nie bedzie przy tak slabych piwach. Zamiast optymalnie wykorzystac surowce to je tylko "optymalnie" zmarnujesz. Jesli planujesz cala serie to wez plynne bo naprawde warto - absolutnie sie ich nie musisz obawiac. Zrob pierwsza warke slabsza, powiedzmy 12 BLG, jakies 17-18 litrow i mozesz spokojnie zadac bez wczesniejszego robienia startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Hanys93 napisał: Zrob pierwsza warke slabsza, powiedzmy 12 BLG, jakies 17-18 litrow i mozesz spokojnie zadac bez wczesniejszego robienia startera. Tego bym akurat nie radził. Nawet jakiś starter bez mieszadła będzie dużo lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 20 godzin temu, lixe napisał: To może tylko zapytam, które suchary do NEIPA? Nie robiłem, ale słyszałem że Danstaw Windsor są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Przerabiałem temat dwa razy z NEIPA na S-04. Nie polecam. Ciekawi mnie temat S-33, wiele browarów stosuje je z powodzeniem w new englandach. Jednak do tego stylu tylko płynne i to dedykowane. W ostatnim odcinku alchemii Janek dokładnie tłumaczy które drożdże są najlepsze do NEIPA. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się